Τα 5+1 στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Kυριάκος Μητσοτάκης, με πλείστες κινήσεις, δείχνει πως ήταν έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και τα πρώτα μηνύματα των κινήσεών του, πριν καν παρουσιαστούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, είναι θετικές. Ωστόσο η κυβέρνηση θα κριθεί σε βάθος χρόνου κάτι που εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, όπως:

  1. Η σταθερότητα στην τήρηση του προγράμματός του και η διατήρηση αυτών των ρυθμών της κυβερνητικής λειτουργίας. Οι εξαγγελίες του είναι απόλυτα δεσμευτικές. Η αρχή είναι ενθουσιώδης αλλά στοίχημα είναι αυτό να συνεχιστεί και όταν επέλθει η κόπωση και η φθορά από τον χρόνο αλλά και όταν υπάρξουν αντιδράσεις.
  2. Η συνεργασία μεταξύ πολιτικών και τεχνοκρατών στα Υπουργεία. Πρόκειται για κυβερνητικά στελέχη διαφορετικής νοοτροπίας και προσέγγισης στα πράγματα αναφορικά με την πολιτική και κοινωνική διαχείριση των αποφάσεων.
  3. Η στήριξη, κοινοβουλευτικά αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας, από τους βουλευτές. Η στάση τους και πόσο θα επιλέξουν να ‘καούν’ για να βάλουν πλάτη σε αποφάσεις που μπορεί να προκαλούν αντιδράσεις είναι κρίσιμο θέμα. Επίσης, σημαντικό θέμα είναι η διατήρηση της εσωκομματικής ηρεμίας και συστράτευση την οποία προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης επέτυχε στον μέγιστο βαθμό.
  4. Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς από την οποία θα κριθεί αν θα υλοποιηθεί το σύνολο του οικονομικού προγράμματος. Αν οι εταίροι δεν ανάψουν το πράσινο φως για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν θα δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος και για μέρος φορολογικών ελαφρύνσεων αλλά και για κοινωνικές παρεμβάσεις
  5. Η επικυριαρχία στο χώρο του πολιτικού κέντρου. Με τις επιλογές του στη στελέχωση του κυβερνητικού σχήματος, αξιοποιώντας και στελέχη από το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι δείχνει την κατεύθυνση. Ωστόσο άνοιγμα στο χώρο του κέντρου προετοιμάζει και ο κ. Τσίπρας με τις αλλαγές που σχεδιάζει στο κόμμα του. Η διατήρηση της κυριαρχίας στο χώρο του κέντρου είναι σημαντικό κριτήριο για τον κ. Μητσοτάκη.
  6. Η αντιπολίτευση που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ως πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας άσκησε πολιτική δίχως ουσιαστικές κοινωνικές αντιδράσεις. Το μήνυμα που ήδη στέλνουν στελέχη του είναι πως «θα ξαναβγούν στους δρόμους». Η απήχηση της κινηματικής αντιπολίτευσης που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και η στάση της κυβέρνησης απέναντί είναι επίσης κρίσιμος παράγοντας.
No Comments Yet

Comments are closed