Τα 4/5 των γιατρών της Θεσσαλονίκης θα ψηφίσουν… ηλεκτρονικά στις εκλογές του Οκτωβρίου

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) είναι ο μοναδικός επιστημονικός σύλλογος που για πρώτη φορά θα διεξάγει εκλογές και με… ηλεκτρονική κάλπη! Ο σύλλογος παρουσίασε στα γραφεία του, στην οδό Πλ. Αριστοτέλους 4, τη μεγάλη αυτή καινοτομία για τις επικείμενες εκλογές του ΙΣΘ (στις 21 και 22 Οκτωβρίου).

Όπως έγινε γνωστό, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) προσφέρει το εργαλείο ηλεκτρονικής ψηφοφορίας «ΖΕΥΣ» που έχει αποδεδειγμένα εξυπηρετήσει πάνω από 250 ηλεκτρονικές κάλπες και 35.000 ψηφοφόρους για τα ελληνικά πανεπιστήμια και άλλους φορείς. Η αξιοπιστία του συστήματος πιστοποιείται μαθηματικά και στηρίζεται στις αρχές της κρυπτογράφησης της ψήφου και της ανώνυμης ανάμειξης των κρυπτογραφημένων ψηφοδελτίων ενώ είναι και θεσμικά κατοχυρωμένο για την εκλογική διαδικασία με ηλεκτρονική ψήφο μέσω σχετικού ΦΕΚ (αρ. φύλλου 2564 της 21ης Σεπτεμβρίου 2012) Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε κατ΄ επανάληψη σε εκλογές ανάδειξης οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ και σε άλλες περιπτώσεις. Ωστόσο είναι η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ που επιστημονικός σύλλογος, ο ΙΣΘ, θα διεξάγει εκλογές με αυτό τον τρόπο.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΙΣΘ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είπε ότι «θα αξιοποιήσουμε σύστημα που έχει χρησιμοποιηθεί κατ΄επανάληψη με επιτυχία άλλες… 50 φορές από το ΑΠΘ. Έτσι συνάδελφοι που βρίσκονται στο εξωτερικό θα συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες του ΙΣΘ ενώ ανάμεσα στους υποψήφιους είναι και συνάδελφοι που βρίσκονται στην Αγγλία, Γερμανία και Βέλγιο και για πρώτη φορά θα έχουν τη δυνατότητα να εκλεγούν στη γενική συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου».

Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας «οι προσπάθειες του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης -σε θεσμικό επίπεδο- ήταν επίμονες και μακροχρόνιες και καταφέραμε να αλλάξουμε τους νομοθετικούς περιορισμούς (παρ. 4, άρθρο 307, Ν. 4512/2018) και να έχουμε τη δυνατότητα σήμερα και της ηλεκτρονικής ψήφου. Σε αντίθεση με όσους εκπροσωπούν το… χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κοιτάει το αύριο και ανοίγει και πάλι δρόμους στη ψηφιακή εποχή. Να σημειωθεί ότι γιατροί μέλη του ΙΣΘ εδώ και χρόνια μπορούν να λαμβάνουν τα πιστοποιητικά που χρειάζονται ηλεκτρονικά, να πληρώνουν τη συνδρομή τους μέσω e-banking ενώ τώρα να ψηφίζουν ΚΑΙ… ηλεκτρονικά».

«Είμαστε πρωτοπόροι και στην ηλεκτρονική ψηφοφορία…» επισήμανε η αντιπρόεδρος του ΙΣΘ Μαρία Χατζηδημητρίου. Όπως είπε: «Είναι μια κατάκτηση η οποία θα εξυπηρετήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των συναδέλφων που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων κινούνται σε όλον τον πλανήτη».

Μέχρι στιγμής από τα μέλη του ΙΣΘ που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν τα 4/5 θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ηλεκτρονικά και το 1/5 στην κάλπη (στα γραφεία του συλλόγου στην Πλ. Αριστοτέλους 4). Όλα τα ονόματα ψηφοδελτίων και υποψηφίων είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

No Comments Yet

Comments are closed