Τ. Πετρόπουλος: Η βελτίωση των οικονομικών του ΕΦΚΑ δίνει περιθώριο για παροχές

«Οι θετικές επιδόσεις στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και στις εισφορές θα αφήσουν ένα περιθώριο να δούμε διορθωτικά, τι μπορούμε να κάνουμε στο επίπεδο των κοινωνικών παροχών» δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως και φέτος θα υπάρξει υπέρβαση του ορίου πλεονάσματος που τέθηκε στον προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Ερωτηθείς σχετικά με τις προωθούμενες πολιτικές για την εξισορρόπηση και των επιπτώσεων από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, προσδιορίζοντας τις περικοπές που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή και θα ισχύσουν από 1/1/2019, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε: «Θα δούμε όταν ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός τι περιθώρια έχουμε και προφανώς η βελτίωση των οικονομικών του ΕΦΚΑ μας δίνει το περιθώριο να ασκήσουμε πολιτικές καλύτερες στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών και των κοινωνικών δικαιωμάτων». Υπενθύμισε, δε, ότι «ο επανυπολογισμός στις περιπτώσεις εκείνες όπου θα επιφέρει μείωση συντάξεων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά το 18% της χορηγούμενης σύνταξης».

Σε ό,τι αφορά την πορεία των εισπράξεων ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Πετρόπουλος είπε: «Πέρυσι είχαμε κοντά στο 1 δισ. ευρώ εισπράξεις από οφειλές, όταν το 2014 ανέρχονταν σε 333 εκατ. οι εισπράξεις αυτές, είχαμε δηλαδή έναν τριπλασιασμό εσόδων το 2017 κι αυτό προκύπτει από την καλύτερη κατάσταση της οικονομίας και τη βελτίωση του συστήματος καταβολής εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους μη μισθωτούς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

No Comments Yet

Comments are closed