ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Και μετρό και αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου

από Team MyPortal.gr
sms

Το θέμα των αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό και την απόφαση της κυβέρνησης για απόσπαση και επανατοποθέτηση των ευρημάτων ήταν το θέμα της συνέντευξης Τύπου παραχώρησε σήμερα η Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που ανατρέπει προηγούμενη απόφαση για την κατασκευή του σταθμού και παραμονή των αρχαιοτήτων «κατά χώραν».

Η συνέντευξη ξεκίνησε με εισήγηση του συντονιστή της Ν.Ε., Χρήστου Δουίτση, ο οποίος έκανε μια σύντομη εισαγωγή, αναφερόμενος στην καθυστέρηση υλοποίησης του έργου, εφόσον εφαρμοστεί η λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης και παρουσίασε την ομιλήτρια και τους ομιλητές. Δηλαδή:

Τη Μαρία Βλαζάκη, αρχαιολόγο, επίτιμη γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς, πρώην γ.γ. , του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Το Γιάννη Μυλόπουλο, καθηγητή Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, πρώην πρόεδρο της Αττικό Μετρό και

Τον Τάσο Κουράκη, πρώην Α΄ αντιπρόεδρο της Βουλής

Ως ανεξήγητο και λυπηρό γεγονός για την πόλη, χαρακτήρισε η Μαρία Βλαζάκη, την ανακίνηση του θέματος από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση πως οι αρχαιότητες δεν πρόκειται να μετακινηθούν και θα παραμείνουν στη θέση τους. Τόνισε δε πως σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο απόσπαση αρχαιοτήτων επιτρέπεται μόνον όταν δεν υπάρχει καμία τεχνική λύση για την παραμονή τους «κατά χώρα» και είναι φαιδρό να υποστηρίζεται κάτι τέτοιο, πως δηλαδή δεν υπάρχει τεχνική λύση.

Θύμισε πως όταν είχε βρεθεί το βυζαντινό σταυροδρόμι, στη συμβολή των οδών Εγνατίας με Βενιζέλου, είχαν ξεσηκωθεί όλοι, ώστε να μην μετακινηθεί και οι εργασίες για το σταθμό του μετρό να γίνουν με τα ευρήματα «κατά χώρα». Κι αυτό επειδή εκτιμήθηκε η τεράστια σπουδαιότητα του ευρήματος. Κάτι που τελικά επιτεύχθηκε χάρις στην ιστορική απόφαση που πήρε τότε το υπουργείου Πολιτισμού με επικεφαλής τον Αριστείδη Μπαλτά. Η απόφαση εκείνη έλεγε πως η παραμονή των αρχαιοτήτων είναι αναγκαία «για λόγους υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος» και επειδή αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Η Μαρία Βλαζάκη τελειώνοντας ανέφερε πως το εύρημα αποτελεί ένα πολυσύνθετο έργο το οποίο εάν αποσπαστεί και, εφόσον επιστρέψει, θα είναι λαβωμένο και επί πλέον θα έχει χάσει μέρος της αυθεντικότητάς του.