Summer Schools στην Ελλάδα

sms

Την τελευταία δεκαετία έχει γίνει μεγάλη συζήτηση σχετικά με το θέμα των ξενόγλωσσων τμημάτων και των summer schools στα πανεπιστήμια. Δυστυχώς η χώρα μας ενώ μπορούσε να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις και να προσελκύσει φοιτητές από το εξωτερικό, δεν είχε κάνει μέχρι πρότινος τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Εξετάζοντας το πρόσφατο παρελθόν, διαπιστώνουμε ότι το 2014 είχε αποφασιστεί να ξεκινήσουν την λειτουργία τους τα πρώτα αγγλόφωνα προπτυχιακά τμήματα, τα οποία αφορούσαν τουριστικές σπουδές σε Ρόδο και Κρήτη. Όμως η προοπτική αυτή αναιρέθηκε τελικά το 2015 χωρίς κάποια ουσιαστική εξήγηση. Επιπλέον, πριν από μερικά χρόνια το Υπουργείο είχε απορρίψει την πρόταση της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών για ξενόγλωσσα τμήματα.

Από πέρυσι λειτουργεί για πρώτη φορά το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το οποίο ονομάζεται «BA Program in the Archaeology, History and Literature of Ancient Greece», προσελκύοντας ήδη διεθνές ενδιαφέρον, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας είναι ο πλέον κατάλληλος τόπος για τη διδασκαλία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας σε ξένους φοιτητές. Επιπλέον, το πρώτο ξενόγλωσσο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών είναι έτοιμο να λειτουργήσει στο τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με σκοπό τη διδασκαλία της ιατρικής επιστήμης σε φοιτητές από όλο τον κόσμο, ενισχύοντας έτσι την εξωστρέφεια του τμήματος και τη διεθνή προβολή της χώρας, τόσο σε επιστημονικά όσο και σε πολιτιστικά πεδία.

Τα παραπάνω παραδείγματα αποδεικνύουν περίτρανα, ότι μέσω των ξενόγλωσσων τμημάτων δίνεται η δυνατότητα προσέλκυσης φοιτητών από χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που συνεισφέρει θετικά στην αξιολόγηση των ελληνικών πανεπιστημίων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, αυξάνοντας το κύρος τους. Οι φοιτητές θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα διδασκαλίας, πληρώνοντας ένα ποσό που θα αποδίδεται στα πανεπιστήμια. Με αυτόν τον τρόπο τα ιδρύματα εξοικονομούν χρηματικούς πόρους, που θα αποτελούν επιπρόσθετη οικονομική ενίσχυση και θα αξιοποιηθούν με βάση τις ανάγκες των ιδρυμάτων.

Παράλληλα, τα Summer Schools μπορούν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τον τουρισμό, καθώς φοιτητές από το εξωτερικό θα επισκέπτονται την χώρα μας και θα διαμένουν, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τα έσοδά της. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι υπάρχει ταυτόχρονα κοινωνικό και πνευματικό όφελος, όταν άτομα που προέρχονται από διαφορετικά κράτη και κουλτούρες έρχονται σε επαφή με απώτερο σκοπό τη γνώση, ενώ η ιστορία έχει δείξει, πως τα μεγαλύτερα πολιτιστικά επιτεύγματα έχουν προκύψει από αντίστοιχες μορφές συνύπαρξης και ανταλλαγής ιδεών και απόψεων.

Εν κατακλείδι, η δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων και Summer Schools είναι απαραίτητη και τα οφέλη πολλαπλά, καθώς διαφημίζονται τα πανεπιστήμια της Ελλάδας στο εξωτερικό αυξάνοντας την εξωστρέφειά τους, ενώ δέχονται φοιτητές που θεωρούν την χώρα μας ως ιδανικό τόπο για να συνδυάσουν εκπαίδευση και τουρισμό.