Στουρνάρας σε Reuters: H ΕΚΤ να αυξήσει τις αγορές ομολόγων

Ο Γιάννης Στουρνάρας επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος ζητά ανοιχτά μια νέα γενναία παρέμβαση της Φρανκφούρτης στις αγορές ομολόγων μέσω του PEPP, προκειμένου να συγκρατηθεί η αύξηση του κόστους δανεισμού λόγω της εκτίναξης των αποδόσεων.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο Στουρνάρας ο πρώτος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αναφέρεται στο ζήτημα αυτό είπε «κατά την άποψή μου, υπάρχει μία αδικαιολόγητη αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων, συνεπώς θα ήταν καλύτερο για την ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό αγορών μέσω του ΡΕΡΡ ώστε να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης θα παραμείνουν ευνοϊκές όσο συνεχίζεται η πανδημία».

Ο Στουρνάρας πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί η άνοδος των μακροπρόθεσμων αποδόσεων να δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη όπως από την οικονομική ανάπτυξη ή τον πληθωρισμό. Ο Έλληνας αξιωματούχος τόνισε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα πρέπει να δώσουν εντολή στην Εκτελεστική Επιτροπή να παρέμβει αναλόγως, στη συνεδρίασή τους στις 11 Μαρτίου.

Υπογράμμισε δε, ότι ενδεχομένως να αλλάξει «ελαφρώς»το μήνυμα πολιτικής της ΕΚΤ, χωρίς ωστόσο, όπως είπε, να χρειάζεται δομική αλλαγή δεδομένου ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή της περί το 1 τρισ. ευρώ για να δαπανήσει μέσω του ΡΕΡΡ.

No Comments Yet

Comments are closed