Στον Καζούο Ισιγκούρο το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Στον ιαπωνικής καταγωγής συγγραφέα απενεμήθη σήμερα το μεσημέρι το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, έναν μυθιστοριογράφο διαμάντι, σύμφωνα με τη Sara Danius, τη γραμματέα της Σουηδικής Ακαδημίας, που περιέγραψε τη γραφή του Ισιγκούρο ως έναν συνδυασμό της Τζέιν Ώστεν με τον Φραντς Κάφκα με την προσθήκη λίγο Προυστ. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ακαδημίας ο συγγραφέας «σε μυθιστορήματα μεγάλης συναισθηματικής δύναμης έχει αποκαλύψει την άβυσσο κάτω από την ψευδαίσθηση της σύνδεσής μας με τον κόσμο»,

Ο συγγραφέας δεν ήταν το φαβορί αλλά οι λογοτεχνικοί κύκλοι ανέμεναν μια επιλογή που δε θα προκαλούσε την έκπληξη και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε πέρυσι γύρω από την αντίστοιχη βράβευση του Μπομπ Ντύλαν, ο οποίος ήταν ο πρώτος μουσικός που έλαβε το βραβείο αυτό. Ωστόσο, δεν είχε δώσει το «παρών» στην τελετή απονομής των βραβείων, ενώ απέστειλε τελικά στην Ακαδημία την ομιλία αποδοχής του βραβείου λίγο πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας. Η διάλεξη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το έπαθλο που συνοδεύει το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Φέτος, κάθε βραβείο Νόμπελ συνοδεύεται από εννέα εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (περίπου 937.000 ευρώ).

Ο Καζούο Ισιγκούρο γεννήθηκε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1954, αλλά σε ηλικία πέντε ετών ήρθε με την οικογένειά του στη Βρετανία. Έχει γράψει συνολικά 8 βιβλία καθώς και σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες και την τηλεόραση.

Το 1989 με το «The remains of the day» («Τα απομεινάρια μιας μέρας») όχι μόνο κέρδισε το βραβείο Booker αλλά έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο, καθώς το βιβλίο του μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες, πούλησε 1.000.000 αντίτυπα μόνο στην αγγλική γλώσσα και η ομώνυμη ταινία του Τζέιμς Άιβορι έγινε επίσης παγκόσμια επιτυχία.

No Comments Yet

Comments are closed