Στο υπουργείο Εργασίας ο Μητσοτάκης για εργασιακά και ασφαλιστικό – Τι θα συζητηθεί

Οι προκλήσεις και οι προτεραιότητες που βαραίνουν την «καυτή» ατζέντα του υπουργείου Εργασίας για το 2021 θα βρεθούν αύριο στο επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας. Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται αύριο στις 12:00 το μεσημέρι το κτίριο της οδού Σταδίου, μερικές μέρες μετά τον ανασχηματισμό και την ανάθεση του χαρτοφυλακίου στον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη.

Σε μια πρώτη επαφή με τον νέο υπουργό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει μαζί του τις προτεραιότητες, τα μεγάλα θέματα αλλά και τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν το επόμενο διάστημα. Μοιραία στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί το «σαράκι» – όπως το αποκάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Βουλή – των εκκρεμών συντάξεων, καθώς οι εκκρεμότητες ξεπερνούν πλέον τις 300.000 συνολικά.

Ψηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων, όμως, βρίσκονται και τα σχέδια για την στήριξη της απασχόλησης και την ανάσχεση αύξησης της ανεργίας στην μετά Covid – 19 εποχή και καθώς η οικονομία θα αποσωληνώνεται σταδιακά τους επόμενους μήνες από τα οριζόντια μέτρα επιδοματικής στήριξης.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ποντάρει στα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ και ειδικά στις δράσεις κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων για την ομαλή μετάβαση της αγοράς εργασίας στην μετά – κορoνοιό εποχή. Η σταδιακή αποσύνδεση της οικονομίας από τον αναπνευστήρα των οριζόντιων κορωνομέτρων – όπως είναι οι αναστολές συμβάσεων – και η ομαλή μετάβαση σε μια νέα «κανονικότητα» είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα του υπουργείου Εργασίας.

Στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων θα βρεθούν, φυσικά, οι δυο κομβικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση σε εργασιακά και ασφαλιστικό. Πιο ώριμο είναι το εργασιακό νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο και περιέχει το νέο πλαίσιο

διευθέτησης του χρόνου εργασίας με συμψηφισμούς υπερωριών και ελαστικότερα ωράρια. Υπενθυμίζεται πως τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, προοικονομώντας και τις αντιδράσεις. Ο νέος υπουργός «χτενίζει» το εργασιακό νομοσχέδιο, που δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από το δεύτερο 15ήμερο του Φεβρουαρίου.

Η μεγάλη μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση, την οποία «τρέχει» ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, δεν πρόκειται να λείψει από το αυριανό «μενού». Η δημιουργία ενός νέου, αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τις επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων συνιστά κυβερνητική δέσμευση και φαίνεται πως πλησιάζει η ώρα της υλοποίησής της, καθώς εκτιμάται πως στα τέλη του πρώτου τριμήνου το μεταρρυθμιστικό σχέδιο θα πρέπει να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στο νέο σύστημα θα εντάσσονται υποχρεωτικά οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας από 1/1/2022, ενώ εθελοντικά θα μπορούν να εντάσσονται οι σημερινοί ασφαλισμένοι έως 35 ετών.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr -Γιάννης Φώσκολος

No Comments Yet

Comments are closed