Στο πεζοδρόμιο χάθηκε η μάχη της επένδυσης – Kαθαρές κουβέντες για τις Σκουριές

Του Νίκου Οικονόμου, δημοσιογράφου

Ηταν αρχές του 1997 όταν για πρώτη φορά βρέθηκα στη Βόρεια Χαλκιδική για το πρώτο ρεπορτάζ με θέμα τα ορυχεία χρυσού. Η μοναδική καθαρή εικόνα που διατηρείται ακόμη και σήμερα στη μνήμη μου είναι οι εστίες διαμαρτυρίας της τοπικής κοινωνίας που υπήρχαν από τότε. Πρόχειρες καλύβες, αναμμένες φωτιές και μαύρα πανώ. Φυσικά από τότε υπήρχαν και οι υποστηρικτές της επένδυσης, μόνο που και τότε όπως και τώρα αυτοί που λένε ΝΑΙ σε κάτι ποτέ δεν κάνουν θόρυβο. Σε αντίθεση με τους θιασώτες του ΟΧΙ και τους αρνητές. Που πάντα στην Ελλάδα φωνασκούν…

Αυτό αποδείχτηκε και το βασικό πρόβλημα της μεγάλης επενδυτικής προσπάθειας που ξεκίνησε εκείνα τα χρόνια η καναδική TVX και στη συνέχεια η Eldorado Gold. Δεν κατάφεραν να πάρουν καθαρά με το μέρος τους την κοινή γνώμη της χώρας και της Χαλκιδικής. Οι μετρήσεις άλλωστε το δείχνουν. Οπως μου έλεγε έμπειρος επικοινωνιολόγος, οι οι πολίτες στην περιοχή ήταν πάντα 50-50, δηλαδή οι μισοί υπέρ και οι άλλοι μισοί κατά. Αυτό αποτέλεσε και το μεγάλο και καθοριστικό αγκάθι που τελικά επηρέασε σημαντικά την πορεία του εγχειρήματος. Η επένδυση δεν έπεισε.

Κατά της επένδυσης διαμορφώθηκε ένα πολύ ιδιόμορφο μπλοκ που αντιδρούσε. Με τη συμμετοχή σε αυτό από υπερσυντηρητικών τοπικών δυνάμεων και εκκλησιαστικών ομάδων μέχρι παραδοσιακών αριστερών, που ήταν κατά. Είτε εξαιτίας της ευαισθησίας στα περιβαλλοντικά (και εδώ η εταιρία δεν έπεισε), αλλά και για άλλους λόγους. Που ξεκινούσαν από βιοποριστικά θέματα (κάποιοι δε βρήκαν δουλειά στο νέο σχήμα!) και έφταναν μέχρι τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν για το τίμημα των ανταλλαγών όταν πτώχευσε η TVX και το ρόλο του Χρήστου Πάχτα στην όλη διαδικασία. Ενα μπλοκ που δεν είχε ενιαίο λόγο και επιχειρηματολογία, αλλά αποδείχτηκε ιδιαίτερα ισχυρό. Γιατί το ΟΧΙ -είπαμε -είναι εύκολο.

Αυτό που ενίσχυσε τους αντιρρησίες στην επένδυση ήταν και η παρατεταμένη διστακτικότητα των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξουν την εξόρυξη. Ούτε η ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή. αλλά σε μεγάλο διάστημα ούτε και η ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά έδειξαν μεγάλη συμπάθεια προς το έργο. Ο Σαμαράς όντως στο τέλος σήκωσε τη σημαία υπέρ της επένδυσης, αλλά θυμάμαι και ημέρες που το σκέφτονταν πολύ να πάει στη Βόρεια Χαλκιδική. Ετσι το μπλοκ των αντιδρούντων κέρδιζε συνεχώς έδαφος.

Με την κυβέρνηση Τσίπρα εμφανίστηκε η γνωστή διγλωσσία. Στα λόγια η κυβέρνηση δήλωνε υπέρ των επενδύσεων, αλλά στην πράξη έκανε τα πάντα για να τις καθυστερήσει. Σε τοπικό δε επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του συνέχιζαν τον κλεφτοπόλεμο στην επένδυση, ενώ το ίδιο έκαναν και οι υπουργοί του. Ο Πάνος Σκουρλέτης λέγεται ότι αποχώρησε από τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος γιατί ήταν κάθετα αντίθετος στην επένδυση ενώ και ο Γιώργος Σταθάκης που στην αρχή εμφανίστηκε ως φιλικός προς την εξόρυξη, στην πορεία τήρησε και αυτός τις αποστάσεις του.

Όμως και το ΝΑΙ δεν ήταν δυναμικό. Ηταν φοβικό, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις στην Ελλάδα, όπου η επιχειρηματικότητα χρειάζεται και την κοινωνική υποστήριξη και τη μάχη του πεζοδρομίου. Και δεν τις βρίσκει.

Στις Σκουριές αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι καθαρές κουβέντες. Ενα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ απο την κυβέρνηση και όχι μισόλογα. Αν θέλετε τώρα μια πρόβλεψη νομίζω ότι για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το ΟΧΙ στην επένδυση είναι πια σχεδόν μονόδρομος. Γιατί αν πει τώρα το ΝΑΙ θα δείξει ότι υποκύπτει σε πιέσεις ενώ σε πολιτικό επίπεδο δεν έχει να κερδίσει και πολλά πράγματα. Οι θετικοί προς την επένδυση είναι σαφώς πιο κοντά στη ΝΔ και δεν πρόκειται από αυτό το ακροατήριο ο ΣΥΡΙΖΑ να «τσιμπήσει» κάτι. Ενώ ο κόσμος του ΟΧΙ ακουμπά στους δικούς του ψηφοφόρους, που θα κοιτάξουν αλλού αν αντιληφθούν ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει καθαρά την επένδυση. Θα το πει με καθαρό τρόπο το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ η κυβέρνηση; Δεν τον νομίζω…

Αυτά σε επίπεδο πολιτικών εντυπώσεων. Γιατί σε επίπεδο οικονομίας -πέρα από τα αρνητικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στο διεθνή τύπο που έρχονται και παρέρχονται- η διαφαινόμενη αποχώρηση της Eldorado Gold από την Ελλάδα θα ρίξει την περιοχή πολλά χρόνια πίσω…

No Comments Yet

Comments are closed