Στο πάρκο Τσιρογιάννη (τελικά) οι προτομές των Μακεδονομάχων

Στο πάρκο Τσιρογιάννη τελικά θα τοπόθετηθούν οι προτομές των Μακεδονομάχων (Γιώργιου Βολάνη, Παύλου Γύπαρη, Ηλία Δεληγιαννάκη, Δημήτρη Καλαποθάκη, Ευθύμιου Καούδη, και Αλέξανδρου Πετρίδη), όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στην πανηγυρική εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για τον Μακεδονικό Αγώνα.

«Τιμούμε τον Μακεδονικό Αγώνα, ιδιαίτερα εμείς οι Μακεδόνες. Τον αγώνα που προετοίμασε το έδαφος για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας με τους Βαλκανικούς πολέμους και αποτελεί μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, γραμμένη με μαρτύρων αίμα, ηρωισμούς και ολοκαυτώματα», τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες, στον χώρο πρασίνου μεταξύ των οδών Εθνικής Αμύνης, Παύλου Μελά και Στρατηγού Τσιρογιάννη θα τοποθετηθούν, τελικά, οι 6 προτομές των Μακεδονομάχων, οι οποίες είχαν αφαιρεθεί από την ομώνυμη πλατεία εξαιτίας των εργασιών του Μετρό. «Η αποκατάστασή τους ολοκληρώνεται με την ευγενική δωρεά του Πανελλήνιου Συλλόγου Απόγονων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς», τα μέλη του οποίου ευχαριστούμε θερμά. Έτσι λοιπόν ο Παύλος Μελάς δεν θα είναι πια μόνος» πρόσθεσε ο Κ.Ζέρβας, δηλώνοντας ότι για εσάς (τους Μακεδονομάχους) που μας δωρίσατε την ελευθερία και το δικαίωμα να περπατάμε σε ανατολή και δύση με το κεφάλι ψηλά. Οι προτομές αυτές θα μαρτυρούν σε εμάς αλλά και στις νεότερες γενιές ότι ο Μακεδονικός Αγώνας αποτελεί κεφάλαιο εθνικό και ακατάλυτο».

Νωρίτερα, τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος με θέμα: πορεία κάθε έθνους είναι ανάλογη με την καθαρότητα και το βάθος της μνήμης του. Από τα επιτεύγματα αλλά και τα σφάλματα του παρελθόντος αντλεί τη γνώση αλλά και την ιστορική του αποστολή.

No Comments Yet

Comments are closed