Στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα…

Στην αρχαιότητα, ο τότε κλήρος της εποχής, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν καμία σχέση με το δωδεκάθεο, είχαν απομυθοποιήσει σε μέγιστο βαθμό τους «θεούς» τoυς. Είχαν βρει, «πιάσει» για την αφεντιά τους, το νόημα της ζωής και η φιλοσοφία, τους είχε οδηγήσει, στο να εφεύρουν τρόπους ώστε να εκμεταλλευτούν τους λιγότερο ικανούς να κατανοήσουν φυσική με μεταφυσική. Τα νοήματα και τον ρεαλισμό. Σε απλά ελληνικά είχαν μετατρέψει την ανάγκη για επικοινωνία των πιστών, με τα φαινόμενα και την μεταφυσική, σε τεράστια επιχείρηση.

Έπεφτε κεραυνός; Ο Δίας είναι δυσαρεστημένος με την παρουσία σου πιστέ! Ρίξε τάλαντο για να σε αγαπήσει αύριο, που στο μεταξύ είχε περάσει η καταιγίδα…  Έχει 5 μποφόρ;  Κάνε θυσία κανένα κοψίδι, κάψε τα εντόσθια να «χαρεί» ο Ποσειδώνας και άσε το αρνί, να το φάμε με καλό κρασί!

Έτσι και στο μαντείο του Αχέροντα…

Έφτανε ο πιστός από τον τότε ελλαδικό κόσμο, αεροπλάνα και πιστοί τουρίστες από εξωτερικό δεν υπήρχαν ακόμα! Τον παραλάμβαναν οι ιερείς και αφού του έπαιρναν τους παράδες, μάθαιναν ένα σύντομο ιστορικό του, ξεκινούσαν να τον «φτιάχνουν» στο μυαλό. Τον τάιζαν κουκιά, παστό χοιρινό ,στρείδια και άλλα όστρακα. Δίπλα του έκαιγαν δάφνες και άλλα «χορταρικά» με αποτέλεσμα και μετά από ψυχολογική απίστευτη πίεση που του ασκούσαν, τον οδηγούσαν στην αίθουσα για να κάνει «connect» με το πρόσωπο που είχε χάσει.

Είχαν κάτι ομοιώματα που ανάλογα την περίσταση, τα κατέβαζαν με έναν γερανό και ο πιστός θύμα επικοινωνούσε με τον άλλο κόσμο! Απίστευτη «business» με όφελος τους καθοδηγητές ιερείς και θύματα τους ευκολόπιστους. Με την πλύση του εγκεφάλου μεταφέρονταν σε έναν άλλο κόσμο. Τεράστια πίεση σε ευαίσθητο τότε νου των ανθρώπων και «τσουπ», ο πιστός έβλεπε φαντάσματα. Είχε γίνει δικός τους.

Παλιά μου τέχνη κόσκινο…

Πάμε να βάλουμε στην θέση των τότε ιερέων, γονείς, κομματικούς καθοδηγητές, στενό περιβάλλον των νέων, ΜΜΕ και άλλους που με κάθε τρόπο θέλουν να μεταφέρουν εκτός πραγματικότητας τα νέα παιδιά.

Πραγματικά τα ελληνόπουλα αυτά, με τις μολότοφ στα χέρια, τις πέτρες , την επανάσταση της κατάληψης, της τζάμπα μαγκιάς και της φθηνής ακραίας ιδεολογίας που έχει καταρρεύσει σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν καθοδηγητές. Δυστυχώς, όχι αυτούς που τους αξίζουν.

Ποιοι είναι οι σύγχρονοι ιερείς που επιβραβεύουν την εκτός πραγματικότητας συμπεριφορά; Ποιοι είναι εκείνοι που καθοδηγούν το ευαίσθητο παιδικό και εφηβικό μυαλό σε αταξία; Σε απόρριψη της λογικής και σε παραβίαση κάθε κανόνων που οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν ορίσει ώστε να μπορούν να λειτουργούν προς όφελος του συνόλου;

Όλοι τους. Ίσως και όλοι μας, σε έναν βαθμό…

Το νεκρομαντείο του Αχέροντα στέκει εκεί στην Πρέβεζα, στη Ήπειρο.  Αξίζει πραγματικά τον κόπο να το επισκεφτούν όσοι δεν έχουν πάει και να ακούσουν την ιστορία. Ο πρώτος συλλογισμός είναι «κοίταξε σε τί πίστευαν οι αρχαίοι;» Και να απορρίψουν την ιστορία κοιτάζοντας στο κινητό, την επόμενη δράση στην περιοχή. Έχει το ποτάμι δίπλα που μπορείς να κάνεις τα πάντα.

Ο καιρός πέρασε και οι επόμενοι που ακολούθησαν απέρριψαν τις δοξασίες .Πάτησαν στα πόδια τους και δημιούργησαν κάτι νέο. Έτσι πρέπει να γίνει με την νεολαία. Μην περιμένει από φθηνούς καθοδηγητές να ορίσουν τα μυαλά και το μέλλον τους. Να απορρίψει όλα εκείνα και εκείνους που την οδηγούν σε δόγματα  Σε φανατισμό… Να έχει τα πιστεύω της άλλα να προχωρά μέσα στην ροή του χρόνου. Να τον αλλάζει. Και στην ιστορία να παρεμβαίνει αφήνοντας τους κήρυκες πίσω, που την θέλουν δέσμια….

Nίκος Υποφάντης, Δημοσιογράφος SKAI Media Group

No Comments Yet

Comments are closed