Στο Λίβανο ο Μακρόν: Αν δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η χώρα θα εξακολουθήσει να υποφέρει

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφθασε σήμερα στον Λίβανο, στην πρώτη επίσκεψη ξένου αρχηγού κράτους μετά τις ισχυρές εκρήξεις που κατέστρεψαν συνοικίες της Βηρυτού, προκαλώντας 137 θανάτους, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Μακρόν, που το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συναντήσεις με τους κυριότερους ηγέτες του Λιβάνου, θέλει να «διαψεύσει πως ο Λίβανος», που πλήττεται από πολιτική και οικονομική κρίση, «είναι μόνος, βυθισμένος, κοντά στην εξαφάνιση», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Σε δηλώσεις του από τη Βηρυτό ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες για την παροχή βοήθειας στον Λίβανο από τη Γαλλία, την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα.

«Στέλνω μήνυμα στήριξης και φιλίας στον λαό του Λιβάνου», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος συμπληρώνοντας ότι «η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολιτική και οικονομική κρίση και απαιτείται μια επείγουσα απάντηση».

 

Τόνισε δε πως «αν δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ο Λίβανος θα εξακολουθήσει να υποφέρει».

Η Γαλλία ανέκαθεν στήριζε την πρώην αποικία της και έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια μετά την έκρηξη», ωστόσο, διπλωμάτες αναφέρουν ότι το Παρίσι ανησυχεί για τη διαφθορά που μαστίζει τη χώρα και πιέζει εδώ και καιρό για μεταρρυθμίσεις.

«Ο σκοπός της επίσκεψης Μακρόν είναι να καταρρίψει την εντύπωση ότι ο Λίβανος είναι μόνος και προς εξαφάνιση», δήλωσε χαρακτηριστικά σύμβουλος του Μακρόν. «Θα είναι μια ευκαιρία να δώσει ελπίδα στον λαό του Λιβάνου και να του πει ότι υπάρχει τρόπος και πως η Γαλλία βρίσκεται εκεί για να «περπατήσει» στο πλευρό του», πρόσθεσε.

Ο σύμβουλος είπε ακόμη ότι το ταξίδι αποτελεί «μια ευκαιρία να τεθούν σαφείς βάσεις για μια σύμβαση ανοικοδόμησης του Λιβάνου που αποτρέπει τις συγκρούσεις».

Τα πλήθη των Λιβανέζων που έσπευσαν στα σημεία όπου περιηγήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος προκαλώντας το αδιαχώρητο του φώναζαν συνθήματα να παρέμβει για να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα.

 

 

 

No Comments Yet

Comments are closed