Στις 15 Δεκεμβρίου το 5ο μαθητικό φεστιβάλ ρομποτικής στο Πειραματικό Γυμνάσιο του ΠΑΜΑΚ

Στο 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής, που πραγματοποείται το Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018, συμμετέχουν 67 ομάδες από Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Ε.Ε.Ε.ΕΚ. από περιοχές όπως Ιωάννινα, Βόλο, Σέρρες, Έδεσσα, Κιλκίς, Αλεξάνδρεια, Άγιο Αθανάσιο, Καρδία, Περαία, Θερμαϊκό, Καλαμαριά, Ευκαρπία, Εύοσμο, Αμπελόκηπους, Σταυρούπολη, Πολίχνη, Νεάπολη, Συκιές, Δήμο Θεσσαλονίκης κ.α. και από Κύπρο, που θα πάρουν μέρος ηλεκτρονικά στο εκθεσιακό μέρος. «Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν, να αλληλεπιδράσουν, να γνωριστούν, να συναγωνιστούν και τελικά να δημιουργήσουν και να προβάλουν τις ιδέες και τη δημιουργικότητα τους στον τομέα της ρομποτικής, μέσα σε ένα κλίμα άμιλλας και χαράς, χωρίς διακρίσεις» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, όπου διευκρινίζεται ότι η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν, καθώς στηρίζεται στον εθελοντισμό, οι δαπάνες της διοργάνωσης καλύπτονται από χορηγίες και τα παιδιά εργάζονται αποκλειστικά μόνα τους, χωρίς προπονητές, έτσι ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής.

Μάλιστα, στο φετινό φεστιβάλ δύο ομάδες δίνουν άλλο τόνο: πρόκειται για τα πιτσιρίκια του νηπιαγωγείου Νεοχωρούδας, που συμμετέχουν κι αυτά με μια …μελισσούλα-ρομποτούλα, με την οποία θα ξεναγούν τους επισκέπτες στο σχολείο τους και στα αξιοθέατα της περιοχής τους και για τους μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαιδευσής και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Κιλκίς, που διαγωνίζονται στο εκθεσιακό μέρος κι αποτελούν έμπρακτη απόδειξη τού «Ολοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι». Στο φεστιβάλ συμμετέχουν φέτος και μαθητές της 2ης Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, που δημιούργησαν και θα παρουσιάσουν φορητό φορτιστή ηλεκτρονικών συσκευών (power bank) .

Συναντώνται και αλληλεπιδρούν παιδιά και εκπαιδευτικοί και από τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς πέρα από τους διαγωνιζόμενους συμμετέχουν φοιτητές εθελοντές, κυρίως απόφοιτοι του σχολείου μας, ως εμψυχωτές των ομάδων, αλλά και εκπαιδευτικοί από την πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στη γιορτή αυτή φυσικά συμμετέχουν ενεργά και οι γονείς των μαθητών» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, όπου επισημαίνεται ακόμη ότι το Φεστιβάλ στοχεύει στην ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης και επινοητικότητας των μαθητών /ριών, καθώς μπορούν όλοι κι όλες να συμμετάσχουν σε αυτό με οποιοδήποτε ρομποτικό ή ηλεκτρονικό εξοπλισμό και να αξιοποιήσουν κάθε υλικό, όπως κολλητική ταινία ή άλλα αντικείμενα, για να δημιουργήσουν το τελικό αποτέλεσμα με τον εξοπλισμό που θα διαγωνιστούν τόσο στο αγωνιστικό, όσο και στο εκθεσιακό μέρος.

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ μπορούν να προσέρχονται στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σχολικού συγκροτήματος του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Νεάπολη (περιοχή Στρεμπενιώτη, π. Πολυκλαδικό) από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι, για να θαυμάσουν τις ρομποτικές δημιουργίες των μαθητών/ριών ενώ στις 2 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή έναρξης. Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής (http://mfr.sch.gr/).

No Comments Yet

Comments are closed