Στην καρυδόπιτα με σοκολάτα λέμε ΝΑΙ!

Πείτε μου ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι καρυδόπιτας με σοκολάτα… Κανένας!

Για την καρυδόπιτα

250 γρ. καρυδόψυχα χοντροκομμένη
30 γρ. κακάο
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
50 γρ. αλεύρι μαλακό
50 γρ. σπορέλαιο
2 κ.γλ. baking powder
1 ½ κ.γλ. κανέλα
¼ κ.γλ. γαρίφαλο
¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
8 αυγά
160 γρ. ζάχαρη
120 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη ή τριμμένη

Για το σιρόπι

500 γρ. ζάχαρη
500 ml. νερό
1 stick κανέλας
1 φλούδα λεμονιού
1 κ.σ. κονιάκ

Για τη σοκολάτα

250 γρ. κουβερτούρα
250 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κ.γλ. μέλι

Για τα καραμελωμένα καρύδια

60 γρ. καρύδια
1 κ.γλ. βούτυρο
80 γρ. ζάχαρη
20 ml. νερό
Κανέλα

Για την καρυδόπιτα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.

TIP: Όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη και τα αυγά και τα χτυπάμε μέχρι να τριπλασιάσουν τον όγκο τους και να δημιουργηθεί μία πυκνή κρέμα.

Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το baking powder, την κανέλα, το αλάτι, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε σταδιακά τα στερεά υλικά στα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε απαλά με κυκλικές κινήσεις, από κάτω προς τα πάνω, χρησιμοποιώντας σπάτουλα σιλικόνης.

Προσθέτουμε τη βανίλια, τα καρύδια και το σπορέλαιο. Αναμειγνύουμε.

Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και αφού ενωθούν όλα τα υλικά, μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί με διάμετρο 35 εκ. ή σε μακρόστενο με μήκος 35 εκ.

Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 40 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα του φούρνου. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και κόβουμε σε κομμάτια.

Για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια φωτιά.

Από την ώρα που θα πάρει βράση, αφήνουμε άλλα 5 λεπτά αν η φωτιά είναι χαμηλή, ή ακόμα 3 λεπτά αν η φωτιά είναι δυνατή. Αποσύρουμε.

Μόλις το σιρόπι γίνει χλιαρό, σιροπιάζουμε την καρυδόπιτα, ρίχνοντας λίγο λίγο.

Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Για την κρέμα σοκολάτας 
Βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα με το μέλι σε ένα μπολ και την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά.

Μόλις ξεκινήσει να βράζει, την ρίχνουμε πάνω στην κουβερτούρα, ανακατεύοντας καλά μέχρι να δημιουργηθεί μία ομοιόμορφη κρέμα.

Περιχύνουμε την καρυδόπιτα και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί.

Πασπαλίζουμε με καραμελωμένα καρύδια ή ξύσμα σοκολάτας.

Καραμελωμένα καρύδια

Σε ένα τηγανάκι τοποθετούμε τη ζάχαρη με το νερό, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα καρύδια.

Στην αρχή το μείγμα ζαχαρώνει και μετά θα καραμελώσει.

Αποσύρουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και την κανέλα,  ανακατεύουμε και μεταφέρουμε σε αντικολλητικό χάρτι.

Μόλις κρυώσει η καραμέλα, σπάμε σε μικρότερα κομμάτια και γαρνίρουμε.

No Comments Yet

Comments are closed