Στη σωστή κατεύθυνση οι οικονομικές εξαγγελίες Μητσοτάκη

από Διαμαντίδης Σίμος
sms

Ακούγοντας διαχρονικά τους πρωθυπουργούς στις ομιλίες τους, διέκρινα πάντα, ότι τόνιζαν ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και ιδιαίτερα κρίσιμοι. ¨Έτσι μας δημιουργούσε μια διάθεση απαισιοδοξίας για το μέλλον, δημιουργώντας αρνητικές σκέψεις.

Ακούγοντας όμως τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χθες, παρόλο που όντως οι εποχές που διανύουμε είναι πραγματικά δύσκολες για όλους μας, λόγω της πανδημίας (που δημιουργεί προβλήματα στις ζωές μας  και στην οικονομία της χώρας), της τουρκικής απειλής και του μεταναστευτικού, δημιούργησαν  πραγματικά αισθήματα  αισιοδοξίας, αυτοπεποίθησης και σιγουριάς.

Είναι παράξενο όμως συμβαίνει πραγματικά.

Και αυτό γιατί τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Υπάρχει στήριξη πλέον σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, μέσω της  επιστρεπτέας προκαταβολής κ.ά, υπάρχει στήριξη της ανεργίας -όπως το νέο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για έξι μήνες- υπάρχει στήριξη στους συνταξιούχους με την καταβολή των αναδρομικών, υπάρχει στήριξη στους δανειολήπτες της πρώτης κατοικίας που αδυνατούν να πληρώσουν.

Πολύ σημαντική είναι επίσης η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και επιχειρήσεων που πάντα ζητούσαν όλοι όσοι εκπροσωπούν την επιχειρηματικότητα. Οι μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές επιβαρύνουν το κόστος των επιχειρήσεων και παράλληλα μειώνουν το εισόδημα των εργαζομένων.

Ακόμη, πολύ σημαντική είναι η μείωση του φόρου αλληλεγγύης που αφορά τα εισοδήματα πάνω από 12000 ευρώ.

Για τους απασχολούμενους σε κλάδους που έχουν πληγεί αναβάλλονται οι καταβολές κάθε  ασφαλιστικής και φορολογικής οφειλής.

Παραμένει ο μειωμένος συντελεστής σε αγαθά που πωλούν οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την Πανδημία.

Υπάρχει με λίγα λόγια μια πραγματική διάθεση με ουσιαστικά μέτρα για την τόνωση της οικονομίας.

Σίγουρα η οικονομία θα έχει ύφεση λόγω της πανδημίας αλλά υπάρχει αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία ότι μετά την παρέλευση της πανδημίας η οικονομία θα έχει μεγάλη και ουσιαστική  ανάπτυξη.

Θετικότατο μέτρο είναι η επιστροφή στους συνταξιούχους των αναδρομικών ,γιατί  τα χρήματα  αυτά θα γυρίσουν στην πραγματική οικονομία μέσω της κατανάλωσης.

Βέβαια υπάρχουν και άλλα προγράμματα από τις περιφέρειες ,όπως αυτό της Κεντρικής Μακεδονίας για μη επιστρεπτέα επιχορήγηση  των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.

Επίσης είναι πολύ σημαντικά τα κεφάλαια 72 δισ. που έρθουν από την Ευρώπη μέσω του Ταμείου ανάκαμψης  σαν επιχορήγηση και μέσω του νέου ΕΣΠΑ. Είναι πολύ σημαντικό τα κεφάλαια να απορροφηθούν γρήγορα και να διοχετευτούν σε παραγωγικές επενδύσεις. Το λεγόμενο σχέδιο Εθνικής Ανάκαμψης θέλει μεγάλη προσοχή γιατί η γραφειοκρατία δημιουργεί μεγάλες καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων.

Ένα αρνητικό σημείο είναι ότι το Τραπεζικό σύστημα  δεν έχει αρθεί στο  ύψος των περιστάσεων και εκεί θα πρέπει να γίνουν περισσότερες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση. Παράδειγμα  το πρόγραμμα των μικροπιστώσεων χωρίς εγγυήσεις μέχρι 25.000,00 € σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις καθυστερεί πάρα πολύ.

Το ποιο σημαντικό απ όλα είναι ότι υπάρχουν εφεδρείες, απ ότι είπε ο Πρωθυπουργός, και για άλλα θετικά μέτρα ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, τα οποία σίγουρα θα χρειαστούν τους επόμενους μήνες αν δεν βρεθεί το εμβόλιο.

Επίσης θετικό είναι το γεγονός ότι οι προτάσεις των εκπροσώπων της επιχειρηματικότητας  πολλές φορές εισακούονται από την κυβέρνηση.

Όσον αφορά τις άλλες εξαγγελίες που αφορούν την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, το χειρισμό του μεταναστευτικού, την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι προς την σωστή κατεύθυνση, παρ’ όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αρχικές αστοχίες.

Είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει ουσιαστική διάθεση με συγκεκριμένα μέτρα για εκσυγχρονισμό  σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας.

Πως λοιπόν με όλες αυτές τις εξαγγελίες  να σταθεί κάποιος αρνητικά  σ’ αυτές. Σίγουρα μπορούν να γίνουν περισσότερα. Πάντα θα μπορούν. Αλλά όπως σε κάθε επιχείρηση και σε κάθε οικογένεια πάντα κάνουμε όσα είναι δυνατόν να γίνουν, ανάλογα με τις δυνάμεις μας, και όχι  όσα θα επιθυμούσαμε.