Στ. Καλαφάτης: Ο κ. Τσίπρας στοχεύει στην πόλωση και το διχασμό

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης μιλάει στο MyPortal.gr για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Εκ νέου υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο κ. Καλαφάτης αναφέρεται και στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής του κόμματός του επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα έγκρισης του προγράμματός μας από κανένα. Σχεδιάζουμε, ωστόσο, αφού αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας, να διεκδικήσουμε δραστική μείωση του 3,5%, ώστε να αποκτήσουμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο και να προχωρήσουμε ακόμη γρηγορότερα σε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις φόρων».

H NΔ μετά τη διαφορά των 9.5 μονάδων στις ευρωεκλογές δίνει την εντύπωση πως αφήνει την κεκτημένη ταχύτητα να λειτουργεί υπέρ της και αποφεύγει την πολιτική αντιπαράθεση. Γιατί δεν υπάρχει τετ-α-τετ debate Τσίπρα-Μητσοτάκη;

Ο κ. Τσίπρας, από τη θέση της αντιπολίτευσης, θεωρούσε ύβρη το debate μεταξύ των δύο και επέμενε στη συμμετοχή όλων. Τώρα, στοχεύοντας στην πόλωση και το διχασμό, αλλά και φοβούμενος ότι όλοι οι πολιτικοί ηγέτες θα επέκριναν την πολιτική του, άλλαξε – όπως έκανε και για όλα τα άλλα – θέση. Δεν το ήθελε και κατάφερε να τα ματαιώσει.

 Ποια πρέπει να είναι η απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα. Η ΝΔ θα έκανε διαφορετικούς χειρισμούς;

Οι Έλληνες είμαστε προσηλωμένοι στην ειρήνη και τη σταθερότητα. Θέλουμε συνεργασία με τους γείτονές μας, αλλά με σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Θέλουμε το διάλογο, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, μακριά από εντάσεις, προκλήσεις και εκβιασμούς, Σε κάθε περίπτωση, τονίζουμε ξεκάθαρα και προς κάθε κατεύθυνση, τη θέση μας. Δεν δεχόμαστε αυθαίρετες διεκδικήσεις σε βάρος των δικαίων και των δικαιωμάτων μας. Δεν δεχόμαστε την άποψη που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός στις αρχές του χρόνου ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πρότυπο και για άλλες διαφορές. Δεν δεχόμαστε, ούτε και την εισήγηση πρώην Πρωθυπουργού «να βρούμε λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες», για να αποφύγουμε νέα Ίμια. Τα μηνύματα αυτά δεν κατευνάζουν, αλλά αποθρασύνουν την Άγκυρα. Στα εθνικά μας ζητήματα βάλαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και από τις γραμμές αυτές, δεν κάνουμε βήμα πίσω.

 Θα “τους πάτε μέχρι τέλους” στην υπόθεση Novartis, δεδομένου ότι μιλάτε για πολιτική σκευωρία;

Στην υπόθεση αυτή υπάρχουν δύο σκάνδαλα. Το ένα αφορά παράνομες και αθέμιτες πρακτικές της εταιρίας που κόστισαν στο Δημόσιο και τον άρρωστο συμπολίτη μας. Και το δεύτερο την απόπειρα ενοχοποίησης και διασυρμού πολιτικών προσώπων που έστησε η Κυβέρνηση. Και τα δύο ερευνώνται ήδη από τη Δικαιοσύνη. Και είναι βέβαιο πως οι έρευνες θα φτάσουν μέχρι τέλους.

Εφαρμόζετε ως κυβέρνηση τη “Συμφωνία των Πρεσπών”, και; Προσπαθείτε να την αλλάξετε;

Δυστυχώς η συμφωνία αυτή εφαρμόζεται ήδη κα παράγει τετελεσμένα με σοβαρότερο την πορεία ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι η κυβέρνηση  δεν αξιοποίησε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου, που με κόστος κατέκτησε η δική μας Παράταξη. Προσποιήθηκαν πως δεν κατάλαβαν ότι η απόφαση εκείνη έστρεψε τις διεθνείς πιέσεις από την Αθήνα στα Σκόπια και έκανε το χρόνο να λειτουργεί υπέρ μας. Έκαναν παραχωρήσεις που κανένας άλλος δεν είχε διανοηθεί ποτέ και τις έκαναν παραβιάζοντας κάθε αρχή και έννοια Δημοκρατίας. Για μας, η Μακεδονία είναι αδιάσπαστη κληρονομιά των Ελλήνων και κομμάτι της ψυχής μας. Και δεν μοιραζόμαστε με κανένα την εθνική κληρονομιά μας. Από την επόμενη μέρα αναλαμβάνουμε συντονισμένη προσπάθεια για την ανάπτυξη και την παγκόσμια ανάδειξη της Μακεδονίας μας. Προωθούμε –όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, δέσμη μέτρων που θωρακίζουν τα προϊόντα μας απέναντι στην απόπειρα των γειτόνων μας να οικειοποιηθούν τον όρο «μακεδονικό». Βάζουμε, ταυτόχρονα, σε εφαρμογή το σχέδιο «δρόμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου» για να αναδείξουμε την ελληνικότητα της μακεδονικής κληρονομιάς και να μετατρέψουμε τη Μακεδονία σε μοχλό εξωστρέφειας για ολόκληρη τη χώρα.

 Στο ΑΠΘ πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση της παραβατικότητας;

Με πλήρη κατάργηση του λεγόμενου πανεπιστημιακού ασύλου, που παρέδωσε τα Πανεπιστήμιά μας -το Αριστοτέλειο και όχι μόνο- στους μπαχαλάκηδες, τους λαθρέμπορους και τους ναρκέμπορους. Από τις 8 Ιουλίου, όλα αυτά τελειώνουν.

Έχει το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ την σύμφωνη γνώμη των θεσμών;

Οι θεσμοί ενδιαφέρονται για την τήρηση της δέσμευσης που αφορά στην επίτευξη πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα ζήτημα έγκρισης του προγράμματός μας από κανένα. Σχεδιάζουμε, ωστόσο, αφού αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας, να διεκδικήσουμε δραστική μείωση του 3,5%, ώστε να αποκτήσουμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο και να προχωρήσουμε ακόμη γρηγορότερα σε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις φόρων.

 

 

No Comments Yet

Comments are closed