Στ. Αβραμίδου: Πρέπει να εκπροσωπηθεί η γενιά μας

Η Στέλλα Αβραμίδου εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης το 2014 και σε αυτές τις εκλογές είναι ξανά υποψήφια με το συνδυασμό “Θεσσαλονίκη Θετικά” του Μάκη Κυριζίδη. Μιλάει στο MyPortal.gr για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης και τις προτεραιότητες για την αντιμετώπισή τους αλλά και για την απόφασή της να συνταχθεί με μια ανεξάρτητη παράταξη. Επίσης για το διακύβευμα των εκλογών και το πως θα δομηθούν συνεργασίες για τη διοίκηση του Δήμου.

Είστε εν ενεργεία Δημοτική Σύμβουλος και πολύ καιρό πριν, πριν ακόμη διαμορφωθεί στο σύνολό του το προεκλογικό τοπίο, πήρατε την απόφαση να συνταχθείτε με την προσπάθεια του Μάκη Κυριζίδη για το Δήμο και την «Θεσσαλονίκη Θετικά». Ποιοι παράγοντες σας ώθησαν σε αυτήν σας την απόφαση;

Ήμουν η πρώτη που ακολούθησε τον συνάδελφο και φίλο Μάκη Κυριζίδη, έχοντας εμπιστοσύνη στη σοβαρότητα, τις διαχειριστικές ικανότητες και την εργατικότητά του, που εκτίμησα μέσα από την κοινή μας -από το 2014- πορεία στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου. Έχουμε καλή γνώση των θεμάτων και των διαδικασιών του Δήμου, κοινή στόχευση και παρόμοιο τρόπο σκέψης, εμμένοντας στο συγκεκριμένο, προτάσσοντας την αυτοδιοικητική ατζέντα και απέχοντας από στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Θέλουμε να ενσαρκώσουμε αυτό που σήμερα αποτελεί το μότο μας: «Θετικά, Ακούραστα, Αποφασιστικά».

Η απόφασή μου βασιζόταν επίσης στην πεποίθηση ότι πρέπει να εκπροσωπήσουμε τη γενιά μας. Στην Ελλάδα οι σαραντάρηδες αντιμετωπίζονται ακόμη με δυσπιστία κι αυτό δε συμβαίνει απλά γιατί απογοήτευσαν εκπρόσωποί της που βρέθηκαν στα πιο υψηλά αξιώματα. Με δυσπιστία αντιμετωπίζονται και οι γυναίκες με την εκπροσώπηση γυναικών στα τοπικά/δημοτικά συμβούλια της Ελλάδας να φτάνει μόλις στο 17,3%. Ως νεαρή γυναίκα που αγαπάει την πολιτική αλλά και την πόλη με πάθος συντάχθηκα με τον Μάκη Κυριζίδη, διότι ο λόγος μας είναι διεκδικητικός, άμεσος και καθαρός. Μας συνδέει το ίδιο όραμα, η ίδια άοκνη διάθεση και μαχητικότητα.

Από την εμπειρία σας στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου ποια θεωρείτε τα βασικότερα προβλήματα της πόλης;

Είναι αυτά που βιώνουμε όλοι καθημερινά: Η απασχόληση, η καθαριότητα, οι αστικές συγκοινωνίες, η έλλειψη θέσεων στάθμευσης και το κυκλοφοριακό, ο κακός αστικός σχεδιασμός, η έλλειψη πρασίνου, οι προβληματικές υποδομές υγείας, τα περιβαλλοντικά ζητήματα και το θέμα της ασφάλειας. Σε ορισμένα από αυτά τα ζητήματα ο Δήμος μπορεί να επέμβει έχοντας αποκλειστική αρμοδιότητα, σε άλλα επικουρικά.

Το τελευταίο διάστημα το Δημοτικό Συμβούλιο παρουσίασε σοβαρά ζητήματα στη λήψη αποφάσεων ακόμη και τη λειτουργία του. Σας ανησυχεί «ακυβερνησία» δεδομένης και της απλής αναλογικής;

Με ή χωρίς απλή αναλογική ποσοστό 95% των αποφάσεων λαμβάνονται ομόφωνα από τα δημοτικά συμβούλια –όχι μόνο στον Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι ο γενικός κανόνας. Το πρόβλημα είναι ότι σε κρίσιμα ζητήματα όπου απαιτείται σοβαρός ειλικρινής διάλογος μεταξύ των παρατάξεων και των συμβούλων και αναζήτηση συναινέσεων, η συζήτηση αναλώνεται συχνά σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικές επιδιώξεις κι όχι στην ουσία. Εμείς τοποθετούμαστε “θετικά”, μιλάμε προγραμματικά και αυτή τη στάση θα υπηρετήσουμε και αύριο, γιατί είναι η μόνη απάντηση στο ενδεχόμενο της ακυβερνησίας.

Ποιο είναι το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών της 26ης Μαΐου;

Το διακύβευμα είναι να προκύψει μία σύνθεση δημοτικού συμβουλίου αποτελούμενη από ανθρώπους ικανούς να αντιμετωπίσουν τα περίπλοκα ζητήματα. Από κάθε συνδυασμό να προτιμηθούν οι αξιότεροι και να υπάρξει μετεκλογικά συνεννόηση, για να μπορέσει να κυβερνηθεί ο Δήμος.

Σε ποιους τομείς δίνει έμφαση ο συνδυασμός σας και ποια θέματα θα βρεθούν στην δική σας ατζέντα;

H Καθαριότητα της πόλης και το κυριότερο η διατήρησή της, είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Ο Μάκης Κυριζίδης έχει πει ότι τη νύχτα της εκλογής συμβολικά θα βρεθεί στους δρόμους με τα απορριμματοφόρα και χωρίς την βοήθεια ιδιωτών. Δεν έχουμε μόνο όραμα, έχουμε πρόγραμμα άμεσα εφαρμόσιμο. Έχουμε λύσεις. Και για την καθαριότητα και το πράσινο, αλλά και για τον τουρισμό. Η πόλη μας είναι μια κοσμοπολίτισσα, με Βυζαντινό και πολυπολιτισμικό χρώμα, είναι μια πανέμορφη πόλη, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Η δυστυχία μας είναι ότι καμία δημοτική αρχή δεν έχει εκμεταλλευτεί όπως και όσο θα έπρεπε τα θετικά της θέσης αυτής. Η πόλη μας έχει τη δυνατότητα να γίνει τουριστικό point για την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Τι έχουμε κάνει τόσα χρόνια για την προσέλκυση επενδύσεων, τι πραγματικά έχουμε κάνει για την προσέλκυση διεθνών συνεδρίων; Μπορώ εγώ να σας πω. Τίποτα. Όποιες προσπάθειες γίνονται είναι αυστηρά ιδιωτικές. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι μπροστά απ ́όλους στην προώθηση της πόλης μας.

No Comments Yet

Comments are closed