Σπουδαστές του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΤΕΙΘ θα επισκεφτούν το νέο κτίριο της ΠΚΜ

Μια ομάδα 50 σπουδαστών του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης θα επισκεφτούν σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι στο πλαίσιο του μαθήματος «Έξυπνες Πόλεις – Έξυπνη Ενέργεια» και έπειτα από σχετική συνεννόηση με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, το νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην οδό 26ης Οκτωβρίου και θα ξεναγηθεί στις βιοκλιματικές εγκαταστάσεις του.

Το νέο κτίριο
Το νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επί της 26ης Οκτωβρίου καταλαμβάνει ένα ολόκληρο Οικοδομικό Τετράγωνο έκτασης 10.200 τμ , το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε ιστορικά κτιριακά συγκροτήματα της πόλης, όπως είναι ο Μύλος και το Φιξ.
Πρόκειται για μία ανάπτυξη, που συνδυάζει στοιχεία νέας κατασκευής με τα διατηρητέα κτίρια του παλιού εργοστασίου Φωταερίου, τα οποία και αναδεικνύονται ανάλογα, ενώ ο σχεδιασμός είναι βασισμένος στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της πράσινης- βιώσιμης ανάπτυξης.
Το κτιριακό συγκρότημα έχει συνολική επιφάνεια 37.600 τμ, αποτελείται από δύο λειτουργικά συνδεδεμένους κτιριακούς όγκους σε σχήμα «Γ» και ο σχεδιασμός του δημιουργεί προσβάσεις και από τους τέσσερις δρόμους, που περικλείουν το οικοδομικό τετράγωνο.

Κυρίαρχο ζήτημα της αρχιτεκτονικής μελέτης υπήρξε η σχέση παλιών-νέων κτιρίων καθώς και η ιδιαίτερα αυξημένη λειτουργική, σημειολογική και συμβολική σημασία του συνόλου ως δημόσιο κτίριο.
Διαχωρισμός του «παλιού» από το «νέο»
Βασική αρχιτεκτονική επιλογή ήταν ο πλήρης και σαφής διαχωρισμός του «παλιού» από το «νέο» σε όλα τα επίπεδα. Στο χωροτακτικό, στο αισθητικό, στο μορφολογικό, στο συμβολικό αλλά και σε αυτό της επιλογής των επιμέρους τύπων και υλικών. Απέναντι στη “μικρή” κλίμακα των διατηρητέων, η “μεγάλη” κλίμακα των σύγχρονων δημόσιων κτιρίων. Απέναντι στη χειροποίητη “λεπτομέρεια” και στην πολλαπλότητα των τύπων και των υλικών (πέτρα, τούβλο, σίδερο, ξύλο …..) των παλιών κτιρίων, η βιομηχανική ομοιομορφία, η λιτότητα και η ελαχιστοποίηση των αντίστοιχων τύπων που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις στα δημόσια κτίρια. Απέναντι στις διακοσμημένες όψεις των παλιών κτιρίων, η πλήρης απουσία διακοσμητικών στοιχείων στις όψεις των νέων.
Ένα από τα πιο «πράσινα» δημόσια κτίρια της χώρας.

Πρωτοποριακά συστήματα γεωθερμίας
Όσον αφορά στη γεωθερμική μελέτη του κτιρίου πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο γεωθερμίας στη χώρα, η θερμική του ισχύς ανέρχεται στα 850 Kw και καλύπτει κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τις ανάγκες του κτιρίου σε θέρμανση και ψύξη.
Έτσι η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται είναι της τάξεως του 70 % σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα (πετρέλαιο ,φυσικό αέριο).
Η συμβολή της γεωθερμίας στο ενεργειακό ισοζύγιο του κτιρίου είναι καταλυτική και το κατατάσσει σε ένα από τα πιο «πράσινα» δημόσια κτίρια της χώρας.
Το συγκεκριμένο γεωθερμικό σύστημα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εκτός από το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη γεωθερμική εγκατάσταση μέχρι στιγμής στη χώρα, εφαρμόζει και πρωτοποριακές μεθόδους με συνδυασμούς γεωεναλλακτών. Χρησιμοποιήθηκαν λαμπτήρες και εγκαταστάσεις ώστε να μειωθεί έως και 40% η κατανάλωση ενέργειας για φωτισμό στο κτίριο και κεντρικό σύστημα ελέγχου (BMS) για όλο το κτίριο και τις λειτουργίες του.

«Έξυπνο» κτίριο
Με το σύστημα ελέγχου (BMS) επιτυγχάνεται παρακολούθηση και στόχευση της κατανάλωσης ενέργειας, αλλά και εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος για τη συντήρησή του. Το σύστημα BMS αποτελείται από 17 ψηφιακούς ελεγκτές, 600 σημεία εισόδου και 210 σημεία εξόδου κι από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή με το κατάλληλο λογισμικό. Ελέγχει τις κλιματιστικές μονάδες, το λεβητοστάσιο, τις αντλίες θερμότητας με εκμετάλλευση της γεωθερμίας, ενώ πραγματοποιεί μέτρηση και καταγραφή των ηλεκτρικών μεγεθών, επιτηρεί τη λειτουργία της μέσης και χαμηλής τάσης, ελέγχει τον εξαερισμό του υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, επιτηρεί την κατάσταση και συνεργάζεται με το σύστημα πυρανίχνευσης και επίσης επιτηρεί την κατάσταση όλων των κρίσιμων συστημάτων του κτιριακού συγκροτήματος.
Μετεωρολογικός σταθμός για …σκίαση
Για τη εξωτερική σκίαση του κτιρίου επιλέχθηκε το ολοκληρωμένο σύστημα σκίασης SUNTECH E-300. Στον νότιο- νοτιοδυτικό προσανατολισμό του κτιρίου, με τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, τοποθετήθηκαν οριζόντιες περσίδες από έλασμα αλουμινίου κατάλληλης σκληρότητας ενώ η περιστροφή των περσίδων γίνεται με ηλεκτροκινητήρα ελεγχόμενο από διαφορικό φωτοκύτταρο. Λειτουργεί παράλληλα μετεωρολογικός σταθμός για τον προσδιορισμό της πραγματικής θέσης του ήλιου ανά προσανατολισμό του κτιρίου, με χρήση GPS, ώστε να γίνεται αυτόματη ρύθμιση των σκιάστρων για την αποδοχή (χειμώνας) ή την απόρριψη (καλοκαίρι) της εισόδου της ηλιακής ενέργειας στους χώρους, με αποτέλεσμα την εξασφάλιση υψηλότερης ενεργειακής αποδοτικότητας και βέλτιστων συνθηκών άνεσης κατά την εργασία.
Αντισεισμική κατασκευή

Το κτιριακό συγκρότημα χωρίζεται σε πέντε τμήματα στατικά ανεξάρτητα μεταξύ τους. Τα τμήματα χωρίζονται με σεισμικό αρμό πλήρους διαχωρισμού. Οι στατικοί φορείς που προκύπτουν είναι συμπαγούς κάτοψης. Οι φέροντες οργανισμοί όλων των τμημάτων είναι προσαρμοσμένοι στην Αρχιτεκτονική λύση και ταυτόχρονα η μορφολογία τους να είναι ευνοϊκή και πληρούν τις απαιτήσεις του Ελληνικού Κανονισμού οπλισμένου σκυροδέματος αλλά και του Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού. Η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε το 2010 και το νέο κτίριο παραδόθηκε στο τέλος του 2016 ενώ στις αρχές του 2017 ξεκίνησε η μετακόμιση των υπηρεσιών.

No Comments Yet

Comments are closed