Σουφλέ ζυμαρικών με μπεσαμέλ τυριών

Περιγραφή

Νόστιμο, χορταστικό, ευπαρουσίαστο, κολασμένο!

 

Τι χρειαζόμαστε:

  • 250 γρ. πενάκι
  • 100 γρ. γραβιέρα γλυκιά (π.χ. Κρήτης)
  • 100 γρ. πεκορίνο ή άλλο πικάντικο τυρί
  • 100 γρ. φέτα
  • 4 φέτες μπέϊκον
  • 1 λίτρο γάλα
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • μοσχοκάρυδο
  • αλάτι – πιπέρι
  • πάπρικα γλυκιά
  • λίγη τριμμένη φρυγανιά

 

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1

1) Σε καλά αλατισμένο νερό που βράζει βράζουμε το ζυμαρικό μας 3-4 λεπτά λιγότερο από ότι αναγράφεται στην συσκευασία. Σουρώνουμε και φυλάμε στην άκρη.

Βήμα 2

2) Στο μεταξύ τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη τα κίτρινα τυριά και με τα χέρια μας σπάμε τη φέτα σε χοντρά κομμάτια,

Βήμα 3

3) ψιλοκόβουμε και το μπέϊκον.

Βήμα 4

4) Στην κατσαρόλα που βράσαμε τα μακαρόνια (δεν λερώνουμε άλλη κι αυτό όφελος είναι) βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά.

Βήμα 5

5) Προσθέτουμε το αλεύρι

Βήμα 6

6) και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά να ψηθεί το αλεύρι.

Βήμα 7

7) Προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο στην αρχή και ανακατεύουμε,

Βήμα 8

8) σε μέτρια φωτιά ως να πήξει

Βήμα 9

9) και να έχουμε μια ελαφρώς πηχτή μπεσαμέλ.

Βήμα 10

10) Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο

Βήμα 11

11) τα τυριά

Βήμα 12

12) το μπέϊκον

Βήμα 13

13) και τα μακαρόνια και ανακατεύουμε

Βήμα 14

14) να ενωθούν καλά. Αλατοπιπερώνουμε κατά τα γούστα μας. Προσοχή στο αλάτι γιατί μπορεί τα τυριά μας να είναι αλμυρά, οπότε δοκιμάζουμε.

Βήμα 15

15) Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και πασπαλίζουμε τριμμένη φρυγανιά

Βήμα 16

16) και μεταφέρουμε το μείγμα.

Βήμα 17

17) Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με γλυκιά πάπρικα

Βήμα 18

18) και ψήνουμε για 40 λεπτά στους 180οC.

Βήμα 19

19) Μόλις περάσουν 30 λεπτά βγάζουμε και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τριμμένα τυριά, τόσο όσο να κάνει μια κρούστα. Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.

Βήμα 20

20) Έτοιμο ροδοψημένο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα τυριά είναι θέμα γούστου. Πιστεύω πως θα ταιριάζει υπέροχα με μια πλούσια πράσινη σαλάτα. Είναι υπέροχο για κυρίως εντυπωσιακό για μπουφέ. Η συνταγή είναι μια παραλλαγή – προσαρμογή στα δικά μου γούστα, της κυρίας Σόφης Τσιώπου. Η αυθεντική συνταγή είναι εδώ

No Comments Yet

Comments are closed