Σουφλέ παρμεζάνας, εύκολο

Ολοι έχετε ζηλέψει τα φουσκωμένα και μοσχομυριστά σουφλέ τυριού που έχετε κάπου φάει ή δει.

Δεν είναι το απλούστερο πιάτο, αλλά υπάρχουν εύκολες συνταγές. Θα σας δώσω μια που επιτρέπει στο σουφλέ να φουσκώσει χωρίς προσπάθεια.

Υλικά για 6 σουφλεδάκια

  • 1 λίτρο γάλα
  • 8 αυγά
  • 100 γραμμάρια βούτυρο
  • 60 γραμμάρια αλεύρι
  • 150 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
  • Λίγο μοσχοκάρυδο για τρίψιμο
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Λιώστε 40 γραμμάρια βούτυρο και βουτυρώστε γενναιόδωρα τα πιατάκια όπου θα βάλετε τα σουφλέ
  • Σας προτείνω να κάνετε ξεχωριστά σουφλέ, γιατί ένα μεγάλο, μόλις βγει από τον φούρνο θα ξεφουσκώσει. Τα μικρά ξεφουσκώνουν δυσκολότερα
  • Λιώστε απαλά 60 γραμμάρια βούτυρο σε μια κατσαρόλα
  • Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε το αλεύρι
  • Ανακατέψτε ζωηρά, ώσπου το μείγμα να ασπρίσει
  • Ανάψτε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
  • Ζεστάνετε το γάλα πολύ καλά, σε φούρνο μικροκυμάτων ή κατσαρολάκι
  • Αδειάστε το γάλα στην κατσαρόλα σταδιακά, ανακατέψτε, και πάλι, επί 3 λεπτά
  • Ρίξτε αλάτι και πιπέρι και τρίψτε λίγο μοσχοκάρυδο
  • Αφήστε το να κρυώσει λίγο
  • Τότε, ρίξτε τα αυγά ένα ένα, ανακατεύοντας καλά, προσθέστε και την παρμεζάνα

 

  • Με αυτό το μείγμα γεμίστε τις φόρμες σας
  • Βάλτε τις στο κάτω κάτω μέρος του φούρνου και ψήστε τα σουφλέ σας για 20 λεπτά. Θα τα απολαύσετε να φουσκώνουν!
  • Τα σουφλέ, πάντα, όταν βγαίνουν από την κουζίνα, «κάθονται». Για να μην έχουν κακή όψη όταν τα σερβίρετε, ετοιμάστε τα πάντα στο τραπέζι και μόλις τα βγάλετε από το φούρνο, σερβίρετε αμέσως.

Το σουφλέ είναι γαλλική επινόηση, εξάλλου «soufflé» σημαίνει φουσκωτό. Στη γαλλική κουζίνα βλέπετε σουφλέ σε κάθε σκεύος, ακόμη και σε μπολ πρωινού, σε κατσαρόλα ή σε ποτήρι!

 

No Comments Yet

Comments are closed