Σοκολατόπιτα

Υλικά

Σιρόπι

  • 1 πακέτο (250 γρ.) βούτυρο αγελαδινό ή μαργαρίνη + λίγο ακόμα για το ταψί
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 1½ κούπα νερό
  • 8 κουτ. σούπας κακάο

Σοκολατόπιτα

  • 5 αυγά
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το ταψί
  • 1½ φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 φακελάκι σκόνη βανίλια
  • 250 γρ. τρίμμα κουβερτούρας για το γαρνίρισμα

Διαδικασία

Σιρόπι: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να γίνει ένα πυκνόρρευστο σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και από αυτό κρατάμε στην άκρη ένα νεροπότηρο, για το σερβίρισμα.

Σοκολατόπιτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά. Προσθέτουμε σταδιακά τα στεγνά υλικά (αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, σκόνη βανίλιας) χτυπώντας συνεχώς με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα. Στο τέλος ρίχνουμε το σιρόπι που ετοιμάσαμε (εκτός από το ποτήρι που κρατήσαμε στην άκρη).

Βουτυρώνουμε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 26 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα. Το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35 έως 40 λεπτά (δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του κέικ – θα πρέπει να βγει καθαρή και στεγνή).

Kόβουμε τη σοκολατόπιτα σε τετράγωνα κομμάτια και, όσο είναι ακόμη ζεστά, τα πασπαλίζουμε με το τρίμμα κουβερτούρας, η οποία θα λιώσει και κάνει μια ωραία κρούστα. Περιχύνουμε με το σιρόπι που αφήσαμε στην άκρη και σερβίρουμε.

Μυστικό: Για ακόμα περισσότερη νοστιμιά, μπορούμε να διπλασιάσουμε την ποσότητα σιροπιού. Θα ακολουθήσουμε κανονικά τη διαδικασία, χρησιμοποιώντας δηλαδή στο μείγμα της σοκολατόπιτας όσο σιρόπι περιγράφεται στη συνταγή και στο τέλος θα περιχύσουμε τη σοκολατόπιτα με ολόκληρη τη δεύτερη δόση σιροπιού. Θα το απορροφήσει και θα γίνει υγρή και νόστιμη.

 

 

 

gastronomos.gr

No Comments Yet

Comments are closed