Σύσκεψη στο Δήμο Θεσσαλονίκης για τα έργα της ΕΤΕπ: Πρώτο η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας

Με την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας ξεκινούν εντός του 2018 τα έργα στη Θεσσαλονίκη, που θα υλοποιηθούν με χρήματα απο τη δανειακή σύμβαση, ύψους 20 εκατ. ευρώ, του κεντρικού δήμου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Με πρωτοβουλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουταρη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι διαπαραταξιακή συνάντηση για να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων για τον κατάλογο των έργων που σχεδιάζονται στην πόλη. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι επικεφαλής των παρατάξεων «Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου, «Γειτονιές σε Δράση», Μόνικα Αιβάζογλου και «Συμμαχία Πολιτών», Μάκης Στεργίου, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα και ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας, Γιώργος Δημαρέλος. Απουσίαζαν ο Σταύρος Καλαφάτης, επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει», καθώς επίσης εκπρόσωποι από τις παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Μένουμε Θεσσαλονίκη».
Ο Γιάννης Μπουτάρης, κατηγόρησε τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που απουσίαζαν από τη συνάντηση για παραπληροφόρηση στο θέμα του δανείου. «Η παράταξη του κ. Καλαφάτη δεν ήρθε στο κάλεσμα γιατί θεωρεί ότι επιβαρύνουμε τον δήμο με μεγάλο δάνειο. Είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε για τις διαδικασίες. Ήδη υπογράφτηκε από το υπουργείο Οικονομίας η επιχορήγηση 7 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Οικονομίας και Ανάπτυξης και είναι πολύ καλό νέο», είπε ο κ.Μπουτάρης.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ενημερώθηκαν οι επικεφαλής για τη λίστα των έργων που προτείνεται να υλοποιηθούν με τα χρήματα απο την ΕΤΕπ. «Έχουμε μια σειρά έργων. Πρώτο σε σειρά ειναι η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας. Υπάρχουν έργα που είναι έτοιμα για δημοπρατήσεις, έργα που είναι ώριμα», είπε.
Η κ. Καλφακάκου, ανέφερε από την πλευρά της: «Αποφασίσαμε να στηρίξουμε το δάνειο γιατί την εποχή της οικονομικής κρίσης η κρατική χρηματοδότηση αποκλείεται να είναι όπως πριν από δέκα χρόνια. Η επιβάρυνση των πολιτών δεν είναι στην πολιτική μας. Άρα πρέπει να βρούμε χρήματα για τα έργα από το ΕΣΠΑ και φθηνά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως της ΕΤΕπ και του Νιάρχος».
Η κ. Αιβάζογλου διαχώρισε τη θέση της λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν και εχουμε καταψηφίσει το δάνειο θεωρούμε σωστό να είμαστε στις συζητήσεις. Θεωρούμε όμως ότι δεν είναι κανένα ώριμο έργο».
Ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας, Γιώργος Δημαρέλος, υποστήριξε πως τα πρώτα 5 εκατ. ευρώ – μέρος του δανείο υ- θα εκταμιευτούν εντός του 2018. «Είμαστε πρωτοπόροι και τα έργα θα εκτελούνται άμεσα στην πόλη», υπογράμμισε.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

No Comments Yet

Comments are closed