Σύσκεψη υπό τον Φάμελλο για τον Φορέα του Θερμαϊκού

από Team MyPortal.gr
sms

Τη συγκρότηση του φορέα διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου προβλέπει το νομοσχέδιο “Οργάνωση και λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών” που βρίσκεται σε διαβούλευση, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, σε συνάντηση εργασίας στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, παρουσία εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων.

“Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε έναν φορέα που θα έχει το επιχειρησιακό κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών αλλά και ένα πρόγραμμα που θα λειτουργεί προληπτικά ως προς τα προβλήματα του περιβάλλοντος και θα στοχεύει στην αναβάθμιση της περιοχής” είπε. Σε ό,τι αφορά τον φορέα σημείωσε ότι ουσιαστικά προβλέπεται η διεύρυνση του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού που ξεκινούσε από το Καλοχώρι και έφτανε μέχρι το Κίτρος Πιερίας ώστε να περιλάβει τις περιοχές του Αγγελοχωρίου και της Επανομής που ήταν εκτός διοίκησης, αλλά και όλο το θαλάσσιο χώρο που περιλαμβάνεται στον κόλπο του Θερμαϊκού.

Επ αυτού διευκρίνισε ότι από τις 450 περιοχές Natura της χώρας μας μόνο λίγες, περισσότερες από τις 100, είναι σε φορέα διαχείρισης, συνεπώς ο στόχος του αρμόδιου υπουργείου είναι να ενταχθούν όλες αυτές οι περιοχές σε φορείς διαχείρισης και αυτοί να γίνουν αναπτυξιακά εργαλεία κάθε τόπου δίπλα στη διάρθρωση της αυτοδιοίκησης που υπάρχει ήδη.

“Είμαστε σε καλή ευνοϊκή στιγμή να συζητήσουμε κάτι τέτοιο στην πόλη” σημείωσε και τόνισε ότι λύνονται ζητήματα που ήταν τοτέμ για την πόλη όπως τα στρατόπεδα Παύλου Μελά και Κόδρα αλλά και ο ΟΑΣΘ.

Για τον Φορέα του Θερμαϊκού ο κ. Φάμελλος διευκρίνισε ότι η συμβουλευτική επιτροπή που θα συγκροτηθεί με απόφαση του υπουργείου, θα περιλαμβάνει όλους τους υπάρχοντες φορείς (συμπεριλαμβανομένης της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού) των οποίων οι αρμοδιότητες δεν τροποποιούνται. Όλοι τους θα συμμετέχουν σε έναν διάλογο και θα διατυπώνουν από κοινού ένα ετήσιο πρόγραμμα δράσης που θα λειτουργεί ως ευαγγέλιο για τον φορέα. Η έδρα του φορέα προτείνεται να είναι η Χαλάστρα που είναι η έδρα του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού και το προσωπικό σε αρχική φάση να είναι το προσωπικό του φορέα. Προβλέπεται να υπάρχουν συμβάσεις εντός του 2018 που θα υπερβούν τις εμπλοκές του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους ώστε να μπορέσει να συνεχίσει ο φορέας αυτός και να έχει το 2019 προκήρυξη για θέσεις αορίστου χαρακτήρα, καθώς τότε η χώρα τίθεται εκτός περιορισμού προσλήψεων. Για τον προϋπολογισμό του φορέα σημείωσε ότι προβλέπεται η κάλυψη όλων των εξόδων λειτουργίας από το δημόσιο.

Υπογράμμμισε, άλλωστε, ότι ο σκοπός δεν ήταν η δημιουργία ενός ακόμη φορέα διοικητικής λειτουργίας με πολλές εμπλκοκές στην πορεία του αλλά μια πρόταση ενός ενιαίου φορέα στον οποίο εισέρχεται και η συμβουλευτική, η λειτουργία επιτυγχάνεται τοπικά με όλους τους φορείς της πόλης και υπάρχει κρατική αρμοδιότητα για το συντονισμό, τη χρηματοδότηση και την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά δήλωσε ότι στηρίζει οποιαδήποτε προσπάθεια μέσα στο κοινοβούλιο, ωστόσο ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “οι αρμοδιότητες του φορέα όπως αυτές καθορίζονται στο προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν έχουν στο βαθμό που πρέπει την απαιτούμενη σχέση με την πρόληψη, τη διάγνωση, την αντιμετώπιση των αναδυόμενων κινδύνων για τον Θερρμαϊκό Κόλπο και τον έλεγχο των εμπλεκομένων”. Μίλησε για τις απορροές υδάτων εκτός συνόρων, εκτίμησε ότι η προτεινόμενη περιοχή ευθύνης αποτελεί πολύ μικρό τμήμα της ζώνης απορροής, τόνισε πως μέχρι τώρα οι διαφορετικοί εμπλεκόμενοι με τον Θερμαϊκό φορείς διαθέτουν μετρητικά συστήματα που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους και υπογράμμισε ότι μια δομή που θα έχει την ευθύνη της πρόληψης, διάγνωσης και αντιμετώπισης κινδύνων για την υγεία του Θερμαϊκού μπορεί να υποστηριχτεί στη Βόρεια Ελλάδα μέσω του υφυπουργείου Μακεδονίας Θράκης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε την πρωτοβουλία που ελήφθη επίκαιρη και απολύτως απαραίτητη, ωστόσο σχολίασε ότι η συζήτηση για οποιοσδήποτε σύστημα διαχείρισης του Θερμαϊκού που θα επηρεάσει όλους τους δήμους μπορεί να γίνει χωρίς συμβουλευτική επιτροπή. Πρότεινε δε το ζήτημα να είναι μια διαδημοτική, ή το πολύ μια περιφερειακή υπόθεση και η κυβέρνηση να δώσει ένα δείγμα γραφής ότι σέβεται τους δήμους.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας τόνισε ότι η διαβούλευση γίνεται για τα μάτια του κόσμου καθώς δεν δόθηκε στην Περιφέρεια η ευκαιρία να μελετήσει το σχέδιο νόμου και να καταθέσει τις προτάσεις των φορέων που εκπροσωπεί. Σχολίασε, άλλωστε, ότι αντί να απλοποιούνται οι διαδικασίες και να λειτουργήσει ένας φορέας με ουσιαστικές αρμοδιότητες για την διαχείριση και κυρίως την προστασία του Θερμαϊκού Κόλπου, στήνεται ένας ακόμη φορέας που θα προστεθεί πάνω σε όσους ήδη υπάρχουν χωρίς να μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Ζήτησε τέλος εάν δοθούν νέες, επιπλέον αρμοδιότητες να δοθούν στην Περιφέρεια.

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης επισήμανε ότι ο Θερμαϊκός Κόλπος και προβλήματα έχει και πολλούς εμπλεκόμενους φορείς έχει, άρα είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας σημαντικός συντονισμός για να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισής του.

Σημειώνεται ότι πριν από την έναρξη της συνάντησης εργασίας ο κ. Φάμελλος συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων στο Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού, οι οποίοι ζήτησαν την παράταση των συμβάσεών τους.

(Tης Πέπης Γιούλτση για το ΑΠΕ-ΜΠΕ)