Συνταγή για light πίτσα! Μόνο 88 θερμίδες το κομμάτι….

από Team MyPortal.gr
sms

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Pizza Maker 2010 σεφ Τέο Καλογεράκος ανέτρεψε τα δεδομένα στην αγαπημένη ένοχη απόλαυση όλων προσθέτοντας γευστικά, υγιεινά υλικά, ώστε να μπορείς να ενδώσεις σε μερικά (όχι τόσο παχυντικά) κομμάτια σε κάθε γεύμα.

Τέλεια ζύμη για πίτσα:

Υλικά για μια στρογγυλή ζύμη διαμέτρου 28 εκ.
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 5 λεπτά

Υλικά 
1/2 φλιτζ. αλεύρι για ψωμί
1/2 φλιτζ. αλεύρι ολικής αλέσεως
3/4 κ.γ. ξηρή μαγιά
1/4 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. ζάχαρη
6 κ.σ. κρύο νερό

Εκτέλεση 
Σε μεγάλο μπολ, ανακάτεψε τα ξηρά υλικά. Φτιάξε ένα πηγαδάκι στη μέση και πρόσθεσε το νερό. Ανακάτεψε απαλά με τα χέρια σου τη ζύμη για 3-4 λεπτά περίπου, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Μετάφερε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Ζύμωσέ τη για 10 λεπτά, μέχρι να σφίξει και να γίνει ομοιόμορφη. Σχημάτισε μία μπάλα, σκέπασέ τη με καθαρή πετσέτα και άφησέ τη να καθίσει για 5 λεπτά. Με πλάστη, άνοιξε τη ζύμη ώστε να σχηματίσει έναν κύκλο 28 εκ. Βάλ’ τη σε στρογγυλό μεταλλικό ταψί για πίτσα. Πρέπει να φτάνει μέχρι τις άκρες αλλά να μην εξέχει από αυτές. Άφησέ τη να καθίσει για 45 λεπτά πριν προσθέσεις τα υλικά της πίτσας. Για να καταψύξεις τη ζύμη, τύλιξέ τη (όχι πολύ σφιχτά) με διαφανή μεμβράνη μόλις σχηματίσεις την μπάλα (μην αφήσεις τη ζύμη να καθίσει) και βάλ’ τη στην κατάψυξη – διατηρείται μέχρι και 3 μήνες. Όταν θέλεις να τη χρησιμοποιήσεις, αφαίρεσε τη μεμβράνη, βάλ’ τη πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, σκέπασέ τη με πετσέτα και απόψυξέ τη για μία ώρα πριν χρησιμοποιήσεις τον πλάστη.

Hot συμβουλή: Εάν έχεις μίξερ, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό αντί να ζυμώσεις τη ζύμη με τα χέρια. Βάλε το εξάρτημα για ζύμη και ρύθμισε το μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα, για 10 λεπτά.

Πίτσα φιορεντίνα με αβγά
Μερίδες: 12 κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 20 λεπτά

Υλικά 
για την πίτσα
3 φλιτζ. σπανάκι baby
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ginger φρεσκοτριμμένο
αλάτι και μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 φλιτζ. ημιάπαχη μοτσαρέλα τριμμένη
1 ζύμη για πίτσα διαμέτρου 28 εκ.
3 μεγάλα αβγά
1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

για τη sauce Hollandaise
3 κ.σ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
χυμός ενός λεμονιού
1 κ.σ. φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση 
Προθέρμανε το φούρνο στους 230οC. Βάλε νερό σε μεγάλη κατσαρόλα να βράζει. Ζεμάτισε το σπανάκι για 1 λεπτό, στράγγιξέ το και στέγνωσέ το με χαρτί κουζίνας. Σε μεσαίο μπολ, ανακάτεψε το σπανάκι με το σκόρδο και το ginger και πασπάλισε με αλατοπίπερο. Πασπάλισε την έτοιμη ζύμη με μοτσαρέλα και πρόσθεσε από πάνω το μείγμα με το σπανάκι. Σπάσε τα αβγά πάνω στην πίτσα και ψήσ’ τη για 7 με 10 λεπτά, μέχρι οι άκρες της κρούστας να ροδίσουν. Εν τω μεταξύ, σε μικρό μπολ, χτύπησε τα υλικά για τη sauce Hollandaise, μέχρι να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα. Βγάλε την πίτσα από το φούρνο, κόψ’ τη σε 12 κομμάτια και βάλ’ τη σε δίσκο σερβιρίσματος. Γαρνίρισε κάθε κομμάτι με sauce Hollandaise και κρεμμυδάκι.

 

Hot συμβουλή: Για να μην «τρέξουν» τα αβγά, φτιάξε πρώτα με κουτάλι τρία πηγαδάκια μέσα στο τυρί και το σπανάκι.

Θρεπτική αξία ανά κομμάτι (με 1 κ.γ. sauce Hollandaise): 88 θερμίδες, 3 γραμμ. λιπαρά, 1 γραμμ. κεκορεσμένα λιπαρά, 9 γραμμ. υδατάνθρακες, 6 γραμμ. πρωτεΐνες, 1 γραμμ. φυτικές ίνες, 96 mg ασβέστιο, 1 mg σίδηρος, 147 mg νάτριο