ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ρία Καλφακάκου: Οι συνεργασίες είναι στην κουλτούρα μας. Που θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με την «Πρωτοβουλία»

Η επικεφαλής της προσκείμενης στο ΣΥΡΙΖΑ παράταξης στο Δήμο Θεσσαλονίκης «Ανοικτή Πόλη» και γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Ρία Καλφακάκου μιλάει στο myportal.gr για τις εξελίξεις στο Δήμο.

Είναι ιδιαίτερα κριτική ως προς τη Διοίκηση για το θέμα των ιδιωτών στην καθαριότητα τονίζοντας πως ο κ. Μπουτάρης άνοιξε την κερκόπορτα των ιδιωτών. Είναι κριτική όμως και προς την κυβέρνηση λέγοντας ότι «η πιο δίκαιη και αποδεκτή από τους πολίτες διαδικασία που υπάρχει για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, είναι αυτή του ΑΣΕΠ, και πράγματι θα έπρεπε να είχε δρομολογηθεί νωρίτερα από την κυβέρνηση». Επίσης ασκει κριτική και για την απόφαση για τα τραπεζοκαθίσματα στην Νέα Παραλία.

Η κα. Καλφακάκου, καθηγήτρια στο ΑΠΘ και διευθύνουσα σύμβουλος της ‘Εγνατία Οδός ΑΕ’, τάσσεται αναφανδόν υπέρ της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση και τονίζει πως είναι στην κουλτούρα της «Ανοικτής Πόλης» οι συνεργασίες. Παρουσιάζει παράλληλα τους τομείς που θα μπορούσε η παράταξή της να συνεργαστεί με τη διοίκηση του Δήμου.

 

Στο θέμα των συμβασιούχων τι πρέπει να γίνει. Αν μονιμοποιηθούν αυτοί, δεν θα είναι άδικο απέναντι σε όσους περιμένουν τη σειρά τους για μια σύμβαση ή είχε ολοκληρωθεί το προηγούμενο διάστημα; Δεν ήταν ευθύς εξαρχής καλύτερο ένα σύστημα μέσω ΑΣΕΠ που τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε μετά το «βέτο» του Ελεγκτικού Συνεδρίου;

Η άποψη της ΑΠ στο ευαίσθητο θέμα της καθαριότητας είναι ξεκάθαρη. Θεωρούμε πως πρέπει να βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του δήμου και δεν πρέπει να παραδοθεί σε ιδιώτες. Όταν υπάρχουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες, πρέπει να υπάρχουν μόνιμες θέσεις εργασίας.

Η πιο δίκαιη και αποδεκτή από τους πολίτες διαδικασία που υπάρχει για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, είναι αυτή του ΑΣΕΠ, και πράγματι θα έπρεπε να είχε δρομολογηθεί νωρίτερα από την κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι ανοιχτό και προσπελάσιμο σε όλους, είναι αξιοκρατικό δεν πριμοδοτεί πρόσωπα  αλλά εργασιακές δεξιότητες και εργασιακή εμπειρία.

Σε αυτή τη διαδικασία μπορούν να υποβάλλουν αίτηση όλοι, και όσοι δούλεψαν παλαιότερα, και όσοι δεν δούλεψαν ποτέ, αλλά είναι σωστό να μην αγνοηθεί η προϋπηρεσία και η εμπειρία όσων δούλεψαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό πιστεύουμε πως είναι δίκαιο να μοριοδοτηθούν οι παρατασιούχοι, των οποίων την παράταση των συμβάσεων απέρριψε το Ελεγκτικό Συνέδριο.

 

Είστε εκ προοιμίου αντίθετοι στην Α.Π. σε οποιαδήποτε συνεργασία του Δήμου με ιδιώτες;

Η συνεργασία με ιδιώτες σημαίνει μεγαλύτερο κόστος για τους δημότες, μια και υπάρχει το εργολαβικό κέρδος ΦΠΑ κλπ. Ακόμα σημαντικότερο, δεν υπάρχει από το δήμο ο έλεγχος των εργασιακών συνθηκών, των αμοιβών και της εν γένει προστασίας των εργαζομένων. Πάμπολλα παραδείγματα, με ακραίο το βιτριόλι στην Κούνεβα, πρέπει να μας κάνουν όλους τουλάχιστον επιφυλακτικούς απέναντι στην τακτική των ιδιωτικών εταιριών, και την ευαισθησία των εργοδοτών.

Άλλωστε οι δήμοι έχουν συνταγματική υποχρέωση για την παροχή υπηρεσιών αποκομιδής και καθαριότητας και οι υπηρεσίες αυτές χρηματοδοτούνται αυτοτελώς απο ανταποδοτικά τέλη. Έτσι κατοχυρώνεται η ουσιαστική οικονομική αυτάρκεια των  δήμων και των  δημοτών προστατεύοντας τους,  από καταχρηστικές συμπεριφορές ιδιωτικών ολιγοπωλίων που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Το ακραίο παράδειγμα της Νάπολης όπου τα σκουπίδια ήταν στα χέρια της Μαφίας, και η πόλη ήταν σε ομηρία, είναι γνωστό.

Προφανώς αυτό δεν σημαίνει , όπως κάποιοι προσπαθούν σκόπιμα να διαστρεβλώσουν, άρνηση λειτουργίας γενικά του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία. Όμως για παρεχόμενες υπηρεσίες από την πολιτεία, το κράτος, την Τοπική Αυτοδιοίκηση,  σε κοινωνικές ανάγκες με μόνιμο χαρακτήρα, χρειάζονται μόνιμες θέσεις εργασίας. Φανταστείτε, δημόσια νοσοκομεία, όπου το νοσηλευτικό προσωπικό, θα παρέχουν εποχιακά… εταιρίες υγείας.


Το Υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει αλλαγές στην αυτοδιοίκηση. Η απλή αναλογική δεν θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους δήμους; Π.χ. εσείς θα στηρίζατε αποφάσεις της «Πρωτοβουλίας» και ποιες;

H απλή αναλογική σημαίνει μια πιο πλουραλιστική εκπροσώπηση , και αποτύπωση στο δημοτικό συμβούλιο της πραγματική βούλησης των πολιτών. Σήμερα, η παράταξη που στον πρώτο γύρο παίρνει 25%, αλλά στο δεύτερο γύρο βγαίνει πρώτη, έχει 29 στους 49 συμβούλους ενώ η δεύτερη παράταξη με 22%, έχει 5 , και αυτό είναι εξόφθαλμα άδικο.

Όσον αφορά το απλουστευτικό επιχείρημα ότι η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους δήμους, αυτό έχει καταρριφθεί από τους ίδιους τους πολίτες. Η κοινωνία σε κάθε ευκαιρία εκφράζει την απαίτηση συνεννόησης και συνεργασίας από τους ασκούντες διοίκηση. Με την απλή αναλογική θα επιτευχθεί η  συμμετοχή στη διοίκηση περισσότερων παρατάξεων στη βάση κοινών προγραμματικών προτάσεων.

Σε αυτή τη βάση θα στήριζα, και έχω ψηφίσει, προτάσεις της διοίκησης  τεκμηριωμένες, και σύμφωνες με τα προτάγματα  της δικής μας παράταξης, που είναι το συμφέρον της πόλης, το συμφέρον των πολλών. Θα μπορούσαμε  π.χ. να συνεργασθούμε με την Πρωτοβουλία, για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, την απόδοσή του στους πολίτες, αλλά δεν μπορούμε να στηρίξουμε τις  θέσεις που έχει η παράταξη της διοίκησης με τα τραπεζοκαθίσματα σε ολόκληρη την παραλία.

Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει συνεργασία για τον εξορθολογισμό και την αποδοτικότερη λειτουργία του τομέα της καθαριότητας, αλλά ο Δήμαρχος από την αρχή της απεργίας, μόνος αυτός σε όλη την Ελλάδα, χρησιμοποίησε μια δύσκολη στιγμή για την πόλη και άνοιξε την κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας.

Θα ήθελα τέλος  να τονίσω  την παιδαγωγική αξία της απλής αναλογικής που βρίσκεται στην καρδιά της δημοκρατίας και δημιουργεί κουλτούρα διαλόγου.

 

Η απλή αναλογική δείχνει και τη διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ για ευρύτερες συνεργασίες και με ποιες δυνάμεις ενόψει του 2019;

Η Ανοιχτή Πόλη είναι και οφείλει να είναι, πιο ευρύχωρη από τα κόμματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, μια και ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας και των δημοτών.

Ευρύτερες συνεργασίες σημαίνει κυρίως ένα πρόγραμμα που συνθέτει τα διαφορετικά συμφέροντα  διάφορων κοινωνικών ομάδων, και συναρμόζει τις καθημερινές και τοπικά διαμορφωμένες ανάγκες των πολιτών, στο ευρύτερο συμφέρον της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Μπορούν να γίνουν μετά την ετυμηγορία των δημοτών. Πως θα αποτυπωθεί η τελική εικόνα σε παρατάξεις και πρόσωπα δεν είναι θέμα προσωπικών αποφάσεων, αλλά κοινωνικών διεργασιών.  Στις εκλογές του 2019 πιστεύω  δεν θα υπάρχουν τα ίδια σχήματα, και οι ίδιες ονομασίες στις περισσότερες από τις 8 παρατάξεις που βρίσκονται σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης

Όσο για την ΑΠ έχει διαμορφώσει και συνεχώς επεξεργάζεται τη δική της πρόταση για την ΤΑ. Στην πολιτική της κουλτούρα είναι οι συνεργασίες με φορείς, κινήσεις, κινήματα και οι κοινωνικές συμμαχίες που θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα των πολλών.

Συμφωνία στις βασικές κατευθύνσεις της προγραμματικής μας πρότασης είναι απαραίτητη για εν δυνάμει συνεργασίες.

Στόχος είναι η συμμετοχή μας στις εκλογές, με ολοκληρωμένο πρόγραμμα ,που στην καρδιά του είναι  το συμφέρον της πόλης και της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών,  ένα πρόγραμμα που θα αφορά και θα βελτιώνει την καθημερινότητα όλων των κατοίκων .

 

Πρόσφατα υπήρξε η απόφαση της Α.Π. να παραμείνετε στη θέση της επικεφαλής. Αυτό καταδεικνύει πως θα είστε και η υποψήφια δήμαρχος, από την παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, το 2019;

Η ΑΠ είναι μια αυτοδιοικητική παράταξη που από την ίδρυσή της λειτουργεί βασισμένη στο σεβασμό  αρχών και τη συλλογικότητα της λήψης των αποφάσεων.

Σε αυτά θα βασιστούν και οι όποιες μελλοντικές επιλογές μας. Με πολλούς ικανούς και αφοσιωμένους  στα ζητήματα της πόλης και της ΤΑ συνεργάτες, εργαζόμαστε μεθοδικά για την ολοκλήρωση του προγράμματός μας, που θα εμπνεύσει και θα κινητοποιήσει τους Θεσσαλονικείς.

Η θέση του δημάρχου δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εργαλείο πραγμάτωσης του οράματός μας για μια όμορφη, βιώσιμη, καθαρή, πράσινη πόλη, που αγκαλιάζει όλους τους κατοίκους και ανοίγεται και στο κέντρο και  στις συνοικίες, στις λεωφόρους και τα σοκκάκια.

Άξονες της δημοτικής μας πολιτικής είναι το κυκλοφοριακό, η διαχείριση απορριμμάτων, η κοινωνική πολιτική και ο πολιτισμός ως τρόπος ζωής, παιδεία και  ψυχαγωγία που αναδεικνύει την ταυτότητα της πόλης, και σέβεται την ιστορία της.

.

 

 

 

 

No Comments Yet

Comments are closed