ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Παναγιώτης Παπαδόπουλος: Είναι νωρίς για έξοδο στις αγορές

Ένας άνθρωπος της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, μιλάει στο myportal.gr για την επόμενη ημέρα στην ελληνική οικονομία μετά τη συμφωνία για τη 2η αξιολόγηση.

Εκτιμάει πως «είναι πως είναι πολύ νωρίς για μία τέτοια απόφαση. Θα ήταν καλύτερα να γίνουν κάποιες κινήσεις εντός της χώρας που να υποδηλώνουν πως η χώρα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, προσελκύοντας επενδύσεις. Αυτό θα ήταν πιο ωφέλιμο από το να βγει η χώρα στις αγορές βεβιασμένα». Επισημαίνει επίσης ότι ο μόνος δρόμος πλέον για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι οι εξαγωγές και παρουσιάζει τα «κλειδιά» για την ανάπτυξη της οικονομίας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων. «Η χώρα χρειάζεται ένα εξαγωγικό άλμα. Χρειάζεται υγιείς και δυναμικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Οι οποίες με τη σειρά τους, χρειάζονται ένα βιώσιμο, τουλάχιστον, επιχειρηματικό περιβάλλον», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος.

 

Το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης και η συμφωνία με τους εταίρους, εκτιμάτε ότι βελτιώνει το κλίμα στην οικονομία το οποίο θεωρείται ως καταλυτικό στοιχείο για την επιχειρηματικότητα;

Η επίτευξη της συμφωνίας ήταν άκρως αναγκαία για την οικονομία και την αγορά. Αυτό που είναι το ζητούμενο για όλους μας είναι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, να απομακρυνθούν η αγωνία και η αβεβαιότητα στη πραγματική οικονομία προκειμένου να δημιουργηθούν προσδοκίες για ένα καλύτερο κλίμα στην ελληνική αγορά, ωστόσο για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειάζεται δουλειά από την κυβέρνηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

Στα θετικά της συμφωνίας θα πρέπει να προσμετρηθεί η δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, αν και εφόσον υλοποιηθεί και δεν αποτελέσει απλά ενίσχυση της ρητορικής για το αναπτυξιακό σκέλος της συμφωνίας.

Το βέβαιο πάντως είναι πως η πολύμηνη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, δυστυχώς δεν έφερε κανένα όφελος για την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, αντίθετα κλείδωσε συνεχή λιτότητα μέχρι το 2060 καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα καθορίστηκε για μετά τη λήξη του προγράμματος, στο ύψος του 3,5%, μέχρι το 2022 και από εκεί και μέχρι το 2060 στο 2%. Πάντως μία συμφωνία, έστω και αυτή, είναι καλύτερη από το να οδηγούμασταν στο καλοκαίρι του 2015 και σε μονοπάτια με άγνωστα αποτελέσματα.

 

Θα καταφέρει η Ελλάδα να βγει στις αγορές δεδομένου ότι δεν υπήρξαν θετικές εξελίξεις για το χρέος και το QE;

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία έντονη φιλολογία για επιστροφή της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Δεν είναι λίγοι οι επενδυτές και τραπεζίτες, όπως μεταδίδουν και ξένα πρακτορεία ειδήσεων, που κάνουν λόγο για έξοδο της χώρας στις αγορές, αντλώντας κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα σε μια κίνηση που θα αποτελέσει βήμα για να τερματίσει την εξάρτησή της από τη χρηματοδότηση των επίσημων δανειστών τον επόμενο χρόνο.

Ωστόσο δική μου εκτίμηση είναι πως είναι πολύ νωρίς για μία τέτοια απόφαση. Θα ήταν καλύτερα να γίνουν κάποιες κινήσεις εντός της χώρας που να υποδηλώνουν πως η χώρα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, προσελκύοντας επενδύσεις. Αυτό θα ήταν πιο ωφέλιμο από το να βγει η χώρα στις αγορές βεβιασμένα.

Εάν οι εταίροι μας δεν ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για το χρέος και εάν η Ελλάδα δεν κατορθώσει να βγει στις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο, εξαιτίας της μη ξεκάθαρης κατάστασης του τι θα συμβεί με το χρέος της τα πράγματα θα είναι πολύ δυσάρεστα για τη χώρα μας.

 

Σε στοιχεία που ανακοινώσατε πρόσφατα αποτυπώνεται πως 2 βιοτεχνίες την ημέρα βάζουν λουκέτο στη Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση στην οικονομία είναι γνωστή. Μήπως όμως και οι βιοτεχνίες δεν ανταποκρίθηκαν στα δεδομένα της εποχής π.χ. με συνεργασίες, εξωστρέφεια, εκσυγχρονισμό;

Αναμφίβολα, το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν περιπτώσεις βιοτεχνιών, που λόγω του μικρού τους μεγέθους δεν ανταποκρίθηκαν στις επιταγές της εποχής. Δεν θα κουραστώ να λέω πως η επόμενη ημέρα επιτάσσει ενίσχυση της εξωστρέφειας. Ένα από τα ελάχιστα – το μόνο ίσως – θετικό μήνυμα στη διάρκεια της κρίσης, ήταν το γεγονός ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις άρχισαν να στρέφονται εκτός συνόρων, για να αναζητήσουν ευκαιρίες ανάπτυξης. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις άρχισαν να επιδιώκουν διεθνείς συνεργασίες και – ταυτόχρονα – να προσαρμόζουν σταδιακά την παραγωγή και τα μοντέλα λειτουργίας τους στις απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς. Η προσπάθεια δεν ήταν εύκολη, με δεδομένη την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας, τη δυσκολία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό, τις παρατεταμένες περιόδους αβεβαιότητας και βεβαίως τα τεράστια εμπόδια που προκλήθηκαν λόγω της επιβολής των capital controls. Η χώρα χρειάζεται ένα εξαγωγικό άλμα. Χρειάζεται υγιείς και δυναμικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Οι οποίες με τη σειρά τους, χρειάζονται ένα βιώσιμο, τουλάχιστον, επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η εξωστρέφεια δεν θα αυξηθεί με ευχές, ούτε με αποσπασματικές δράσεις.

Αυτό που μπορεί και οφείλει το κράτος, είναι να περιορίσει τα εμπόδια. Να διαμορφώσει ένα σταθερό και γόνιμο έδαφος, στο οποίο οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να απελευθερώσουν τις δυνάμεις τους. Θα μπορέσουν να αναπτυχθούν, να καινοτομήσουν, να επεκταθούν και να διακριθούν στις διεθνείς αγορές.

Εμείς, ως Επιμελητηριακή Κοινότητα, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους. Με τις υπηρεσίες και τις δράσεις μας, αλλά και με τις διεκδικήσεις και τις προτάσεις μας προς την Πολιτεία.

 

Ποιες προϋποθέσεις βλέπετε για την ανάκαμψη της οικονομίας της Θεσσαλονίκης;

Οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας στη Θεσσαλονίκη είναι οι ίδιες που απαιτούνται ευρύτερα για τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα: εμπέδωση της εμπιστοσύνης και ενίσχυση της εκτίμησης ότι η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει στην κανονικότητα και δεν επιφυλάσσει ανεπιθύμητες παλινδρομήσεις, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ταυτόχρονα με την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, σταδιακή εξάλειψη των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, αντιμετώπιση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία αποτελεί σημαντικότατη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα.

 

No Comments Yet

Comments are closed