Σενάρια εμπλοκής της βασίλισσας για να αποφευχθεί το σκληρό Brexit

Ενδεχόμενη άρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί σε περίπτωση που χάσει ψηφοφορία επί πρότασης μομφής στη Βουλή των Κοινοτήτων, θα έπρεπε να προκαλέσει την παρέμβαση της βασίλισσας Ελισάβετ, δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής της κοινοβουλευτικής προσπάθειας αποτροπής του ‘no deal’ στο Brexit.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και έγκριτος νομικός Ντόμινικ Γκριβ είπε στο τηλεοπτικό Channel 4 ότι ο κ. Τζόνσον οφείλει να παραιτηθεί αν απολέσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου.

Η αντιπολίτευση και Συντηρητικοί βουλευτές που δεν επιθυμούν το σκληρό Brexit είναι σε συζητήσεις για την υποστήριξη μίας πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Τζόνσον στις αρχές Σεπτεμβρίου, εφόσον ο πρωθυπουργός επιμείνει στη σκληρή γραμμή επί του Brexit.

Ωστόσο, ο επικεφαλής σύμβουλος της Ντάουνινγκ Στριτ Ντόμινικ Κάμινγκς, που θεωρείται ο πραγματικός εγκέφαλος πίσω από την ψήφο υπέρ του Brexit το 2016, έχει πει ότι μια ήττα στην πρόταση μομφής δε συνεπάγεται άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού.

Αντιδρώντας ο κ. Γκριβ είπε ότι ακόμα και αν μια επιτυχημένη πρόταση μομφής δεν οδηγήσει σε εκλογές πριν από την 31η Οκτωβρίου, ημέρα του Brexit, το κοινοβούλιο θα μπορούσε να καταλήξει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με μια νέα αναβολή της ημερομηνίας εξόδου από την ΕΕ.

Στο σημείο αυτό, επισήμανε ο Συντηρητικός βουλευτής, θα μπορούσε να χρειαστεί η παρέμβαση της βασίλισσας Ελισάβετ, παρά το γεγονός ότι παραδοσιακά η μονάρχης είναι πολιτικά ουδέτερη.

«Αν δεν παραιτηθεί (ο πρωθυπουργός) και υπήρχε εναλλακτική κυβέρνηση που θα είχε τη στήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων, in extremis η βασίλισσα θα έπρεπε να τον αποπέμψει. Δεν επιθυμώ να δω τη βασίλισσα να σύρεται στην πολιτική, είναι μία μη ζηλευτή θέση, αλλά είμαστε εν τέλει σε αυτή τη χώρα μία συνταγματική μοναρχία.

»Η βασίλισσα δεν είναι ένας διακοσμητικός κομπάρσος. Έχει για την ακρίβεια μια σειρά από σημαντικές εφεδρικές εξουσίες και μία από αυτές είναι το προνόμιο διορισμού πρωθυπουργών και παύσης πρωθυπουργών που δεν έχουν πλέον τη στήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων», είπε χαρακτηριστικά ο Ντόμινικ Γκριβ.

Εν τω μεταξύ, με επιστολή του προς τους Times ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Συντηρητικών Μάλκολμ Ρίφκιντ επίσης προειδοποιεί τον κ. Τζόνσον ότι θα πρέπει να παραιτηθεί εφόσον ηττηθεί σε μια ψηφοφορία επί πρότασης μομφής.

Σημειώνει ότι άρνηση παραίτησης θα συνεπαγόταν τη μεγαλύτερη συνταγματική κρίση στην ιστορία της χώρας από την εποχή που ο βασιλιάς Κάρολος Α’, στα μέσα του 17ου αιώνα, με την εναντίωσή του στο κοινοβούλιο προκάλεσε τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Ο κ. Ρίφκιντ υπενθυμίζει στον πρωθυπουργό Τζόνσον ότι τότε ο βασιλιάς κατέληξε σε αποκεφαλισμό έχοντας καταδικαστεί για τις πράξεις του. «Ελπίζω ο πρωθυπουργός να μη χάσει το δικό του κεφάλι, όσο κι αν κάποιοι σύμβουλοί του έχουν χάσει το δικό τους», σχολίασε ο σεβαστός στο Συντηρητικό Κόμμα βετεράνος πολιτικός, χρησιμοποιώντας την αγγλική έκφραση για τη λήψη ψύχραιμων αποφάσεων.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/410601/senaria-eblokis-tis-vasilissas-gia-na-apofeuhthei-to-skliro-brexit/#ixzz5vvADDeFx
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

No Comments Yet

Comments are closed