Σε Ριάντ και Αμπού Ντάμπι ο Μητσοτάκης με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων

Το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι είναι οι επόμενοι σταθμοί του διπλωματικού μαραθωνίου που έχει ξεκινήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επίσκεψη σε χώρες της Αραβικής Χερσονήσου έρχονται στη συνέχεια του πρόσφατου ταξιδιού του στο Παρίσι, όπου έγινε αποδέκτης ισχυρού μηνύματος υποστήριξης από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, τόσο σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο οικονομικής συνεργασίας.

Κατά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούν, αποφασίστηκε η μεταφορά ελληνικής αντιαεροπορικής συστοιχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία. Το σύστημα θα συνοδεύεται από ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό 65 έως 140 ατόμων, που θα είναι χειριστές και προσωπικό φύλαξης. Το αίτημα για την ελληνική συμμετοχή στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας, έχει υποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε θετικά. Η διεθνής πρωτοβουλία αφορά στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας και συμμετέχουν σε αυτήν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού από την Κυριακή σε Ριάντ και Αμπου Ντάμπι έχει διπλωματικό αλλά και επενδυτικό ενδιαφέρον.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην επίσκεψή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης.

Στις συναντήσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει την πρόθεσή του, να προχωρήσει με ταχύτητα η εξομάλυνση όλων των διαδικασιών, που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των δύο χωρών που θα επισκεφθεί.

Ο πρωθυπουργός, μετά την επίσκεψη στην πρωτεύουσα Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και στη συνέχεια στο Άμπου Ντάμπι, θα επισκεφθεί στις 14 Φεβρουαρίου το Μόναχο, όπου θα συμμετάσχει σε συνέδριο για θέματα γεωπολιτικής και ασφάλειας.

Στις 20 Φεβρουαρίου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα της ατζέντας το νέο επταετές χρηματοδοτικό πλαίσιο της Ένωσης.

Στις 9 Μαρτίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται εκ νέου τη Γερμανία, όπου θα πραγματοποιηθεί το ελληνογερμανικό οικονομικό φόρουμ στο Βερολίνο. Εκεί θα έχει συνάντηση και με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Νωρίτερα στις 24 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η υπουργική σύνοδος των βαλκανικών χωρών που είναι χώρες-μέλη της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη όπου και θα τεθεί και η προοπτική ένταξης στην ΕΕ των Δυτικών Βαλκανίων, θέμα στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και μία από τις προτεραιότητές της, μετά την απόρριψη από την ΕΕ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Η σύνοδος των βαλκανικών χωρών πραγματοποιείται και ενόψει της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης- Δυτικών Βαλκανίων που προγραμματίζει στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο, με πρωτοβουλία της κροατικής προεδρίας.

No Comments Yet

Comments are closed