Σχέδιο για μεγάλο hi-tech πρότζεκτ στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης

Ένα μεγάλο hi-tech πρότζεκτ στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτικών φορέων. Ο λόγος για το Thess-INTEC, ενός επιστημονικού και τεχνολογικού πάρκου διεθνών προδιαγραφών που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στα δυτικά του αεροδρομίου «Μακεδονία» και στα διοικητικά όρια του δήμου Θερμαϊκού.

Όπως τονίζεται σε κυριακάτικο εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή»  τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για την οριστικοποίηση του χρηματοδοτικού και συντονιστικού μοντέλου της δημιουργίας του μεγάλου αυτού πρότζεκτ για την ανάπτυξη της καινοτομίας, σύσκεψη στην οποία θα μετέχουν κυβερνητικά στελέχη, αλλά και οι ενδιαφερόμενοι φορείς. Το σχέδιο, το οποίο προωθεί η ομάδα του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής των πρώην πρόεδρο  του ΣΒΒΕ Νίκο Ευθυμιάδη, αφορά ένα πάρκο 700 στρεμμάτων 4ης γενιάς για την συνεγκατάσταση ερευνητικών ομάδων με βιομηχανικούς και επιχειρηματικούς εταίρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών αιχμής.

Για να γίνει πραγματικότητα το έργο χρειάστηκε πρώτα να γίνει η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, η οποία υλοποιήθηκε από μεγάλα ευρωπαϊκά μελετητικά γραφεία και χρηματοδοτήθηκε από την Εθνική Τράπεζα και εταιρείες  όπως οι Sunlight, Raycap, K&N Ευθυμιάδης, Kleemann και ALUMIL. Χρειάζεται βέβαια πρώτα η έγκριση του Δημοσίου για την παραχώρηση της έκτασης και τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης, η οποία ανέρχεται στα 72 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Όπως τονίζεται στο ίδιο δημοσίευμα, το εγχείρημα έχει ήδη εξασφαλίσει τη συνεργασία 70 επιχειρήσεων και 17 ερευνητικών εργαστηρίων, που αφορούν  στους τομείς της νανοτεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης, καθαρής ενέργειας, νέων υλικών και κέντρου αριστείας για επιχειρηματικές δεξιότητες. Όπως εκτιμάται από τους υποστηρικτές του, το εγχείρημα μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της απασχόλησης και της τοπικής κοινωνίας με τη δημιουργία περίπου 7.000 μόνιμων θέσεων εργασίας,  την αύξηση του ΑΕΠ της κεντρικής Μακεδονίας κατά 2%, καθώς και την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης.

Αρκεί βέβαια να υπάρξει η πάντα προβληματική στην χώρα μας συνεργασία μεταξύ κράτους και ιδιωτικού τομέα….

No Comments Yet

Comments are closed