Σαρώνει η ανακαίνιση ακινήτων στη Θεσσαλονίκη και φέρνει νέες δουλειές

από Team MyPortal.gr
sms

Ένα νέο επάγγελμα, αυτό του ‘ανακαινιστή’, αρχίζει να ανθεί την τελευταία διετία στη Θεσσαλονίκη.

Αν και ο όρος δεν είναι δόκιμος, απηχεί απόλυτα στην πραγματικότητα, καθώς άνθρωποι που στο παρελθόν δεν είχαν καμία σχέση με τον χώρο της ανακαίνισης μπαίνουν δυναμικά σε αυτόν, αλλά και κατασκευστικές εταιρείες, λόγω έλλειψης αντικειμένου, ασχολούνται, εντατικά, με τις ανανεώσεις των χώρων.

Όπως λένε καλά γνωρίζοντες τον χώρο, η ζήτηση για ανακαίνιση στη Θεσσαλονίκη έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά 50%, ως απόρροια των αγοροπωλησιών παλιών κατοικιών, βιομηχανικών χώρων, (οι οποίοι μετατρέπονται κυρίως σε Airbnb) αλλά και κτιρίων.

Πλέον το μεγαλύτερο μέρος της «ενέργειας» της αγοράς, μετά την κατάρρευση της οικοδομής έχει διοχετευτεί στις αγορές και ανακαινίσεις παλιών διαμερισμάτων, ορόφων αλλά και κτιρίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στους δρόμους εκείνους που στο παρελθόν χτυπούσε η καρδιά της βιοτεχνίας.

Η αξιοποίηση ακινήτων μέσα στην περίοδο της κρίσης με ανακαινίσεις αποτελεί νέα μορφή επένδυσης, που ταυτόχρονα διασώζει κτίρια που χάνονται στο πέρασμα του χρόνου.

Αποτελεί άλλωστε δοκιμασμένο μοντέλο σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, εμφανίστηκε πρόσφατα στην Αθήνα και τώρα επεκτείνεται και στη Θεσσαλονίκη, η οποία χρόνο με τον χρόνο αποκτά μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα.

Προσοδοφόρα επένδυση

Η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με ανθρώπους που ασχολούνται με την αγορά ακινήτων μπαίνει ολοένα και περισσότερο στο στόχαστρο επενδυτών ξένων, κατά κύριο λόγο, αλλά και Ελλήνων, οι οποίοι βλέποντας το ακίνητο σαν μία προσοδοφόρα επένδυση, προχωρούν σε αγορές χώρων, συχνά και πολύ παρατημένων, με αποτέλεσμα να προβαίνουν σε ανακαινίσεις, ενίοτε σε ‘γενναίες’ αλλαγές, προκειμένου, συνήθως, να τους μεταπωλήσουν.

Το κόστος της επέμβασης σε ένα ακίνητο εξαρτάται από την κατάσταση του, αλλά και από το ποσό που είναι διατεθειμένος να δαπανήσει ο επενδυτής – ιδιοκτήτης.

Μία μέση, πάντως, τιμή για μία μέτρια ανακαίνιση κυμαίνεται από 300 έως 350 ευρώ ανά τμ.

Όπως λένε γνώστες του χώρου το μικτό κέρδος για έναν επενδυτή μετά την αγορά, την ανακαίνιση και την πώληση του ακινήτου κυμαίνεται από 15 έως 20%.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ακίνητα που αγοράστηκαν από ξένους επενδυτές κατέληξαν ανανεωμένα και τροποποιημένα σε χέρια Ελλήνων, γεγονός που καταδεικνύει πως το ακίνητο κάνει τον κύκλο του.

Η ζήτηση

Σύμφωνα με γνώστες της αγοράς ακινήτων, οι κατοικίες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αποτελούν σταθερό πόλο έλξης με αποτέλεσμα η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με το κυνήγι ευκαιριών από επενδυτικά χαρτοφυλάκια και επενδυτές, να οδηγεί σε περιορισμό της προσφοράς, ανεβάζοντας παράλληλα και τις τιμές.

«Η ζήτηση θα συνεχισθεί, όσο οι τιμές των ακινήτων είναι στο όριο επένδυσης και αποφέρουν καλές αποδόσεις» εκτιμά μιλώντας στη Voria.gr ο Γιώργος Παπαϊωάννου της συμβουλευτικής, τεχνικής Project 4, που έχει προχωρήσει σε συνεργασίες με επενδυτές από το Ισραήλ, τη Ρωσία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία αλλά και την Αμερική.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πελατών της Project 4 που ενώ αρχικά επένδυσαν στην Αθήνα, ταξίδεψαν και στη Θεσσαλονίκη, αναζητώντας ευκαιρίες, που τελικά άδραξαν.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Εκτιμάται πως οι τιμές πώλησης την τελευταία διετία (μετά από μία σημαντική καθίζηση που υπέστησαν, αρχής γενομένης από το 2008) ανάλογα με την περιοχή και την κατάσταση του ακινήτου, έχουν τσιμπήσει κατά 30%.

Την ίδια ώρα οι τιμές σε δρόμους που στο παρελθόν φιλοξενούνταν βιοτεχνίες (πχ Πτολεμαίων, Συγγρού κ.α.) έχουν διπλασιαστεί.

Είναι χαρακτηριστικό πως η τιμή του τμ πριν μία τριετία στους προαναφερθέντες δρόμους διαμορφωνόταν από 200 έως 300 ευρώ το τμ και σήμερα πωλείται μεταξύ 500 και 600 ευρώ.

Πάντως χαρακτηριστικό των καιρών είναι πως ενώ στο παρελθόν σε πώληση ακινήτου προχωρούσαν, κυρίως, εκείνοι που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, πλέον πωλητές είναι και ιδιοκτήτες πολλών ακινήτων, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν οι ίδιοι σε ανακαίνιση και παράλληλα δεν θέλουν να βλέπουν την ιδιοκτησία τους να ‘μαραζώνει’.

Λίνα Τσιρέκα