Σ. Γαράιμπε: Η Θεσσαλονίκη μπορεί να πλουτίσει από την εξωστρέφεια

Με τον Σάμι Γαράιμπε, υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Θεσσαλονίκης με το συνδυασμό του Νίκου Ταχιάου «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» μιλήσαμε για την ουσία της αυτοδιοίκησης. Για τα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας Δήμος και ένας δημοτικός σύμβουλος. Και παρουσίασε τις προτάσεις του για θέματα όπως ο ΟΑΣΘ, το κυκλοφοριακό και η καθαριότητα αλλά και την ανάγκη η Θεσσαλονίκη να εστιάσει στην εξωστρέφεια ως μοχλό ανάπτυξης.

 

Μπορεί ο δήμος Θεσσαλονίκης να κάνει κάτι ουσιαστικό για το κυκλοφοριακό και τις συγκοινωνίες;

Ριζική επίλυση του κυκλοφοριακού θα σήμαινε σχεδόν ολική αναδιάταξη των πολεοδομικών χαρακτηριστικών της πόλης, κάτι που φυσικά δεν είναι καθόλου εύκολο. Ωστόσο, μπορούν να γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις που με την ενεργό εμπλοκή των δημοτών θα βάζουν μια τάξη στο χάος, θα μειώνουν το μποτιλιάρισμα και θα αποτρέπουν το διπλο-τριπλόπαρκάρισμα που φράζει ακόμη και κύριες οδικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης. Για τις συγκοινωνίες, το πρόβλημα είναι η σοβιετικού τύπου κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα που είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση στην ποιότητα των υπηρεσιών του και την άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία όλων μας.

Θα έχετε σχέσεις με τις πόλεις της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο της Διπλωματίας των Πόλεων;

Δεν θέλω καν να αποκαλώ το γειτονικό κράτος με ένα όνομα που μας επιβλήθηκε μέσα σε μια νύχτα από τη χειρότερη και πιο επιβλαβή κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Οι άνθρωποι αυτοί παρέδωσαν «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα, κάτι που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας ορθά αρνήθηκαν να πράξουν. Ωστόσο, δεν είναι μυστικό ότι εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν με το γειτονικό κράτος και σε επίπεδο ιδιωτικών πρωτοβουλιών και σε επίπεδο πόλεων.

Γιατί ιδιωτική υπηρεσία η καθαριότητα;

Οι Θεσσαλονικείς δεν νοιάζονται για το αν την καθαριότητα την κάνει μια δημόσια ή μια ιδιωτική υπηρεσία. Νοιάζονται για το τελικό αποτέλεσμα: δηλαδή για το αν ζουν σε μία πόλη καθαρή και όμορφη ή αν ζουν σε μία πόλη βρώμική και ακαλαίσθητη. Οι Θεσσαλονικείς θέλουν να δουν τη δουλειά να γίνεται. Να γίνεται καλά και αποτελεσματικά. Δεν θέλουν να βλέπουν πλάνα από σωρούς σκουπιδιών να κάνουν τον γύρο του κόσμου που αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης. Καμία απολύτως απόλυση δεν πρόκειται να γίνει στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου. Αυτό που απλά θα γίνει είναι να επιστρατευτεί και ο ιδιωτικός τομέας επικουρικά και συμπληρωματικά προς τον ήδη υπάρχοντα δημόσιο. Στόχος:  μία πόλη που θα αστράφτει και θα μας κάνει περήφανους κάθε μέρα.

Αν εκλεγείτε σε ποια θέματα θέλετε να εστιάσετε;

Θα εστιάσω σε θέματα εξωστρέφειας διότι πιστεύω ότι η πόλη μας μπορεί να πλουτίσει αν επενδύσουμε σε αυτή. Τι σημαίνει εξωστρέφεια πρακτικά; Σημαίνει εντατικοποίηση του διεθνούς εμπορικού ρόλου του λιμανιού μας που θα μετατρέπει τη Θεσσαλονίκη σε κόμβο εισροής και εκροής εμπορευμάτων, ανθρώπων και ιδεών. Σημαίνει επίσης διασύνδεση των πανεπιστημίων της πόλης μας με τα πανεπιστήμια του κόσμου και προσέλκυση ξένων φοιτητών. Σημαίνει προώθηση έργων υποδομής (π.χ. παραλιακό μέτωπο) που θα μεταμορφώνουν τη Θεσσαλονίκη σε πόλο έλξης τουριστικού στοιχείου υψηλής προστιθέμενης αξίας. Σημαίνει τελικά να μπορεί να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά της Θεσσαλονίκης και να δημιουργηθούν καλές θέσεις εργασίας που θα αποτρέπουν τη φυγή των καλύτερων μυαλών της πόλης προς το εξωτερικό.

Γιατί ένας πολίτης να ψηφίσει το συνδυασμό του Νίκου Ταχιάου;

Γιατί από τους 22 υποψηφίους δημάρχους που διεκδικούν τον σταυρό μας, Ο Νίκος Ταχιάος είναι ο μόνος με εκείνα τα ηγετικά χαρακτηριστικά που χρειάζεται να έχει ο επόμενος δήμαρχος της πόλης μας: 1. Διαθέτει ανοσία στο πολιτικό κόστος, 2. Λέει το σωστό ακόμη και όταν αυτό δεν είναι ευχάριστο, 3. Είναι τύπος που σπάει αυγά για να παράξει έργο και να υπηρετήσει τη Θεσσαλονίκη και τους Θεσσαλονικείς, 4. Τον νοιάζει να είναι χρήσιμος και όχι αρεστός, 5. Είναι άνθρωπος της πράξης με βαθιά γνώση των προβλημάτων της Θεσσαλονίκης, 6. Λογοδοτεί μόνο στον κόσμο της Θεσσαλονίκης και όχι σε κατεστημένα συμφέροντα.

 

No Comments Yet

Comments are closed