«Σουηδικό μοντέλο» στην Καλαμαριά

Σχεδόν 20 χρόνια μετά την κατασκευή του θα μπορούσαμε πια να πούμε ότι το πάρκο «Ούλοφ Πάλμε», που πήρε το όνομα του μεγάλου αυτού Σουηδού Σοσιαλδημοκράτη οραματιστή, και μετέπειτα πρωθυπουργού της χώρας, ο οποίος δολοφονήθηκε για τις ιδέες του στις 28 Φεβρουαρίου 1986, παίρνει πλέον μια μορφή σύγχρονου αστικού πάρκου με το πράσινο να κυριεύει την ματιά όποιου το αντικρίζει. Πρόκειται πλέον για ένα στολίδι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης που,αν μη τι άλλο μας ταξιδεύει σε Σκανδιναβικές χώρες, των οποίων τα μοντέλα σε διάφορες εκφάνσεις της Δημόσιας Διοίκησης και της Υγείας «εζηλέψαμεν», όχι ωστόσο και στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς ειδικά η Σουηδία επέλεξε άλλο τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Και τώρα, που η χώρα αρχίζει και ετοιμάζεται δειλά δειλά για την …σταδιακή έξοδό της από την κρίση, μία νέα εικόνα στο πάρκο Ούλοφ Πάλμε έρχεται να γεμίσει ανυπομονησία τους κατοίκους, τόσο του Δήμου Kαλαμαριάς αλλά όσο και άλλων επισκεπτών της περιοχής προκειμένου να χαρούν αυτόν τον νέο χώρο που δίνεται απλόχερα σε χρήση μετά, την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν χθες. Βουβά μεν, καθώς η εποχή και ο κορωνοϊός το επιτάσσει όχι ωστόσο απαρατήρητα.

Με αφορμή τα …ήσυχα αυτά εγκαίνια η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου δήλωσε: Είναι έκδηλη η χαρά στα προσωπά μας!
Στο δικό μου πρόσωπο ,στου Δημάρχου Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη, στο πρόσωπο της γενικής γραμματέα Ελένης Φύκα και στης αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών Ναταλίας Παντελίδου.
Είναι η χαρά που πηγάζει από τους στόχους που πετυχαίνουμε. Από έργα που ολοκληρώνονται και παραδίδονται στους πολίτες.
Αυτή είναι και η ουσία της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Κάτω από την σκέπη της να μπαίνουν οι Δήμοι και να δουλεύουμε πάνω σε έργα ζωής.
Σήμερα έγιναν τα εγκαίνια του πάρκου Ούλοφ Πάλμε. Ένα πάρκο στολίδι που θα το χαρούν οι δημότες της Καλαμαριάς αλλά και όλοι οι Θεσσαλονικείς.
Ακόμα ένα έργο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης …»παίρνει σάρκα και οστά».  Τι όμορφα πράγματα γίνονται όταν συνεργάζονται οι δύο βαθμίδες τοπικής αυτοδιοίκησης!
H νέα εικόνα του πάρκου Ούλαφ Πάλμε στην Καλαμαριά είναι η απόδειξη.
Η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης έβαλε στόχο, οι δήμοι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης να κινητοποιηθούν έτσι ώστε να απορροφηθούν το ταχύτερο δυνατό τα κονδύλια και να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα.
Ο Δήμος Καλαμαριάς ανταποκρίθηκε άμεσα έτσι ώστε σήμερα οι δημότες να μπορούν να απολαμβάνουν ένα πραγματικό «στολίδι» της Καλαμαριάς!

Το πάρκο κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τον Δήμο Καλαμαριάς και είναι εμβαδού 7537,04τ.μ..Πρόκειται για ένα χώρο πρασίνου, σημείο αναφοράς για το δήμο Καλαμαριάς και το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο διαμορφωμένο αστικό πάρκο του Δήμου Καλαμαριάς.

Σήμερα φιλοξενεί πλήθος παρεμφερών χρήσεων και δραστηριοτήτων, όπως πολιτιστικές, αθλητικές καθώς και δραστηριότητες αναψυχής. Αναφέρεται δε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες χρηστών.

Το έργο ανακατασκευής του πάρκου είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία», Άξονας Προτεραιότητας 06 «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» με αρχικό προϋπολογισμό ένταξης τα 781.000,00 ευρώ. Οι εργασίες ανακατασκευής περιελάμβαναν μεταξύ άλλων εργασίες ανακατασκευής των γηπέδων και του θεάτρου, ενώ κατασκευάστηκαν νέα πέργκολα, διάδρομοι και νέα δάπεδα. Ο χώρος διανθίστηκε επίσης με νέα στοιχεία, από σύγχρονα υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον και πραγματοποιήθηκαν και εργασίες αποκατάστασης της περίφραξης,

Η νέα του εικόνα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα μεγάλα πανέμορφα πάρκα της Στοκχόλμης και του Γκέτενμποργκ αλλά και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Εκεί, που όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στην Ευρώπη παρακολουθούμε τους χιλιάδες Ευρωπαίους να ξεχύνονται, προκειμένου να δροσιστούν. Η νέα εικόνα του πάρκου Ούλοφ Πάλμε δείχνει έμπρακτα πια σε όλους μας πώς «όταν θέλουμε, μπορούμε» να προχωρήσουμε βήματα μπροστά και να φτιάξουμε έργα που θα λειτουργήσουν ως πρότυπο, δημιουργώντας έναν ευγενή ανταγωνισμό ανάμεσα στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις ώστε κάθε φορά ο καθείς να ξεπερνά, αν όχι τον … διπλανό του, σίγουρα τον εαυτό του.

 

No Comments Yet

Comments are closed