«Καρφιά» Ζέρβα κατά Μπουτάρη για την Καθαριότητα και «δημιουργία Ομάδας Ευταξίας και Ανακύκλωσης»

Ικανοποιημένος από την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη στον Τομέατης καθαριότητας εμφανίστηκε σε σημερινή συνέντευξη τύπου που έδωσε για το θέμα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημειώνοντας ότι προεκλογικά η καθαριότητα ήταν το νούμερο ένα πρόβλημα για την πόλη ενώ πλέον «έπεσε» αρκετά χαμηλότερα όσον αφορά τα παράπονα των δημοτών. Παραδέχτηκε ωστόσο, ότι απομένουν αρκετά βήματα ακόμη που πρέπει να γίνουν, τονίζοντας πως επιθυμία του είναι «στο τέλος της τετραετίας η καθαριότητα να είναι το καμάρι της Θεσσαλονίκης και όχι το πρόβλημα».

«Η καθαριότητα προεκλογικά ήταν μείζον πρόβλημα για την πόλη και γι’ αυτό δεσμεύτηκα να τεθώ επικεφαλής της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Πέντε μήνες μετά, η κατάσταση σε μεγάλο βαθμό έχει μετατραπεί. Από πρώτο πρόβλημα της πόλης, έχει γίνει τέταρτο. Αυτό, όμως, δεν αρκεί» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος άφησε αιχμές κατά της Διοίκησης Μπουτάρη λέγοντας ότι ο Τομέας Καθαριότητας «ήταν στα όρια της διάλυσης, σερνόταν πίσω από την καθημερινότητα. Σε πολλούς τομείς παραλάβαμε το απόλυτο μηδέν. Μηδέν στους υπόγειους και τους υπέργειους κάδους». Συμπλήρωσε δε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης θα διαφυλάξει «το δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας» και δεν θα περάσει στα χέρια ιδιωτών.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Νίκος Ζεϊμπέκης, χαρακτήρισε την κατάσταση που παρελήφθη στον τομέα της καθαριότητας ως «έναν ασθενή έτοιμο να πεθάνει. Το πρώτο που κοιτάξαμε να κάνουμε ήταν να τον σώσουμε και μετά τα υπόλοιπα. Έχουμε τραβήξει μια γραμμή και δεν κοιτάμε πίσω».

Παρουσίασε αναλυτικά τι παρέλαβε η διοίκηση Ζέρβα την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 και ποιες άμεσες κινήσεις έκανε σε ανθρώπινο δυναμικό, σε μηχανολογικό εξοπλισμό, σε προμήθειες και συμβάσεις όσον αφορά τους τομείς της καθαριότητας και της ανακύκλωσης.

Στους στόχους για βελτίωση της εικόνας της Θεσσαλονίκης είναι -μεταξύ άλλων- η τοποθέτηση 1000 νέων πράσινων κάδων μέσα στο 2020, η συνεχής αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων, το συστηματικό σάρωμα καθημερινά σε όλες τις οδούς, η αύξηση της συχνότητας πλυσίματος κάδων, το πλύσιμο δρόμων και πλατειών σε όλες τις κοινότητες.

Τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος προανήγγειλαν το αμέσως επόμενο διάστημα τη δημιουργία μιας Ομάδας Ευταξίας και Ανακύκλωσης, αποτελούμενης από 20 – 25 άτομα, που θα επιβάλλει πρόστιμα σε όσους καταστηματάρχες ρυπαίνουν πεζοδρόμια και δρόμους, αφήνοντας τα χαρτόκουτα έξω από τους κάδους της ανακύκλωσης και των απορριμμάτων αλλά και σε πολίτες. Η αρχή θα γίνει με ενημέρωση των καταστηματαρχών και των δημοτών για τον κανονισμό λειτουργίας όσον αφορά τα θέματα αποκομιδής και καθαριότητας και στην περίπτωση που απαιτηθεί και σε όσους δεν πειθαρχήσουν τότε θα επιβληθούν και πρόστιμα. Ερωτηθείς ο κ.Ζέρβας εάν θα αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά τα «κομμάτια» του δήμου που θεωρεί πως παρουσιάζουν «αδυναμίες» -όπως έπραξε αρχικά με την υπηρεσία Καθαριότητας και τώρα με τη Βιώσιμη Κινητικότητα- απάντησε: «Ο μόνος σίγουρος είμαι εγώ, ως δήμαρχος, μέχρι τις επόμενες εκλογές. Δεν το λέω εκφοβιστικά. Θα το πράττω για οποιοδήποτε κομμάτι διοίκησης κρίνω πως χρειάζεται βελτίωση και θα έχω προσωπική συμμετοχή θέλοντας να δώσω ιδιαίτερο βάρος».

No Comments Yet

Comments are closed