“Η Συμφωνία υπεγράφη, τα στοιχεία της ενοχλητικής προπαγάνδας παραμένουν”

από Team MyPortal.gr
sms

Οι νεότερες Εξελίξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν το θέμα ημερίδας που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στο πλαίσιο των ενημερωτικών εκδηλώσεών της, του εορτασμού των 80 χρόνων από την ίδρυσή της που συμπληρώνονται το 2019 και του κύκλου μαθημάτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου της.

“Η εκδήλωση αποτελεί έναν ακόμη κρίκο σε μία συστηματική προσπάθεια που η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών έχει αναλάβει εδώ και έναν περίπου χρόνο προκειμένου να ενημερώσει τους εταίρους, αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες στο συγκεκριμένο ζήτημα” ανέφερε ο πρόεδρος της, Βασίλειος Πάππας.

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών χωρίς άναρθρες κραυγές με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και σοβαρότητα δήλωσε την αντίθεσή της στα συμφωνηθέντα των Πρεσπών και έως τώρα έχει εκδώσει τέσσερα σχετικά ψηφίσματα και πραγματοποίησε ειδική ημερίδα τα πορίσματα της οποίας έχουν εκδοθεί σε ειδική μελέτη, σημείωσε.

Στη μετεξέλιξη του μακεδονικού ζητήματος από ζήτημα ασφάλειας σε ζήτημα οριοθέτησης ταυτοτήτων αναφέρθηκε ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης, αναπληρωτής καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Α.Π.Θ.τονίζοντας ότι δεν αποτελεί εύκολα επιλύσιμη διαδικασία.

Όπως παρατήρησε είναι μία διαδικασία “που σχετίζεται με προσωπικές προσλήψεις και νοηματοδοτήσεις που χρειάζονται χρόνο για να οριοθετηθούν, έχει να κάνει με στερεότυπα και αντιλήψεις δεκαετιών που χρειάζονται μακροχρόνια συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών για να υπερκερασθούν και σχετίζεται με το εσωτερικό και διεθνές πολιτικό κλίμα”.

Επικαλούμενος πρόσφατη επισήμανση του Αμερικανού πολιτικού αναλυτή Φράνσις Φουκουγιάμα, ο οποίος υποστήριξε ότι το ζήτημα των ταυτοτήτων ατόμων και συλλογικοτήτων θα αποτελέσει ένα από πιο οξυμένα προβλήματα του 20ου αιώνα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι “με βάση αυτά τα δεδομένα και ανεξαρτήτως της τύχης της Συμφωνίας των Πρεσπών στα Κοινοβούλια των δύο χωρών το μακεδονικό ζήτημα θα εξακολουθήσει να μας απασχολεί για πολλά ακόμη χρόνια και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι”.

Αν στην ΠΓΔΜ ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, η χώρα μπαίνει στο ΝΑΤΟ, είτε κυρώσει, είτε δεν κυρώσει η Ελλάδα τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ο Άγγελος Συρίγος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. “Είναι ένα αποτέλεσμα που παράγει η Συμφωνία χωρίς να επικυρωθεί” τόνισε και πρόσθεσε: “Xάνουμε το όπλο του ΝΑΤΟ και για να αποφύγουμε τα χειρότερα πρέπει να μην κυρώσουμε τη Συμφωνία για να διατηρήσουμε το δικαίωμα σε έναν ευθετότατο χρόνο, υπό πολύ δυσμενέστατες συνθήκες, να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τουλάχιστον τις αναφορές που δίνουν αποκλειστικότητα χρήσης στους Σκοπιανούς τον όρο μακεδονικός, είτε ως γλώσσα, είτε ως εθνότητα, είτε ως ο,τιδήποτε άλλο”.

Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρέσβης επί τιμή και πρώτος διπλωματικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ μετά την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι “δεν υπάρχει δικαιολογία για την επικύρωση ενός λάθους με ένα μεγαλύτερο” προσθέτοντας ότι “οι γείτονες μας ευτυχώς φρόντισαν εγκαίρως να μας προειδοποιήσουν και να μας στείλουν το δικό τους καθαρό μήνυμα”.

“Η Συμφωνία υπεγράφη, τα στοιχεία της ενοχλητικής προπαγάνδας παραμένουν” υπογράμμισε ο κ. Μαλλιάς. “Εύχομαι η κυβέρνησή μας να επιδιώξει να αποσπάσει με τη μορφή ενός προσθέτου πρωτοκόλλου με την εγγύηση των Ηνωμένων Εθνών την ερμηνεία που η ελληνική πλευρά θέλει να δώσει στη Συμφωνία που υπογράψαμε. Μετά θα δούμε ποια θα είναι η τύχη της Συμφωνίας στη Βουλή” είπε.

Ο κ. Μαλλιάς τόνισε ακόμη ότι “με τη διγλωσσία που επιβάλλει στα ζητήματα της γλώσσας και της ιθαγένειας παρά τις ασφαλιστικές και ερμηνευτικές δικλείδες η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει δυστυχώς το δρόμο για ένα δύσκολο αύριο τόσο στη νέα γενιά της Ελλάδας, όσο και στη νέα γενιά της γειτονικής χώρας, οι οποίες θα έχουν και οι δύο να αντιμετωπίσουν τα κενά. “Αντί να ξεριζώσουμε τα ζιζάνια του παρελθόντος με τη σύγχυση εννοιών και όρων ενισχύεται αντί να περιοριστεί ο εθνικισμός” επισήμανε.

(ΠΗΓΉ:ΑΠΕ-ΜΠΕ)