Ψωμί στην γάστρα, τραγανό και αφράτο

Περιγραφή

Ψωμάκι εύκολο που ψήνετε στην γάστρα και νομίζεις πως έχει ψηθεί σε χωριάτικο φούρνο.

 

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ (ίσως και λίγο παραπάνω)
  • 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1/2 κ.γ αλάτι
  • 1/2 κούπα τσαγιού λάδι
  • νερό χλιαρό
  • σουσάμι προαιρετικά

 

Πώς το κάνουμε:

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
  2. Το βάζουμε σε λεκάνη μαζί με την μαγιά.
  3. Σε λίγο νερό ανακατεύουμε το αλάτι.
  4. Ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό και το λάδι στο αλεύρι και ζυμώνουμε, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  5. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα.
  6. Ανάβουμε τον φούρνο στην πιο δυνατή θερμοκρασία με αντιστάσεις και μόλις ζεσταθεί βάζουμε μέσα την γάστρα. Την «καίμε» καλά, τουλάχιστον 30 λεπτά.
  7. Αφού φουσκώσει το ζυμάρι, το πατάμε να «κάτσει» και το ξαναζυμώνουμε για 2-3 λεπτά.
  8. Φτιάχνουμε καρβελάκια και τα βάζουμε πάνω σε αλευρωμένη πετσέτα. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για 10-15 λεπτά.
  9. Βγάζουμε την γαστρα απο το φούρνο και βάζουμε το ψωμί.
  10. Σκεπάζουμε και ψήνουμε 30 λεπτά. Έπειτα βγάζουμε το καπάκι και ψήνουμε ακόμα 15 λεπτά.
No Comments Yet

Comments are closed