Ψήφος Ελλήνων Εξωτερικού: Πρόταση 4 σημείων από την κυβέρνηση

Πρόταση τεσσάρων σημείων, που αποτελεί επί της ουσίας «σύνθεση» των απόψεων που κατέθεσε η αντιπολίτευση στην πρόσφατη διακομματική επιτροπή, απέστειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος προς τα κόμματα, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Σύμφωνα με το εν λόγω κείμενο, η κυβέρνηση εμμένει στην κόκκινη γραμμή της, ότι δηλαδή η ψήφος των Ελλήνων που κατοικούν εκτός Ελλάδος θα μετράει στο εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ ενσωματώνονται οι προτάσεις του ΚΚΕ (όριο 30 ετών απουσίας από την Ελλάδα και ύπαρξη οικονομικής σχέσης).

Ως προς την εκλογική διαδικασία, το υπουργείο Εσωτερικών προτείνει αυτοπρόσωπη ψήφο σε πρεσβείες και προξενεία, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση από αυτούς τους χώρους.

Σχετικά με το ποιους βουλευτές θα εκλέγουν οι Έλληνες του εξωτερικού, το υπουργείο Εσωτερικών επιλέγει τη λύση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αυξάνοντας τον αριθμό των υποψηφίων από 12 σε 15.

Με βάση, λοιπόν, τη συγκεκριμένη πρόταση, φαίνεται πως είναι εφικτή η επίτευξη των 200 ψήφων που απαιτούνται για να περάσει από τη Βουλή το δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του Εξωτερικού και να ισχύσει από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί πως, το απόγευμα της Παρασκευής, ο ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση της Πολιτικής του Γραμματείας, έκανε λόγο για πρόθεσή του να επιδιώξει τις επόμενες μέρες «τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία», κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συναίνεσης.

Τα 4 σημεία της κυβερνητικής πρότασης, όπως αναφέρονται στην επιστολή του υπουργού Εσωτερικών, είναι τα εξής:

«1. Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

2. Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).

3. Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείας και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν.

4. Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν».

No Comments Yet

Comments are closed