Οι πρώτες διαφωνίες στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοτικές

«Ηταν το πρώτο ματς στην αρχή του πρωταθλήματος. Να είστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν και άλλα». Αυτό ήταν το σχόλιο έμπειρου ΣΥΡΙΖΑίου της Θεσσαλονίκης για την τελευταία συνεδρίαση της Νομαρχιακής της Α’ Θεσσαλονίκης, που έγινε την περασμένη εβδομάδα, παρουσία του γραμματέα του κόμματος Παναγιώτη Ρήγα. Μια συνεδρίαση με πολλά θέματα, όπου και άνοιξε για πρώτη φορά η εσωκομματική συζήτηση για τη στρατηγική του κόμματος ενόψει των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Και όπου φάνηκαν από την αρχή οι διαφωνίες.

Από τη μια μεριά οι υποστηρικτές της άποψης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνητικό κόμμα πλέον πρέπει  στις επόμενες δημοτικές εκλογές να μπει στις διοικήσεις των ΟΤΑ και να κερδίσει μάχες. Γι΄ αυτό και χρειάζεται να υπάρξει διεύρυνση προς τις σύμμαχες πολιτικές δυνάμεις, μια και ο ΣΥΡΙΖΑ από μόνος του δεν αρκεί γι΄ αυτό. Βασικοί υποστηρικτές αυτής της γραμμής ήταν οι πιο φανατικοί  της  Ενωτικής Κίνησης -που θεωρούνται και οι «ταλιμπάν» του Αλέξη Τσίπρα στην πόλη- Κώστας Αμπατζάς, Βασίλης Ανανιάδης και Χρήστος Ζησάκος, αλλά και άλλοι, ενώ στην ίδια γραμμή φάνηκε να κινείται και ο γραμματέας του κόμματος Π. Ρήγας, που υπενθύμισε πάνω από μια φορά  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να λειτουργεί φοβικά.

Από την άλλη πλευρά η ομάδα των «53+», που υποστήριξε ότι το βασικό ζητούμενο είναι η πολιτική συμφωνία τέτοιων συμμαχιών. «Δεν μπορούμε να πάμε με κάποιους που τους βαρύνουν στο παρελθόν πολιτικά… εγκλήματα και με τους οποίους έχουμε μεγάλες πολιτικές διαφορές» ήταν η γραμμή αυτής της άποψης την οποία ενστερνίζεται και ο Μίλτος Οικονόμου. Κάπου στη μέση κινούνται πολλοί, όπως ο συντονιστής της Νομαρχιακής Μήτσος Δημητριάδης που τηρεί στάση αναμονής.

Ονόματα υποψηφίων για το δήμο Θεσσαλονίκης δεν έπεσαν στο τραπέζι. Αν και δεν έλειψαν τα πρώτα φαρμακερά σχόλια για τον Γιάννη Μπουτάρη, τον Σπύρο Βούγια που δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον τους να είναι ξανά υποψήφιοι, αλλά και για τον Ανδρέα Κουράκη που έχει αποστασιοποιηθεί από την Πρωτοβουλία.  Πάντως η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον σημερινό δήμαρχο Θεσσαλονίκης είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει το κόμμα σε πολλές εσωκομματικές συζητήσεις. Αυτό -όπως έλεγε και το αρχικό σχόλιο- ήταν μάλλον το πρώτο ματς του πρωταθλήματος.

 

No Comments Yet

Comments are closed