Προσλήψεις, μείωση φόρων και εργασιακών εισφορών και έμφαση στις επενδύσεις το ετήσιο πλάνο Μητσοτάκη που παρουσίασε στη ΔΕΘ

από Team MyPortal.gr
sms

Το σύνθημά του “Ανάπτυξη για Όλους” μετουσιωμένο σε ένα “ετήσιο πλαίσιο” όπως το χαρακτήρισε που θα κριθεί στην επόμενη Έκθεση-“Από φέτος η ΔΕΘ γίνεται το βήμα ενός 12μηνου προγραμματισμού”-, κατέθεσε απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός, από το βήμα της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, προχωρώντας σε μια σειρά από εξαγγελίες σε οικονομικό, φορολογικό επίπεδο αλλά και στον άξονα των επενδύσεων που δρομολογούνται στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός, έφτασε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα Μητσοτάκη, στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο. Στις πρώτες σειρές βρίσκονταν μέλη του υπουργικού συμβουλίου, εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, αλλά και οι πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Η τελετή εγκαινίων τελέστηκε υπό τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του καταχειροκροτήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου “Ι.Βελλίδης”, όταν συμπύκνωσε τους προγραμματικούς άξονες της κυβερνητικής του πολιτικής, σημεία της οποίας δρομολογούνται ήδη προς πράξη, σε ρήσεις του Ελευθέριου Βενιζέλου – συνδέοντας την Κρήτη, τόπο καταγωγής και του πρωθυπουργού, με τη Θεσσαλονίκη – τονίζοντας:

“Και να καταστήσωμεν πλέον ανεκτήν την τόσον δύσκολον σήμερον ζωήν του λαού. Θα… σπρώξωμεν την Ελλάδα εις τον δρόμον της προόδου. Και να την καταστήσωμεν αγνώριστον».

“Γι΄ αυτό, δηλαδή, που σήμερα αποτυπώνεται στο σύνθημα Ανάπτυξη για Όλους!

Σε αυτήν τη γραμμή θα κινηθούμε, λοιπόν, με οδηγό τα λόγια- παρακαταθήκες του Βενιζέλου. Ο αγώνας είναι και πάλι «δυσχερής», η εμμονή μας όμως σε αυτόν παραμένει «ακατάβλητη».

Αλλά και τα έπαθλα του αγώνα, όπως και τότε, θα είναι και τώρα «υψηλά»: Ενωμένοι οι Έλληνες θα φέρουμε την πατρίδα μας στο δρόμο της προόδου!”, ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Δεν θα κρύψουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, αλλά θα αποφύγω τις αναφορές περί καμένης γης. Η πολιτική μας συμπυκνώνεται σε τέσσερις λέξεις: «Δεν ξεχνάμε αλλά προχωράμε. Οι πολίτες ξέρουν ποιοι πλήγωσαν την χώρα καθήκον μας είναι να επουλώσουμε τις πληγές», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανήγγειλε σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων και παροχών προς τους πολίτες οι οποίες είναι οι ακόλουθες.

-Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.

-Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%, ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

-Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα, από 10% σε 5%.

-Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Επίσης, αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.

-Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.

-Μέσα στο 2020 επίσης θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.

-Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

-Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.

-Διατηρείται, τέλος, το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.

«Όσα υποσχεθήκαμε ήταν καλά μελετημένα και κοστολογημένα. Γι’ αυτό και μπορούμε να τα εφαρμόσουμε. Από τους πρώτους δύο μήνες, οι πολίτες κατάλαβαν πως είμαστε μια κυβέρνηση που ό,τι λέει το κάνει κιόλας. Και έτσι σκοπεύουμε να πορευτούμε. Θα στραφούμε δυναμικά στις επενδύσεις για την παραγωγή νέου πλούτου και την τόνωση της απασχόλησης. Με ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων, θα κερδίσουμε ισχυρή αξιοπιστία. Και στην κατάλληλη συγκυρία, και με όπλο τα θετικά μας αποτελέσματα, θα διεκδικήσουμε πιο ρεαλιστικά, ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία, με τη σειρά τους, θα μας προσφέρουν μεγαλύτερο χώρο για αναπτυξιακές αλλά και για κοινωνικές πολιτικές» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Και υπογράμμισε: «Είναι καλύτερο να συζητάς παρά να ζητάς. Και είναι καλύτερα να υπερασπίζονται άλλοι το δίκαιό μας, παρά να αναλωνόμαστε σε μονολόγους χωρίς αντίκρισμα. Μόνο έτσι μπορείς τελικά να απαιτείς, παρά να επαιτείς».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα μέτρα που ήδη έχει πάρει η κυβέρνηση: «ψηφίσαμε, νωρίτερα από ό,τι είχα εξαγγείλει πέρυσι από αυτό εδώ το βήμα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ώστε τα εκκαθαριστικά όλων να είναι από εφέτος -και όχι από το 2020, κατά μέσο όρο 22% χαμηλότερα. Εντοπίστηκαν και “πάγωσαν” οι προκλητικές συντάξεις για λίγους. Και με το νέο βελτιωμένο σύστημα των 120 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, ανακουφίζονται εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με μικρότερο επιτόκιο, ελάχιστη καταβολή και χωρίς την απειλή κατασχέσεων».

Ξεμπλοκάρουν επενδύσεις και προωθούνται άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις

Στο μέτωπο της Ανάπτυξης, ξεμπλοκάρονται επενδύσεις που βάλτωναν για καιρό στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της πολιτικής αδιαφορίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 84ης ΔΕΘ και εξήγησε: “Προωθούνται άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και Αεροδρόμιο Αθηνών. Για το τελευταίο, είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο. Μπήκε μπροστά το σχέδιο ανάταξης της ΔΕΗ. Και μην ξεχνάμε πως,ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, τελειώσαμε οριστικά με τα capital controls!

Τι είπε για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα απόψε στο Βελλίδειο ο πρωθυπουργός – Πως θα προχωρήσουν τα καυτά ζητήματα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επένδυση για την ανάπλαση της ΔΕΘ να ξεκινήσει άμεσα και προς αυτό, όπως είπε, θα κινηθούν οι διαδικασίες για να βρεθεί η χρηματοδότηση.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι με δεδομένο ότι η Βόρεια Ελλάδα είναι ο χώρος τον οποίο κατεξοχήν αφορά η Ανάπτυξη για Όλους, και το τρίπτυχο Επενδύσεις-Υποδομές-Καθημερινότητα, έχει τεθεί ως προτεραιότητα της κυβέρνησης η προστασία και ενίσχυση των μακεδονικών προϊόντων με τη δημιουργία και διεθνή πιστοποίηση ενός συλλογικού σήματος για αυτά.

Είναι αυτό που θα δηλώνει, πλέον, χωρίς αμφιβολίες, την ποιότητα και την προέλευσή τους, απέναντι σε κάθε ανταγωνιστή”, δήλωσε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι “θα προστατεύσουμε το brand Μακεδονία” με συγκεκριμένα μέτρα.

Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε προϊόντα της Κρήτης. Και θα δώσει νέα ώθηση στα προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας στις αγορές του εξωτερικού.

Γι΄ αυτό και θα συνοδευτεί από παράλληλες ενέργειες. Ο τομέας των αγροτικών μεταφορών, όπως δήλωσε απόψε ο Κ.Μητσοτάκης, θα τονωθεί με την ανάπτυξη αποθηκευτικών, ψυχόμενων χώρων στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι αυτό πλέον αναλαμβάνει νέο ρόλο: “Το επενδυτικό του πρόγραμμα ανέρχεται ήδη σε 300 εκατομμύρια”. Και όπως τόνισε “επιβάλλεται να ολοκληρωθεί η σύνδεση με το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων”.

Στόχος, την επόμενη διετία να γίνει μεταφορικός κόμβος για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Βαλκανική, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στο μέτωπο των  οδικών υποδομών βασικό στοίχημα είναι η ολοκλήρωση των κάθετων συνδέσεων της Εγνατίας Οδού. Ο άξονας Δράμας-Αμφίπολης-Εγνατίας έχει ήδη μελετηθεί και δημοπρατείται εντός 18 μηνών.

Ενώ για  το δρόμο Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, έργο “δυστυχώς”, όπως τόνισε, “τελείως ανώριμο”, οι  μελέτες ξεκινούν άμεσα απ’ το Υπουργείο Υποδομών.

Με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι προχωράει η αναβάθμιση της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, με την κατασκευή νέας, υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “Η περιφερειακή έχει ήδη ξεπεράσει τον φόρτο που μπορεί να δεχθεί. Και με το νέο έργο θα αναπνεύσει. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση υπάρχει”.

Οι μελέτες θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2020. Και θα ακολουθήσει η προκήρυξη του έργου, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός

Αναφορικά με την ανάπλσαη της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αποτελεί έργο υψηλού συμβολισμού και αναπτυξιακής δυναμικότητας το οποίο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει, όπως εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής.

“Δεσμεύομαι ότι σε λίγες εβδομάδες θα είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα και στις αρχές του 2020 θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός”.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι στο διάστημα 2020-2021 θα είναι έτοιμες οι μελέτες και θα αναζητηθεί το μικτό σχήμα που θα χρηματοδοτήσει και θα ξεκινήσει την επένδυση.

Με ταχύ ρυθμό προχωρούν και οι νομοθετικές πράξεις για την παραχώρηση 760 στρεμμάτων του Δημοσίου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.

Το ακίνητο στην Περαία θα φιλοξενήσει το «Thess/Intec». Ένα νέο πάρκο καινοτομίας, το οποίο θα χρηματοδοτήσει η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Πρόκειται για ένα τεχνολογικό πάρκο που θα προσελκύσει επενδύσεις στην οικονομία της γνώσης.

“Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν υπογράψει από τώρα μνημόνια συνεργασίας ώστε να αναβαθμίσουν εκεί τα ερευνητικά τους τμήματα”, σημείωσε ο Κ.Μητσοτάκης διευκρινίζοντας παράλληλα ότι “Αν το έργο δεν αποδείξει έμπρακτα τη βιωσιμότητα του προσελκύοντας ιδιωτικά κεφάλαια για τη χρηματοδότησή του, εντός διετίας το οικόπεδο θα επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο”.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης την καθιέρωση “Ελεύθερης Ζώνης αποκλειστικά για επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό” στο πρώην στρατόπεδο “Γκόνου” , σε έκταση 670 στρεμμάτων, κατά το μοντέλο των αντίστοιχων ζωνών στα λιμάνια του Πειραιά και του Ηρακλείου.

Όπως και εκεί, έτσι και εδώ οι επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν θα απαλλάσσονται από δασμούς και ΦΠΑ.

Αναφερόμενος στη βιομηαχνική ζώνη Καλοχωρίου είπε ότι είναι σε τροχιά υλοποίησης η οργάνωσή,  περιγράφοντας την έως τώρα κατάσταση ως «άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση»”. Πρόσθεσε ότι μέσα στο 2020 θα συσταθεί Ειδική Εταιρία Ανάπτυξης που θα αναλάβει τη μετατροπή της περιοχής σε επιχειρηματικό πάρκο, κατά το πρότυπο ανάλογων εγκαταστάσεων στα Οινόφυτα.

Αναφερόμενος στο “κτιριακό απόθεμα” του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αυτό παίρνει σειρά για αξιοποίηση προς άλλη κατεύθυνση,  καθώς όπως σημείωσε αν δεν αξιοποιηθούν τα κτίρια “θα ρημάξουν”. Δήλωσε ότι τα περισσότερα θα ανακαινιστούν ως χώροι πολιτισμού και Ιστορίας, φιλοξενώντας 3 ξεχωριστά μουσεία:

Το πρώτο, με ευρήματα από τις ανασκαφές του Μετρό. Το δεύτερο, για την Εθνική Αντίσταση – έργο που έμεινε στα χαρτιά. Και το τρίτο, για τον Προσφυγικό Ελληνισμό που ταυτίζεται με την Θεσσαλονίκη.

Η δυτική πόλη αποκτά, έτσι, έναν τουριστικό και πολιτιστικό πόλο, παράλληλα με τον επιχειρηματικό κόμβο της Ελεύθερης Ζώνης, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο θέμα του γηπέδου του ΠΑΟΚ είπε “Είμαστε έτοιμοι να τρέξουμε το σχέδιο ανάπλασης των εγκαταστάσεών του και της γύρω περιοχής” μόλις ωριμάσουν οι σχετικές μελέτες της διοίκησης της ομάδας.

Σε ό,τι αφορά στο Μετρό και τα Αρχαία στο Σταθμό Βενιζέλου ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός:

Τέλος τα μεγάλα λόγια, οι υπεκφυγές, οι εντυπώσεις, τα ψεύτικα εγκαίνια και οι βαμμένοι μουσαμάδες.

Καθαρές κουβέντες: Με τα σημερινά δεδομένα η λειτουργία του Μετρό θα άρχιζε χωρίς τον Σταθμό Βενιζέλου, τέλη του 2022. Αλλά αυτό θα σήμαινε ένα έργο «κολοβό».

Επιστρέφουμε, λοιπόν, στην αρχική λύση για τον σταθμό -με απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Σύμφωνα, πάντα, με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο πλαίσιο του αρχαιολογικού νόμου και βάσει της πρακτικής που ακολουθήθηκε στο Σταθμό Αγίας Σοφίας.

Έτσι, το Μετρό θα λειτουργήσει ενιαίο και στο σύνολό του τον Απρίλιο του 2023!, δήλωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κι επειδή ως τότε η πόλη θα εξυπηρετείται με τον ΟΑΣΘ, στο θέμα του πολύπαθου Οργανισμού λοιπόν, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τέθηκαν στην κυκλοφορία επιπλέον 102 λεωφορεία, συνολικά απαιτούνται 500 όπως ανέφερε,σημείωσε ότι η διαφορά στις μεταφορές είναι αισθητή και ανακοίνωσε ότι ανατίθενται στα ΚΤΕΛ οι περιαστικές και υπεραστικές διαδρομές ώστε, ο ΟΑΣΘ να καλύπτει επαρκέστερα την μητροπολιτική ζώνη”.

Υπολογίζεται ότι, 150 με 200 λεωφορεία θα μπουν αμέσως στην εξυπηρέτηση της πόλης. Η σύμβαση θα υπογραφεί έως το τέλος του μήνα και η έναρξη των νέων δρομολογίων θα γίνει τον Οκτώβριο.

“Μέχρι να λειτουργήσει το Μετρό, θα εξασφαλίσουμε γρήγορη, αξιοπρεπή και ασφαλή μετακίνηση για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Προσλήψεις αστυνομικών και γιατρών

Η προστασία του πολίτη αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, είναι όμως και προϋπόθεση ανάπτυξης, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός και εξήγγειλε «προσλήψεις 1.500 νέων αστυνομικών μέχρι το τέλος του έτους καθώς και ανασύσταση των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ και ανανέωση του στόλου των περιπολικών της ΕΛΑΣ μέσα στο 2020».

Υγεία

«Ο εξορθολογισμός των προμηθειών και η Ενιαία Διοίκηση στα νοσοκομεία καθώς και η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής εξοικονομούν χρήματα. Ο ιατρικός τουρισμός αυξάνει τα δημόσια έσοδα. Και εκεί αποσκοπούν μέτρα όπως οι ψηφιακοί προσωπικοί φάκελοι! Η πλήρης αξιοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Όπως και οι 2.000 προσλήψεις, κυρίως, νοσηλευτών και οι 2.000 νέοι γενικοί γιατροί πρωτοβάθμιας υγείας. Μάλιστα, οι πρώτοι 800 από αυτούς θα αναλάβουν αμέσως καθήκοντα».