Προς διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ;

Του Νίκου Οικονόμου, δημοσιογράφου

Τρία χρόνια έχει συμπληρώσει ο πολιτικός γάμος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πολλά συνηγορούν το τελευταίο διάστημα ότι οι κυβερνητικοί εταίροι ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Ακόμη και για ένα συναινετικό διαζύγιο.

Οι ενδείξεις πολλές και χρονολογικά ξεκινούν με τον άνοιγμα του μακεδονικού από το κυρίαρχο κόμμα στην κυβέρνηση που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι ΑΝΕΛ εξέφρασαν σαφείς επιφυλάξεις και αντιρρήσεις ότι δε θα δεχτούν τον όρο Μακεδονία στην ονομασία της ΠΓΔΜ και δεν αποκλείεται -αν τελικά υπάρξει κάποια πρόταση συμφωνίας και αυτή φτάσει στη Βουλή- να ψηφίσουν αρνητικά. Ισως δε -όπως εκτιμούν κάποιοι- μια τέτοια εξέλιξη να οδηγήσει και στην αποχώρησή τους από την κυβέρνηση.

Δεύτερο αγκάθι ο πρόσφατος μίνι-ανασχηματισμός. Στη θέση του Κώστα Ζουράρη δεν μπήκε κάποιος βουλευτής από το κόμμα του Πάνου Καμμένου, αλλά εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού εθνικής Άμυνας θεωρήθηκε από πολλούς ως συμβολική. Οτι δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετούν στο Πεντάγωνο έναν πιο δικό τους άνθρωπο, με τον οποίο έχουν κοινές απόψεις για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.

Τρίτο σημείο τριβής αποτέλεσε η υπόθεση του Ιβάν Σαββίδη. Το φλερτ ΣΥΡΙΖΑ-Ιβάν είναι παλιό, όμως ακόμη πιο παλιά αλλά και στέρεη είναι η πολύ καλή χημεία ΑΝΕΛ και Πάνου Καμμένου με τον Ελληνορώσο επιχειρηματία. Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να παίρνει αποστάσεις από τις κινήσεις του Ιβάν οι τριβές μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι εμφανείς. Οχι σε επίπεδο κορυφής, καθώς ο Καμμένος δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα, αλλά με βολές που εκτοξεύουν οι λεγόμενοι λοχαγοί των ΑΝΕΛ, όπως ο βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Λαζαρίδης, ο οποίος χτες μάλωνε όλη την ημέρα με την κυβέρνηση για το θέμα. Είτε στη Βουλή είτε στα ραδιόφωνα.

Καθόλου τυχαία και η χτεσινή τοποθέτηση του Νίκου Ξυδάκη, που βρίσκεται κοντά στην ομάδα των «53+», ότι ίσως ήρθε η στιγμή να ξαναδεί ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ. Την ίδια στιγμή οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και Σταύρου Θεοδωράκη πυκνώνουν και εντατικοποιούνται. Τυχαίο; Μάλλον όχι…

Κάτι μου λέει πάντως ότι ο γάμος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τελικά θα πάει μέχρι το τέλος αυτής της κυβερνητικής θητείας. Και ότι με αυτές τις παρασκηνιακές κινήσεις το Μέγαρο Μαξίμου απλά προετοιμάζει την στρατηγική του κόμματος για τις εκλογές που έρχονται. Οπου το βλέμμα του ΣΥΡΙΖΑ δε θα είναι στραμμένο προς τους ΑΝΕΛ αλλά προς την Κεντροαριστερά…

No Comments Yet

Comments are closed