Πρόγραμμα Γέφυρα: Πρώτα στη σειρά πληρωμών τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια

Ξεκίνησαν να λαμβάνουν σχετικά ειδοποιητήρια όσοι δανειολήπτες είχαν ενήμερα στεγαστικά δάνεια και είχαν καταθέσει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα «Γέφυρα». Μάλιστα όπως είπε σε πρωινή ενημέρωση στο ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από τη μεθεπόμενη εβδομάδα το κράτος θα πληρώνει έως και το 90% των δόσεων των ενήμερων δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημία και έως το 80% των κόκκινων δανειοληπτών.

Συνολικά 160.467 αιτήσεις έχουν κατατεθεί ενώ 665 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευτεί για την κρατική επιδότηση από τον προϋπολογισμό. Μάλιστα, τα ενήμερα δάνεια είναι τα πρώτα στη σειρά που λαμβάνουν εγκρίσεις αφού η επιδότηση φτάνει στο 90% της μηνιαίας δόσης.

Την ίδια ώρα τραπεζικές πηγές παραπέμπουν σε εγκρίσεις 100.000 δάνειων με μέσο υπόλοιπο 70.000 ευρώ. Βασικά σημεία που οδηγούν πολλούς εκτός είναι τα κριτήρια του πληγέντα δανειολήπτη ή τα ζητήματα άρσης του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου.

Επίσης ερώτημα μένει για τα καταγγελθέντα στεγαστικά που ανέρχονται σε αξία 11.451.052.800 ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν τις μικρότερες πιθανότητες ένταξης τους.
Βέβαια φιλοδοξία του οικονομικού επιτελείου είναι να εξαντληθούν τα ποσά που έχουν δεσμευτεί και να μπουν και «κόκκινοι» καθώς από το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης παίρνουν κι ένα μέρος των χρημάτων οι τράπεζες από τη συνολική αξία του δανείου. Βέβαια έτσι ο δανειολήπτης αναλαμβάνει την ευθύνη ότι τους επόμενους 18 μήνες θα αποπληρώνει κανονικά τη δόση του δανείου. Προϊούσης πάντως της πανδημίας υπάρχει περίπτωση να διογκωθεί το πρόβλημα ενώ πάντα υπάρχει αγωνία να μείνουν εκτός πολλοί δανειολήπτες. Προς ώρας δε φαίνεται να υπάρξει επέκταση του προγράμματος αλλά όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις της πανδημίας.

Να σημειωθεί ότι η κρατική επιδότηση των συνεπών δανειοληπτών ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή.

Ενώ, η κρατική επιδότηση των «κόκκινων» δανειοληπτών, εφόσον το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί, ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 70% το 2ο τρίμηνο και στο 60% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ ανά πιστωτή. Για το δάνειο που έχει ήδη καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση φτάνει το 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, το 50% το 2ο τρίμηνο και το 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστη μηνιαία επιδότηση τα 300 ευρώ ανά πιστωτή.

No Comments Yet

Comments are closed