Το προεκλογικό τοπίο στο Δήμο Θεσσαλονίκης 10 μήνες πριν τις εκλογές

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Ο Αύγουστος συνήθως δεν έχει πολιτικές ειδήσεις, έχει όμως πολιτικές διεργασίες. Οι οποίες στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου του 2019. Σε λιγότερο από δέκα μήνες, δηλαδή. Ο χάρτης των υποψηφιοτήτων παραμένει θολός και δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν τον Οκτώβριο. Θα πρέπει προ των τελικών αποφάσεων να τρέξουν οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου ενώ στη δημιουργία των ευμετάβλητου τοπίου συμβάλει και το ότι ακόμη και υποψηφιότητες που εμφανίζονται ως σταθερές είναι ακόμη ανοικτές.

Με πρώτη και κύρια αυτή του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Μπορεί να έχει δηλώσει πως θα είναι ξανά υποψήφιος και στις επόμενες εκλογές, μπορεί να έχει λάβει ήδη τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά (έχει και του Σταύρου Θεοδωράκη), ωστόσο άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος επιμένουν πως δεν έχει λάβει την τελική του απόφαση για το αν δώσει το παρών το 2019 ως υποψήφιος Δήμαρχος. Αμφιταλαντεύεται. Και την επιλογή του επηρεάζει και η δημοσκοπική του βύθιση αλλά και τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα στην “Πρωτοβουλία” και η απώλεια κοινωνικών δυνάμεων που εξ αρχής είχαν βρεθεί στο πλευρό του και της παράταξής του.

Απότοκος εν πολλοίς της ουσιαστικής διάσπασης της “Πρωτοβουλίας” είναι και η δημιουργία της “Κίνησης των Έξι”, στην οποία τέσσερις από τους δημοτικούς συμβούλους που την απαρτίζουν είχαν εκλεγεί με αυτήν το 2014. Σήμερα τυπικά ή ουσιαστικά είναι ανεξάρτητοι… Οι Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Ανδρέας Κουράκης, που ήταν και συνιδρυτές της, και Κωνσταντίνος Ζέρβας και Γιώργος Αρβανίτης. Μαζί είναι και οι Γιώργος Αβαρλής, της “Ανοικτής Πόλης” του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνεί με τη στήριξη Τσίπρα σε Μπουτάρη και Μόνικα Αϊβάζογλου, επικεφαλής της παράταξης “Γειτονιές σε δράση”. Αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν αυτοδιοικητική παράταξη με την οποία θα διεκδικήσουν το Δήμο Θεσσαλονίκης ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχουν οι ισχυροί αρμοί για κάτι τέτοιο, τουλάχιστον όχι τόσο όσο αυτοί που τους ενώνουν στην αντιπολίτευση στον Γιάννη Μπουτάρη. Με απλά λόγια υπάρχουν ισχυρές φιλοδοξίες που δεν είναι εύκολο να μπει κάποια κάτω ή πίσω από την άλλη. Από τους έξι στον καμβά των πιθανών υποψηφίων δημάρχων είναι και ο Ζέρβας και ο Αβραμόπουλος. Όπως και να έχει αποφάσεις για την πορεία τους θα λάβουν το φθινόπωρο και σίγουρα κριτήριο θα είναι και το τί θα κάνει ο νυν Δήμαρχος. Κάτι που θα αποτελέσει κριτήριο και για τις τελικές επιλογές του Σπύρου Βούγια και της πρωτοβουλίας του “ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη”.

Ακόμη βέβαια και αν κατέβει τελικά ο Μπουτάρης η συνύπαρξη στελεχών ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής, που σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο έχουν σκληρή πολιτική κόντρα, δεν θα είναι εύκολη. Ούτε εύκολη η επιλογή υποψηφίου και για τα δύο κόμματα αν τελικά ο Μπουτάρης δεν είναι ο ίδιος υποψήφιος.

Στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας έχει οριστικοποιηθεί η επιλογή να υποστηριχθεί μια υποψηφιότητα με διαφορετικά χαρακτηριστικά, προερχόμενη από τους φορείς της πόλης και όχι από την κεντρική πολιτική σκηνή και η στρατηγική αυτή θα εκφραστεί στο πρόσωπο του προέδρου του τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ Πάρι Μπίλια. Ήδη ωστόσο από τον ίδιο πολιτικό χώρο έχουν κατατεθεί οι υποψηφιότητες των Εφραίμ Κυριζίδη, δημοτικού συμβούλου και Χάρη Αηδονόπουλου, περιφερειακού συμβούλου… Είναι ένα θέμα…

Και ακούγεται και άλλη που μάλιστα συνδέεται και με τον Ιβάν Σαββίδη… Ο οποίος είναι ένας ισχυρός παράγοντας για τις εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη, συμπεριλαμβανόμενων και των αυτοδιοικητικών. Και ένα ακόμη στοιχείο που δεν έχει διευκρινιστεί αλλά λόγω της “Συμφωνίας των Πρεσπών” μπορεί να παίξει ρόλο είναι και ποια έκφραση θα έχει η ακροδεξιά επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί την αντίδραση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών στη συμφωνία με την πΓΔΜ…

“Παρών” έχουν δηλώσει και το ΔΙΚΤΥΟ Ανανεωτικής Αριστεράς και η Σοσιαλιστική Προοπτική με την “Κίνηση: Ποιά πόλη μας αξίζει;” όπου συμμετέχει και ο καθηγητής του ΑΠΘ και κοσμήτορας της ΝΟΠΕ Γρηγόρης Ζαρωτιάδης. Επίσης ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ που το 2014 είχε κατέβει με τους “Πειρατές” και οι “Μένουμε Θεσσαλονίκη” που εκπροσωπούνται ήδη στο Δημοτικό Συμβούλιο.