Προειδοποίηση Μέι προς τους Βρετανούς βουλευτές

Για το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί η χώρα να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου εάν δεν εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε. και το Brexit καθυστερήσει πολύ προειδοποιεί η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι τους Βρετανούς βουλευτές.

Μετά από δυόμισι χρόνια επίπονων διαπραγματεύσεων για το «διαζύγιο» Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου, η έκβασή τους παραμένει ακόμη αβέβαιη. Στις επιλογές που έχουν οι Βρετανοί περιλαμβάνεται η μακρά αναβολή του Brexit, η έξοδος με βάση τη συμφωνία της Μέι, μια άτακτη έξοδος χωρίς συμφωνία ή ακόμη και η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Η πρωθυπουργός έχει δώσει ένα σαφές τελεσίγραφο στους υποστηρικτές του Brexit: να εγκρίνουν τη συμφωνία της μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Μαρτίου, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια αναβολή πέραν και της 30ής Ιουνίου, κάτι που θα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατροπής του «διαζυγίου».

Σε άρθρο της στην εφημερίδα Sunday Telegraph προειδοποιεί ότι η Βρετανία θα αναγκαστεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, στα τέλη Μαΐου, αν παραταθούν οι συνομιλίες. «Αν η πρόταση είναι να επιστρέψουμε στην αφετηρία και να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία, αυτό θα σημάνει μια πολύ μεγαλύτερη παράταση – σχεδόν σίγουρα θα απαιτούσε να συμμετάσχει το Ηνωμένο Βασίλειο στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» γράφει.

«Η ιδέα να προσέλθουν οι Βρετανοί στις κάλπες για να εκλέξουν ευρωβουλευτές τρία χρόνια αφού ψήφισαν να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. δεν έχει νόημα. Δεν μπορεί να υπάρξει πιο ισχυρός συμβολισμός της συλλογικής πολιτικής αποτυχίας του κοινοβουλίου» πρόσθεσε.

Η συμφωνία σποχώρησης της Μέι απορρίφθηκε δύο φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων, στις 15 Ιανουαρίου και στις 12 Μαρτίου. Όμως η πρωθυπουργός επιμένει και σκοπεύει να την παρουσιάσει και πάλι προς ψήφιση για τρίτη φορά εντός της εβδομάδας, πιθανότατα την Τρίτη. Για να περάσει η συμφωνία θα πρέπει να πείσει δεκάδες «αντάρτες» του Συντηρητικού κόμματος, αλλά και το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας στο κοινοβούλιο. Το DUP έχει ανακοινώσει ότι συνεχίζει τις συνομιλίες με την κυβέρνηση και αυτό το Σαββατοκύριακο, όμως οι διαφορές του σε ό,τι αφορά τα σύνορα με την Ιρλανδία και το λεγόμενο backstop παραμένουν.

Κόρμπιν: Πρόταση μομφής αν η συμφωνία απορριφθεί ξανά

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως το κόμμα του θα οδηγήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι αν η πρωθυπουργός της Βρετανίας χάσει άλλη μια ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης.

«Είχαμε ήδη μια ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Η κυβέρνηση θα φέρει προφανώς για άλλη μια φορά τις προτάσεις της στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα. Φαντάζομαι ότι θα ηττηθεί και πάλι, όλη αυτή η διαδικασία που κάνουν είναι να παίζουν καθυστέρηση» δήλωσε ο Κόρμπιν στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Νομίζω πως σε εκείνο το σημείο μια πρόταση μομφής θα είναι κατάλληλη. Σε εκείνο το σημείο θα μπορούμε να πούμε ότι πρέπει να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές», πρόσθεσε ο ηγέτης των Εργατικών.

No Comments Yet

Comments are closed