Πρόεδρος ΠΕΔ Κ.Μ.: «Η αναλογική αυτή, δεν είναι ούτε απλή ούτε άδολη. Είναι δόλια»

Την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «Κλεισθένης Ι» και την έναρξη ενός ισότιμου, ανοιχτού, ειλικρινούς διαλόγου, τουλάχιστον για δύο μήνες, με την κυβέρνηση, προκειμένου να προωθηθούν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, ζήτησε από το βήμα της σημερινής συνέλευσης της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, δήλωσε ότι ο «Κλεισθένης Ι» βρίθει αντινομιών και αντιφάσεων και η πρόταση, του υπό διαβούλευση, Σχεδίου Νόμου είναι θεσμικά προσβλητική για την αυτοδιοίκηση και συνιστά ξεκάθαρη εκδήλωση επίθεσης προς τους αιρετούς της Τ.Α

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ εμφανίστηκε λάβρος και για το σύστημα της απλής αναλογικής, που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του 2019, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η αναλογική αυτή, δεν είναι ούτε απλή ούτε άδολη. Είναι δόλια. Είναι ένα σύστημα, που μόνο στόχο έχει την παράλυση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, την παγίωση της αδυναμίας λήψης αποφάσεων, τον ευνουχισμό των αυτοδιοικητικών αρχών και την διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο κ. Κυρίζογλου επιτέθηκε στον υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη, χαρακτηρίζοντας τον ασυνεπή και αναξιόπιστο, λέγοντας πως στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ (18-19 Απριλίου 2018), είπε πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποσυνδέονται από τις Ευρωεκλογές, γιατί η ταυτόχρονη διεξαγωγή τους νοθεύει το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ λίγες μέρες αργότερα δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό να γίνουν μαζί οι βουλευτικές μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019. Έθεσε μάλιστα και το ζήτημα του χωροταξικού των Δήμων, για το οποίο, όπως είπε, ο υπουργός είχε δεσμευτεί πως δεν θα το ανοίξει, εν τέλει, όμως άνοιξε το θέμα στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο στη Μυτιλήνη. «Είναι ασυνεπής, αντιφατικός και αναξιόπιστος ο κ. Σκουρλέτης. Αναλαμβάνει πολύ μεγάλη ευθύνη για τη διάλυση της αυτοδιοίκησης και αυτός προσωπικά και η κυβέρνηση. Θα μείνουν στην ιστορία ως οι υπεύθυνοι ολετήρες, γιατί θα έχουν νομιμοποιήσει την συναλλαγή, τις άθλιες φανερές και σκοτεινές διαδικασίες μετά τις εκλογές, ερήμην των πολιτών και χωρίς καμία έγκρισή τους από τους πολίτες και στο τέλος την απορρύθμιση, την ακυβερνησία και την διάλυση των δήμων» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.

«Η απόσυρση του Κλεισθένη Ι η μόνη λύση»

Αναφερόμενος στο επίμαχο νομοσχέδιο ζήτησε την άμεση απόσυρση του, ως τη μόνη λύση, και την έναρξη ενός ισότιμου, ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου για τη μεταρρύθμιση σε όλα τα επίπεδα του κράτους και της Αυτοδιοίκησης. «Αυτό το σχέδιο νόμου, το οποίο περιλαμβάνει, για να αποτελέσουν το φύλλο συκής της κυβέρνησης, ελάχιστες μόνον θετικές ρυθμίσεις, τις οποίες ούτως ή άλλως εμείς είχαμε ζητήσει, εμείς είχαμε προτείνει, δεν προωθεί καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους και της αυτοδιοίκησης. Δεν προωθεί την αποκέντρωση με μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων από το κεντρικό κράτος στην αυτοδιοίκηση. Δεν αλλάζει το κράτος. Είναι νόμος που δεν έχει ταίρι, δεν έχει όμοιό τους πουθενά» είπε χαρακτηριστικά.

No Comments Yet

Comments are closed