Ποζρικίδης: Τα φώτα της ΔΕΘ δεν μπορούσαν να μείνουν σβηστά

από Team MyPortal.gr
sms

«Η μοναδική φορά που τα φώτα έμειναν σβηστά στη ΔΕΘ τέτοιες μέρες, ήταν όταν οι Ναζί μπήκαν στην Θεσσαλονίκη. Μετά το πρώτο σοκ από την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ λοιπόν, σκεφτήκαμε ότι τα φώτα στη ΔΕΘ και τη Θεσσαλονίκη δεν μπορούν να μείνουν σβηστά. Αρχίσαμε να δουλεύουμε πυρετωδώς, για να υλοποιήσουμε το “Plan B” μας: να διοργανώσουμε δηλαδή, μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, ένα μεγάλο οικονομικό και πολιτικό φόρουμ, που κανονικά η προετοιμασία του θα απαιτούσε έναν χρόνο»: με τις λίγες αυτές φράσεις, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης, περιγράφει το σκεπτικό που οδήγησε στη διοργάνωση ενός Φόρουμ με 23 πάνελ και δεκάδες ομιλητές στη θέση της 85ης ΔΕΘ, η οποία φαινόταν ότι θα εξελισσόταν στη μεγαλύτερη όλων των εποχών, σε όρους τόσο επισκεψιμότητας, όσο και αριθμού εκθετών.

Ήταν Σεπτέμβριος του 2018 και τα μεγάλα διακοσμητικά αστέρια που αιωρούνταν στον ουρανό της Θεσσαλονίκης, στα τρία χρώματα της αμερικανικής σημαίας, δεν είχαν ακόμα ξεκρεμαστεί από σημεία-κλειδιά της πόλης, όπου είχαν τοποθετηθεί προς τιμήν των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στην 83η ΔΕΘ. Τότε, δύο χρόνια πριν, ήταν που η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo AE άρχισε να προετοιμάζει τη φετινή, 85η διοργάνωση, στην οποία την τιμητική της είχε η Γερμανία και η οποία -όπως όλα έδειχναν- θα έσπαγε κάθε προηγούμενο ρεκόρ στην ιστορία της γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου.

«Δύο χρόνια πριν, όταν αρχίσαμε να συζητάμε για την 85η ΔΕΘ, θεωρούσαμε ότι θα είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών. Υπήρχε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή από εκθέτες και στην οικονομία είχαν αρχίσει να φαίνονται αχτίδες αισιοδοξίας. Η 83η ΔΕΘ είχε πάνω από 284.000 επισκέπτες, όταν το 2013, όχι πολλά χρόνια πριν, είχαμε 80.000. Στην πορεία, η εκτίμησή μας αυτή επιβεβαιώθηκε, γιατί και η 84η ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα την Ινδία, εξελίχθηκε με μεγάλη επιτυχία και σχεδόν 264.000 επισκέπτες. Πιστεύαμε λοιπόν ότι η 85η ΔΕΘ θα ξεπεράσει το φράγμα των 300.000», επισημαίνει.

Και έπειτα ήρθε η πανδημία και ακολούθησε το lockdown. Όταν η καραντίνα έληξε, οι σκέψεις για 300.000 επισκέπτες ή ρεκόρ εκθετών μπήκαν στο συρτάρι, καθώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν θα επέτρεπαν μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. «Κοιταχτήκαμε λοιπόν και είπαμε: πάμε για το αισιόδοξο σενάριο με βάση τα νέα δεδομένα. Η Ελλάδα είχε διαχειριστεί πάρα πολύ επιτυχημένα την κρίση της πανδημίας και εμείς, ως ΔΕΘ, ήμασταν ο πρώτος εκθεσιακός οργανισμός στην Ευρώπη, που δημιουργήσαμε υγειονομικά πρωτόκολλα, τόσο συνεπή και ενημερωμένα, που τα πήραν και οι Γερμανοί για εκθέσεις τους. Με βάση τα πρωτόκολλα, σε όλο το δεκαήμερο θα είχαμε 100.000 επισκέπτες το πολύ. Πράγμα που σημαίνει μάξιμουμ έναν επισκέπτη ανά 15 τετραγωνικά μέτρα. Στα 180 στρέμματα του εκθεσιακού κέντρου και με τις επισκέψεις διαχωρισμένες σε ώρες, με ηλεκτρονικό προαγορασμένο εισιτήριο, καθώς και με καταμέτρηση στην είσοδο και την έξοδο, στα 6.000 τετραγωνικά του γερμανικού περιπτέρου θα υπήρχαν ταυτόχρονα το πολύ 400 επισκέπτες. Επίσης οι διάδρομοι σχεδιάστηκαν πιο μεγάλοι και τα σταντ στα περίπτερα πιο αραιά, τόσο για λόγους αποστάσεων ασφαλείας, όσο και γιατί χάσαμε εκθέτες. Τους χάσαμε γιατί προέρχονταν είτε από χώρες από τις οποίες απαγορεύτηκε η πρόσβαση πολιτών τους στην Ελλάδα είτε από χώρες για τις οποίες ίσχυε δεκαπενθήμερη καραντίνα, άρα θα έπρεπε να μείνουν 1,5-2 μήνες σε περιορισμό, για να συμμετάσχουν στη ΔΕΘ» διηγείται ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Λίγο μόνο καιρό μετά, ο σχεδιασμός έπρεπε πάλι να αλλάξει. Τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα άρχισαν να αυξάνονται. «Συναντηθήκαμε με στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εξηγήσαμε πόσο αυστηρά θα είναι τα μέτρα, ώστε να μπορέσουμε να διοργανώσουμε την πρώτη διεθνή έκθεση στην Ευρώπη μετά την πανδημία και την πρώτη στην οποία συμμετείχε (σε άλλη χώρα) η Γερμανία, η οποία ήταν αποφασισμένη να συμμετάσχει μέχρι την τελευταία στιγμή, με δυνατές εταιρείες, με υψηλή πολιτική εκπροσώπηση, με εκδηλώσεις που έδειχναν πώς θα είναι ο πλανήτης αύριο… Και μετά ήρθε η ακύρωση της ΔΕΘ. Πώς ένιωσα; Πίκρα και στεναχώρια, γιατί πίστευα πραγματικά ότι μπορούμε να διοργανώσουμε μια έκθεση ασφαλέστατη, που θα λειτουργούσε όπως τα εμπορικά κέντρα, που δουλεύουν κανονικά σήμερα, αφού τα περίπτερα έχουν πόρτες», λέει.

Και μετά άρχισε η προετοιμασία για το Φόρουμ, με πολιτική εκπροσώπηση, με θεματολογία που αφορά την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, για την οικονομία, τις επενδύσεις, τις επιχειρήσεις, αλλά και για την εργασία και την κοινωνία. «Ένα τέτοιο φόρουμ κανονικά θα ήθελε έναν χρόνο προετοιμασία… Φυσικά, επειδή πάντα είχαμε έτοιμο και ένα “Σχέδιο Β”, είχαμε κάνει μια προεργασία. Παρόλα αυτά, άλλο να σχεδιάζεις κάτι και άλλο να το εφαρμόζεις στην πράξη. Όταν διοργανώνεις κάτι σε τόσο πιεστικούς χρόνους, όσο καλό σχέδιο και αν έχεις, δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις από πριν ό,τι αφορά τα logistics, που είναι πολύπλοκα και δύσκολα. Όλος ο οργανισμός κινητοποιήθηκε για να προλάβουμε. Ως διοίκηση εργαζόμαστε μέχρι αργά τη νύχτα, στρατιώτες και καπετάνιοι ταυτόχρονα», λέει ο κ. Ποζρικίδης.

Όταν πριν από έναν χρόνο η εταιρεία εκκινούσε την προετοιμασία της 86ης ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τη Γαλλία, δεν ήξερε ότι το 2021 στο εκθεσιακό ημερολόγιό της θα αναφέρεται και πάλι ο αριθμός 85, λόγω …κορονοϊού. Η προετοιμασία της 85ης ΔΕΘ του 2021 συνεχίζεται κανονικά, στα χρώματα της «drapeau tricolore» -της εθνικής σημαίας της Γαλλίας. Και με τη Γερμανία; Τι θα γίνει; «Δεδομένου ότι η Γερμανία είναι πολύ σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Ελλάδα, θα συζητήσουμε μήπως επανέλθει ως τιμώμενη χώρα στα επόμενα χρόνια», καταλήγει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE.