Πούτιν – Ερντογάν – Ρουχανί: Εγγυόμαστε την ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Συρίας

Με τους προέδρους της Τουρκίας και του Ιράν, Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ρουχανί αντίστοιχα, συμφωνήσαμε ότι εγγυόμαστε από κοινού την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, ανέφερε στις δηλώσεις του μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό θα εκφραστεί και με κοινό ανακοινωθέν – δήλωση των τριών προέδρων.

Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους και σύμμαχος του καθεστώτος του Σύρου ομολόγου του, Μπασάρ Αλ Άσαντ, σημείωσε ότι το στοίχημα είναι η ανοικοδόμηση της Συρίας και των κοινωνικών δομών του κράτους, ώστε να μπορέσουν τα εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία έχει πληροφορίες ότι «τρομοκράτες» (σ.σ. όπως αποκαλεί η Μόσχα τόσο τους τζιχαντιστές όσο και τους αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης) πιθανόν να επιχειρήσουν επιθέσεις με χημικά όπλα, τις οποίες θα επιχειρήσουν να χρεώσουν στο καθεστώς Άσαντ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, άρχισε τις δηλώσεις του υπενθυμίζοντας την έναρξη των εργασιών για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκουγιου, σε συνεργασία με τη Ρωσία.

Άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των χρημάτων τα οποία προβλέπονταν από τη συμφωνία Βρυξέλλών – Άγκυρας το 2016, ενώ σημείωσε ότι η τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τον συντονισμό με τις αρχές και τους μηχανισμούς ασφαλείας της Ρωσίας και του Ιράν.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί περιορίστηκε να δηλώσει ότι το μέλλον του συριακού λαού και η συνταγματική μορφή την οποία θα λάβει το πολίτευμα της Συρίας μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα θα πρέπει να είναι απόφαση των Σύρων και μόνο των Σύρων, όπως αυτή θα εκφραστεί με εκλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες.

No Comments Yet

Comments are closed