Πότε επιστρέφει η τρόικα – Ποια θα είναι η εποπτεία μετά τον Αύγουστο

Στις 26 Φεβρουαρίου αναμένεται να επισκεφθούν εκ νέου την Ελλάδα οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών (Πίτερ Ντόλμαν- ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο- Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο Ντρούντι- ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι- ESM). Στην ατζέντα της επίσκεψης αναμένεται θα τεθούν τα χρονοδιαγράμματα των επόμενων επαφών που θα γίνουν μετά το Πάσχα και στις οποίες θα κλείσει το «ελληνικό πρόγραμμα» που θα εφαρμοστεί μετά την ολοκλήρωση του Γ’ Μνημονίου και ποιο είδος εποπτείας θα εφαρμοστεί.

Όσον αφορά στη μετά μνημόνιο εποχή, οι κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι η οριστική έξοδος από το πρόγραμμα θα συνοδευθεί από ένα είδος εποπτείας, η οποία, μεταξύ άλλων, θα αφορά:

  • Στην υλοποίηση κάποιων «ουρών» από την ισχύουσα συμφωνία, όπως π.χ. την ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ
  • Στη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι έχει υλοποιηθεί (π.χ. θα παραμείνει η ανεξαρτησία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με την ΑΑΔΕ)
  • Στις δεσμεύσεις ότι θα συνεχιστούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε τομείς που θεωρούνται σημαντικοί (π.χ. δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση κ.λπ.).
No Comments Yet

Comments are closed