Πορεία διαμαρτυρίας 50 ατόμων, μπορεί να αποκλείει το κέντρο μιας πόλης;

από Κρινής Παναγιώτης
sms
Η πλειοψηφία των πορειών δεν συγκεντρώνει πάνω από 50 με 100 άτομα, παρόλα αυτά το κέντρο μιας πόλης ερημώνει, η συγκοινωνία αποσυντονίζεται και μέχρι η αποκατάσταση να επέλθει, η αγοραστική κίνηση του πρωινού ή του απογεύματος έχει χαθεί.
Να σκεφτεί κανείς ότι οι πορείες έχουν αυξηθεί δραματικά λόγω των τελευταίων δύσκολων ετών της κρίσης.
Σαφώς, οποιοσδήποτε μπορεί να διαμαρτυρηθεί για το πρόβλημα που τον απασχολεί, στο πλαίσιο της Δημοκρατίας, χωρίς όμως να επηρεάζει τα δικαιώματα των άλλων.
Η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο τέτοιο που μια πορεία μπορεί να συγκεντρώνει 100 άτομα, μια άλλη 5000 άτομα και η επίπτωση στην αγορά να είναι, η ίδια ακριβώς.
Η ευθύνη δεν είναι στους διαμαρτυρόμενους.
Η ευθύνη ανήκει στο νομοθέτη.
Πολλοί επιχειρηματίες εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους γι’ αυτήν την κατάσταση. Όπως λένε, δεν τους ακούει κανείς. Χαρακτηριστική φράση τους, είναι πως μπορεί κάποιος αυθαίρετα, να “κλείνει” μια πόλη και το κράτος να ζητά με αυστηρότητα όλους τους φόρους;
Υπάρχουν και εξαιρέσεις. Τα σωματεία συνταξιούχων επιλέγουν χώρους μπροστά από τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν παρεμποδίζουν την κυκλοφορία, διαμαρτύρονται χωρίς να ενοχλούν.
Για όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση θα καταθέσει νέο νομοθετικό πλαίσιο για να πραγματοποιούνται όλες οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με τη λιγότερη δυνατή παρενέργεια στην αγορά. Θα οριστεί ο οργανωτής, που θα έχει ολη την ευθύνη της κινητοποίησης. Μάλιστα, θα φέρει την ευθύνη για οποιαδήποτε βλάβη σημειωθεί σε ξένη περιουσία ή σε άλλο άτομο.
Θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα που ο κάθε πολίτης θα γνωρίζει από την προηγούμενη μέρα, για το δρομολόγιο της πορείας.
Τα μέτρα της αστυνομίας θα διαφέρουν ανάλογα με τη συμμετοχή στην κινητοποίηση και αν τα άτομα είναι λίγα τότε ο δημόσιος χώρος που θα παρέχεται θα είναι ο αντίστοιχος.
Για να δούμε…