Οι πολιτικές μεταγραφές, η Μάρκου και το αδύνατο μήνυμα

από Οικονόμου Νίκος
sms

Του Νίκου Οικονόμου, δημοσιογράφου

μεταγραφές στα κόμματα ήταν πάντα μια δύσκολη υπόθεση. Βλέπετε η πολιτική δεν είναι σαν το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό που κάποιες φορές ο κόσμος πηγαίνει στα αεροδρόμια (και γεμίζει τα γήπεδα) για να υποδεχτεί τους νέους σταρ των καλοκαιρινών μεταγραφών. Οι πολιτικές μεταγραφές έχουν γκρίνιες και διαφωνίες, ενώ σπάνια εκπέμπουν ένα σαφές πολιτικό μήνυμα. Και αυτό δημιουργεί συχνά συγχύσεις…

Οταν για παράδειγμα το 1978 η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή δεχόταν στις τάξεις της τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη υπήρχε μια πολιτική λογική: να διευρυνθεί το κόμμα της δεξιάς προς το κέντρο. Το ότι η συνεργασία των δύο πλευρών διήρκεσε σε βάθος χρόνου, όπως συνέβηκε λίγα χρόνια αργότερα και με τον Σωτήρη Κούβελα που επίσης προσχώρησε στη ΝΔ, έκανε τη μεταγραφή να κρίνεται ως ιδιαίτερα επιτυχημένη. Και ο σταρ δεν αποδείχτηκε -όπως λέγεται στην αργκό του ποδοσφαίρου-παλτό….

Πολιτικό ήταν και το μήνυμα που θέλησε να στείλει το 2004 ο Γιώργος Παπανδρέου όταν άνοιξε το ΠΑΣΟΚ προς τα δεξιά υποδεχόμενος τον Στέφανο Μάνο και τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο στους κόλπους του κόμματος. Και οι δύο επιλογές κρίθηκαν. Η πρώτη, του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Σωτήρη Κούβελα θετικά, η δεύτερη αρνητικά, γιατί τελικά δεν ευδοκίμησε και οι δύο πλευρές (ΠΑΣΟΚ και Μάνος-Ανδριανόπουλος) τα έσπασαν γρήγορα.

Από εκεί και πέρα η ελληνική πολιτική σκηνή βρίθει μεταγραφών που έγιναν για το θεαθήναι και χωρίς πολλά πολιτικά μηνύματα. Γίνονταν προεκλογικά και αφορούσαν μεταγραφές ψηφοδελτίων, όπως του Στέλιου Παπαθεμελή, που και αυτός προερχόταν από το κέντρο το 2004 στη ΝΔ ή του Γιώργου Πέτσου πάλι στη ΝΔ. Συχνά μάλιστα ήταν και προβληματικές, γιατί ο σταρ έχει γυρίσει ήδη σε μερικές ομάδες πριν πάρει και νέα μεταγραφή.

Κάτι τέτοιο ισχύει και στην περίπτωση της Κατερίνας Μάρκου στη ΝΔ. Προερχόμενη από την κεντροαριστερά (κάτι που προφανώς δεν είναι κακό) έχει περάσει ήδη από δύο κόμματα. Τη ΔΗΜΑΡ, απ’ όπου αποχώρησε το 2014 και το Ποτάμι, απ΄ όπου αποχώρησε το 2016, διαφωνώντας σε στρατηγικές για την κεντροαριστερά. Στη ΝΔ θα κάνει μια νέα προσπάθεια να εκλεγεί βουλευτής με ένα τρίτο κόμμα.

Για ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το μήνυμα είναι προφανώς υποστηρικτικό της διεύρυνσης προς το κέντρο και στο πλαίσιο του φιλελεύθερου προφίλ που θέλει να δώσει ο πρόεδρος της ΝΔ στο κόμμα. Αν σε αυτό το προφίλ ταιριάζει η κεντροαριστερή Κατερίνα Μάρκου είναι ένα ερώτημα που θα κριθεί στο μέλλον. Οπως και το αν η συνεργασία των δύο πλευρών θα μακροημερεύσει. Αυτό που σήμερα σίγουρα ενοχλεί είναι ότι η γαλάζια πλέον βουλευτής έχει περάσει ήδη από δύο κόμματα πριν μεταγραφεί στη ΝΔ. Και αυτό ενισχύει την αναξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών και αδυνατίζει το κατά τα άλλα σωστό πολιτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη…