Politico: Ο Τσίπρας για να επιβιώσει πρέπει να πείσει ότι έχει απαλλαγεί από τη μισητή τρόοκα

από Team MyPortal.gr
sms

Ποιος θα το πίστευε δύο χρόνια πριν ότι το 2018 η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ησχολείτο όχι με το να πετάξει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης αλλά με το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να βγει η χώρα από το πρόγραμμα διάσωσης, διερωτάται το Politico σε άρθρο για τη μεταμνημονιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο συντάκτης του άρθρου σημειώνει πως παρότι πολλοί σκεπτικιστές δανειστές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα να προχωρήσει μόνη της και θα ήθελαν μάλλον να την κρατήσουν υπό αυστηρή εξωτερική επίβλεψη, αυτό θα ήταν πιθανώς αντιπαραγωγικό και μη διατηρήσιμο.

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα , το Politico σημειώνει ότι «έχοντας προκαλέσει τόσο πόνο και τόσες θυσίες για να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν πίστεψε», οι καλύτερες πιθανότητες για την επιβίωσή του είναι να δείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να στραφεί στα πόδια της ξανά. Χρειάζεται να αποδείξει ότι κατάφερε να απαλλαγεί από τη μισητή τρόικα και το μνημόνιό τους.

«Τo σύστημα της επίβλεψης του προγράμματος σωτηρίας με την τρόικα να κατασκηνώνει στο Χίλτον με εξουσίες να ελέγχει τα βιβλία των υπουργών και να πιέζει την κυβέρνηση για περιστολές δαπανών, αντιμετωπιζόταν στην Ελλάδα ως εθνική ταπείνωση», σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου, προσθέτοντας ότι για τους απλούς Έλληνες ο παράγων «νιώθω καλά», δεν υπάρχει ακόμα στον ορίζοντα..

Η δημοσιονομική προσαρμογή επιτεύχθηκε κυρίως μέσω περικοπών, αυξήσεων στους φόρους και μέσω βελτίωσης στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό παρά μέσα από ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις που θα προσέλκυαν επενδυτές και θα απελευθέρωναν τους επιχειρηματίες, προστίθεται στο άρθρο.

H ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι δικαιολογημένα απρόθυμοι να επιτρέψουν στην Ελλάδα να κάνει και άλλα λάθη.

«Βετεράνοι» δε των πολυετών διαπραγματεύσεων, ανησυχούν ότι η Αθήνα θα ξεκινήσει κατευθείαν να ξηλώνει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις κοινωνικές δαπάνες που επέβαλαν οι δανειστές.

Υπάρχουν ακόμη ανησυχίες ότι πιθανή επίσπευση των εκλογών του 2019, σε συνδυασμό και με τις προεδρικές εκλογές του 2020, μπορεί να οδηγήσουν σε αλόγιστη δαπάνη και ίσως σε ένα κοινοβούλιο χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που φοβίζει τις αγορές.

To Politico κάνει επίσης εκτενή αναφορά στις αντίρροπες δυνάμεις που έχουν εμφανιστεί στο εσωτερικό της Ε.Ε ως προς το βαθμό μεταμνημονιακής παρακολούθησης της Ελλάδας, καταλήγει όμως με την εκτίμηση ότι το στρατόπεδο που επιχειρεί να διατηρήσει τις «χειροπέδες» στην Αθήνα έχει εξασθενήσει κυρίως από τις αλλαγές του πολιτικού χάρτη στη Γερμανία:

Ο Wolfgang Schäuble, ο επικεφαλής της εκστρατείας λιτότητας που προσπάθησε ανεπιτυχώς να πετάξει την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη το 2015, δεν είναι πλέον υπουργός Οικονομικών .
Και ο πιθανότερος διάδοχός του , ο Σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς, έχει υποστηρίξει ότι το Βερολίνο θα πρέπει να σταματήσει να υπαγορεύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πως θα διοικούν τις οικονομίες τους.

Πηγή: Καθημερινή