Ποιος ειναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς, νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Σε λίγες ημέρες ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναμένεται στη γενέτειρά του τη Χαλκιδική ώστε να περάσει οικογενειακά (με την ισπανίδα σύζυγό του και τα δυο τους αγόρια) ένα μέρος των θερινών του διακοπών κάτι άλλωστε που κάνει κάθε καλοκαίρι. Ό,τι και να γίνει ο νέος επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βρει λίγο χρόνο να επισκεφθεί τη Φούρκα, να ξεκουραστεί και να δει τους φίλους του. Όχι ότι έχει πάθος μόνο για τη Χαλκιδική.

Το ίδιο πάθος έχει για τη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε στη Νομική του ΑΠΘ και έκανε τα πρώτα του βήματα στα κοινά, ως μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αγωνιζόμενος για ένα ανοικτό και φιλελεύθερο πανεπιστήμιο. Το πάθος του για τη Θεσσαλονίκη τον οδήγησε να γράψει το 2008 το βιβλίο «Ατζέντα Θεσσαλονίκης 2020» με ρηξικέλευθες προτάσεις για την ανάπτυξη και τον ρόλο της πόλης.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ωστόσο ο 57χρονος ευρωπαίος αξιωματούχος το πέρασε μέσα στις δομές της Ε.Ε. και τις Βρυξέλλες. Στο Βέλγιο βρέθηκε όταν σπούδασε στο Κολλέγιο της Ευρώπης και ουσιαστικά έκτοτε δεν έφυγε ποτέ από εκεί. Η εργασία του στην Ε.Ε. ξεκίνησε το 1990 και έφτασε στην κορυφή της ιεραρχίας ως διευθυντής γραφείου Επιτρόπου, εκπρόσωπος Επιτρόπων και επί προεδρίας Ζαν Κλώντ Γιούνκερ επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μια επιλογή του φιλέλληνα Γιούνκερ ουσίας και συμβολισμών, εν μέσω της ελληνικής κρίσης. Και ο ρόλος του Μαργαρίτη Σχοινά στο να παραμείνει η Ελλάδα σε σταθερή ευρωπαϊκή τροχιά ήταν σημαντικός…

Διετέλεσε επίσης επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα, αν. διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Κομισιόν επί Μπαρόζο, διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων.

Στις ευρωεκλογές του 2004 ο Κώστας Καραμανλής τον τοποθετεί στην 12η θέση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ και το 2007 εκλέγεται ευρωβουλευτής καθώς τότε Αντώνης Σαμαράς και Κωστής Χατζηδάκης μεταπήδησαν από την Ευρωβουλή στα ψηφοδέλτια της ΝΔ για τις βουλευτικές εκλογές. Στις ευρωεκλογές του 2009 τοποθετείται εκ νέου στο ψηφοδέλτιο αλλά σε μη εκλόγιμη θέση. Το όνομα του έκτοτε ως «χρυσή εφεδρεία» θα ακουστεί για ποικίλες θέσεις και υποψηφιότητες όπως του υποψηφίου Δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Σε ένα κείμενο για τον Σχοινά δεν μπορεί να απουσιάζει ο Άρης, για τον οποίο έχει πάθος και συχνά τον παρακολουθεί από τις κερκίδες του «Κλ. Βικελίδης» στο Χαριλάου.

Ως εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν ήταν φειδωλός στις συνεντεύξεις και τις ομιλίες του. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ήταν keynote ομιλητής στο «1ο Αναπυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης» που διοργάνωσαν τον Ιανουάριο του 2018 το ΕΛΙΝΕΚΑ, το «Πολιτικό Ημερολόγιο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης» και το MyPortal.gr απευθύνοντας μια βαρύνουσας σημασία ομιλία για το μέλλον της Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη πάνω στο κύμα της θετικής αλλαγής

Λίγο καιρό πριν κλείσει τη θητεία του ως εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Πόλις, Πολίτης, Πολιτική» της TV100:

No Comments Yet

Comments are closed